Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után.

FELFÜGGESZTETTÉK AZ IRAKI MISSZIÓ BŐVÍTÉSÉNEK BIZOTTSÁGI VITÁJÁT

 

Felmerültek olyan kérdések, amelyeket csak zárt ülésen lehet megvitatni. Ezen felül is több kérdést kell tisztázni, amelyek megválaszolására a külügyminisztert vagy helyettesét kell meghívjuk – mondta Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után.

Az észak-iraki misszióval kapcsolatban a bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a mostani ülésen olyan kérdések vetődtek fel, amelyeket nyílt ülésen nem tudtnak tárgyalni, mert komoly biztonsági kockázatot okoztak volna adott esetben a kint levő missziónak.

„TÉVESEN MONDTA TÖBB ELLENZÉKI KÉPVISELŐ, HOGY NEM VOLT FELKÉRÉS AZ ELSŐ MISSZIÓRA.”

Hozzáfűzte: a részletes vitát elnapoltuk, és egy olyan ülést fogunk majd tartani, ahol a külügyminisztert vagy a helyettesét kérjük meg, hogy számoljon be néhány kérdésről. Megjegyezte: tévesen mondta több ellenzéki képviselő, hogy nem volt felkérés az első misszióra.

Kósa Lajos felidézte, hogy a bizottságban többen azt tették szóvá, hogy a katonai kontingens olyan feladatokat lát el, amelyekre az országgyűlési határozat nem terjed ki. Emlékeztetett arra, hogy személyesen Erbilben járt, ahol meggyőződhetett arról, hogy az első parlamenti felhatalmazásnak megfelelő katonai feladatot láttak el katonáink.

A honvédelmi bizottság elnöke elmondta, a mostani felhatalmazás még egy feladatot jelent katonai tanácsadás kategóriában. Azonban néhány kérdését tisztáznunk kell ezzel kapcsolatban, ezért zárt bizottsági ülést hívunk majd össze – húzta alá.

Fotó: fidesz.hu

Szólt a misszió finanszírozási kérdéséről is, mely  kapcsán hangsúlyozta: ahhoz, hogy a pénzügyi tervezés megkezdődjön, kell egy parlamenti felhatalmazás. Ezért arra kérjük a Honvédelmi Misztériumot, hogy az előzetes számításokat és terveket a zárt bizottsági ülésre terjesszék elő – fűzte hozzá.