A Ház előtt fekvő fideszes előterjesztés – amelynek címe A burkolt pártfinanszírozás

A FIDESZ TARTALMILAG EGYETÉRT A PÁRTFINANSZÍROZÁST ÉRINTŐ SZIGORÍTÁSRA TETT LMP-S JAVASLATTAL

 

Az LMP módosító indítványa további szigorítást javasol a burkolt pártfinanszírozással kapcsolatban, mellyel tartalmilag egyetért a Fidesz – közölte Kósa Lajos, kedden.

A Ház előtt fekvő fideszes előterjesztés – amelynek címe A burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról, és amelyet Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője lex csicskaként aposztrofált – célja az olyan pártfinanszírozás megtiltása, hogy valaki például egy óriásplakátkampánynál feltűnő árengedményeket ad a listaárból egy pártnak – közölte a Fidesz frakcióvezetője az e heti Frakcióinfón.

„MINDENKI SZÁMÁRA VILÁGOS, HOGY A JOBBIK PLAKÁTKAMPÁNYA KAPCSÁN NEM MONDOTT IGAZAT.”

Mint mondta: ha egy párt bármit vesz bárkitől, bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, akkor ezt csak piaci áron tehesse meg.

Most ki fog bújni a szög a zsákból, hogy ki az, aki tényleg komolyan veszi a korrupció elleni küzdelmet – mutatott rá.

Hangsúlyozta: ne tegyük lehetővé a pártoknak a tiltott finanszírozást, így azt sem, amely mélyen áron aluli szolgáltatásvásárlást tesz lehetővé számunkra.

Fotó: fidesz.hu

A kormánypárti politikus ugyanakkor közölte, az LMP indítványában formai hibák vannak, azonban keresik a módját, hogy az ellenzéki párt módosítóját be tudják úgy fogadni, hogy a legszigorúbb legyen Magyarországon a pártok finanszírozása, és „minden lehetséges kiskaput” bezárjanak.

Kíváncsiak vagyunk rá, hogy a szocialisták és a Jobbik vajon támogatják-e azt a törvényt, ami a pártok tiltott finanszírozását megakadályozza – mutatott rá. Megjegyezte: mindenki számára világos, hogy a Jobbik plakátkampánya kapcsán nem mondott igazat. A párt közlésével szemben ugyanis a felhasznált plakáthelyek és az idő alapján durván 500 millió forintba kerülne a kampány piaci áron. Ez 150 millióból biztosan nem jön ki, csak akkor, ha Simicska Lajos ezen keresztül finanszírozza a Jobbikot – fűzte hozzá a frakcióvezető.

Nem megtiltjuk a pártfinanszírozást, csak azt szeretnénk, ha minden transzparens és nyilvános lenne – húzta alá. Kósa Lajos jelezte: aki nem támogatja a módosítást, annak a korrupció fenntartása az érdeke.