Izrael nem hagyja elválni, éhségsztrájkba kezdett egy zsidóasszony

Izrael nem hagyja elválni, éhségsztrájkba kezdett egy zsidóasszony

„Megoldást akarok” – mondja a Kneszet előtt éhségsztrájkoló nő, aki 17 éve nem tud a zsidó jog szerint elválni a férjétől.


Nagyon lassan halad annak az ellenzéki törvényjavaslatnak az ügye, amely lehetővé tenné, hogy az állam elválassza azokat a nőket a férjüktől, akiknek egykori társuk nem hajlandó válólevelet adni. Ezt elégelte meg Zvia Gordetsky, aki 17 éve vár férje beleegyezésére, hogy végre elválhasson tőle. A férjre már a legkomolyabb büntetéseket is kiszabta a rabbinikus bíróság – hiába. Zvia Gordetsky 53 éves és kezdi elveszíteni a türelmét. Szerdán kezdett éhségsztrájkba a Kneszet előtt.

Az ő problémáját is megoldaná az a törvényjavaslat, amelyet a parlament régóta tologat már. A zsidó esküvőt jogilag csak valamiféle kifizetés szentesíti, jellemzően a jegygyűrű, amelyet a vőlegény ad a menyasszonynak. Ha ennek az árát a feleségüket elengedni nem hajlandó férjektől utólag elkonfiskálja az állam, az visszamenőleg érvénytelenné teszi az esküvőt. Ezt tenné lehetővé a javasolt jogszabály.

A szabályozás, bár kicsit mulatságosan hangzik, megoldaná a problémáit az éhségsztrájkba kezdő Zvia Gordetskyhez hasonló helyzetű nőknek és még vallásjogilag is védhető.

A
Haaretz.com írása alapján