A BreuerPress és a HetiTv hírei 2017.5.9

A BreuerPress és a HetiTv hírei 2017.5.9

rámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását Áder János köztársasági elnök, ezért az 1867-es kiegyezést ajánlotta követendő történelmi példaként az újraválasztását követő ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében az Országgyűlésben. Áder János az elmúlt hónapok politikai közbeszédéről szólva úgy fogalmazott: meggyőződése, „ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden – akárcsak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk.” Áder János egyetértést javasolt abban a három kérdésben, hogy mindannyian Európa polgárai vagyunk, mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, és mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk.

A Fidesz szerint az erőszak bármely formája vagy a fenyegetőzés vele elfogadhatatlan, nemcsak az ülésteremben, hanem azon kívül is. A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Szilágyi György jobbikos képviselő veréssel fenyegette meg Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát az Országgyűlésben. A hirado.hu szerint Dömötör Csaba a kormány nevében reagált a Jobbik napirend előtti felszólalására a bevándorlás és az alkotmánymódosítás ügyében. Ezután Szilágyi György nyomdafestéket nem tűrő tónusban kiáltott rá Dömötör Csabára – írta a honlap.

A Fidesz a reagálásában azt írta, hogy Szilágyi György „minősíthetetlen szavai” méltatlanok nemcsak az Országgyűléshez, hanem bármely magát demokratikusnak tartó párthoz. Egyúttal felszólították Vona Gábor pártelnököt, hogy mihamarabb tegye közzé álláspontját az erőszakos fenyegetéssel kapcsolatban.

Felfüggesztették a Magyar Honvédség iraki missziójának meghosszabbításáról és létszámának bővítéséről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában a részletes vitát. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke elmondta: felmerültek olyan kérdések, amelyeket csak zárt ülésen lehet megvitatni. Ezen felül is több kérdést kell tisztázni, amelyek megválaszolására a külügyminisztert vagy helyettesét, a honvédelmi minisztert és a Honvéd Vezérkar képviselőjét is meghívják.

Az Európai Bizottság mandátumának hátralévő részében továbbra is a gazdasági növekedés és a stabil, békés európai közösség biztosítása áll a középpontban – mondta az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos. Navracsics Tibor kiemelte: a bizottság ciklusának feléhez érve talán ideje mérleget vonni az elmúlt évekről és beszélni a hátralévő időszak terveiről. Emlékeztetett arra, hogy az EU a létezésétől kezdve az egyik legnehezebb időszakát éli, két újabb válságjelenség súlyosbítja a helyzetét a görög költségvetés és belpolitika továbbra is aggasztó állapota mellett: a migrációs válság és a brit kilépésről szóló tárgyalások. Ezek a világtörténelmi események nehézzé teszik, hogy a bizottság tartsa magát az eredetileg megfogalmazott programjához.

Külpolitika:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten tárgyalt Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszterrel, akivel a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat is megvitatták – közölte a tárca az MTI-vel. Magyarországnak kiemelten fontos az Ausztriához fűződő gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok folyamatos fejlesztése, hiszen tavaly Ausztria volt hazánk második számú kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalmunk az év végére elérheti a 10 milliárd eurót, és a Magyarországon működő 3000 osztrák vállalat 70 ezer magyar embernek ad munkát.
A felek egyetértettek abban, hogy a schengeni zóna zavartalan működése elengedhetetlen az Európai Unió versenyképességének javításához, ehhez pedig az EU külső határainak megvédésére van szükség. A magyar külügyminiszter biztosította az osztrák pénzügyminisztert arról, hogy Magyarország a jövőben is eleget tesz a schengeni tagságból fakadó kötelezettségeinek. Senkinek nem engedjük, hogy illegálisan lépjen Magyarország területére – hangsúlyozták a tárca közleményében.

Izraelben egyöntetűen örömmel fogadták a franciaországi elnökválasztás eredményét, amely Marine Le Pen vereségét hozta. Benjámin Netanjahu miniszterelnök Facebook-bejegyzésben gratulált Emmanuel Macronnak megválasztásához. Köszöntésében hangsúlyozta, hogy már várja a két demokrácia közös munkáját, amellyel szembenéznek a közös kihívásokkal, és megragadják a közös lehetőségeket. Az izraeli kormányfő üdvözlésében kiemelte, hogy jelenleg az iszlám terror az egyik legnagyobb világot fenyegető veszély, amely lesújtott már Párizsra, Jeruzsálemre és számos más városra is.

A német Kereszténydemokrata Unió a Schleswig-Holstein tartományban aratott nagyarányú választási győzelemmel egyértelműen megkapta a felhatalmazást a kormányalakításra – jelentette ki Angela Merkel. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy a schleswig-holsteiniek a vasárnapi helyi törvényhozási választáson leváltották a német Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW kormányát.

Átkutatják a német hadsereg valamennyi laktanyáját, támaszpontját és egyéb telephelyét, mert egy terrorgyanús esettel összefüggésben a náci Németország hadereje, a Wehrmacht idejéből származó tárgyak kerültek elő. A Bundeswehr főfelügyelője, Volker Wieker utasítása alapján valamennyi szolgálati helyen ellenőrizni kell, hogy miként érvényesülnek a Bundeswehr „hagyományértelmezésére” vonatkozó szabályok.

Négyéves szünet után felújították Izraelben az országot „zsidó nemzetállamként” meghatározó törvény parlamenti elfogadását célzó folyamatot – írta a Jediót Ahronót. A törvényt ismét Jarív Levin turisztikai miniszter, a Likud politikusa terjesztette elő az izraeli parlament, a kneszet törvényelőkészítő bizottságában, amely egyhangúlag elfogadta az indítványt. A törvényjavaslat az alaptörvények sorába emelné Izraelnek a zsidó nép nemzetállamaként történő meghatározását, és kimondja, hogy minden izraeli törvényt ennek az elvnek megfelelően kell értelmezni. Ellenzői szerint az indítvány hátrányosan megkülönbözteti az országban élő arabokat, csorbítja az arab kisebbség, a lakosság mintegy ötödének jogait.

Két feltételezett iszlamistát vett őrizetbe a rendőrség a katalán Badalona és Salou városában. A 21 és 32 éves marokkói állampolgárok személyes környezetükben és az internetes közösségi oldalakon propagálták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tanait, valamint igyekeztek a csoport számára újabb tagokat toborozni. Fegyveres harcra, öngyilkos merényletre buzdító videókat, fényképeket osztottak meg az interneten. Ők maguk pedig a szír-iraki konfliktuszónában akartak mártírrá válni.

Gazdaság:

Az elmúlt időkben Svájc a tíz legnagyobb magyarországi befektető közé került, a közel 300 svájci cég mintegy 30 ezer embert foglalkoztat Magyarországon – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára Zalaegerszegen, az EuropTec Kft. új gyártócsarnokának szombati avatóján. Lepsényi István úgy fogalmazott: a svájci társaság önerőből – mintegy 710 millió forintos beruházással – megépült 1600 négyzetméteres csarnokának köszönhetően megduplázza termelését, illetve 65 új dolgozónak is munkát ad. A Zalaegerszegen főként orvosi műszerekhez, implantátumokhoz, valamint diagnosztikai, labortechnikai eszközökhöz műanyag alkatrészeket gyártó cég beruházása is azt mutatja, hogy „Magyarországon az ipari növekedésnek még komoly tartalékai vannak”, de a befektetés jó példa arra is, hogy a világ vezető vállalatai megtalálják a számításaikat Magyarországon – fogalmazott az államtitkár.

Az államháztartás központi alrendszere áprilisban 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, így az idei év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 144,9 milliárd forint után – írta a Világgazdaság. Az NGM szerint a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás – a minimálbér 15, a szakmunkás minimálbér 25 százalékos emelése – a magasabb bérkategóriába tartozók fizetését is emelte. Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben (személyi jövedelemadó, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok) jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is, mivel érezhetően több pénz marad a családok pénztárcájában.

Sport:

Ismét Dick Advocaat lesz a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az edző tanácsadója, Rob Jansen megerősítette, hogy Advocaat szóbeli megállapodást kötött a szövetséggel, a hivatalos bejelentésre pedig szerdán kerülhet sor. A 69 éves tréner lesz a holland válogatott legidősebb kapitánya. Elődjének, Danny Blindnek március végén a csapat rossz eredményei miatt kellett távoznia. A hollandok a tavalyi Európa-bajnokság után a jövő évi oroszországi világbajnokságról is lemaradhatnak, mert selejtezőcsoportjukban csak a negyedik helyen állnak.

Időjárás :

Kedden a keleti, északkeleti tájak kivételével elszórtan számíthatunk kisebb esőre, egy-egy záporra,

de nyugaton, északnyugaton délután már hosszabb napos időszakok is lehetnek. A megélénkülő északias szelet nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lökések kísérhetik. Hajnalban 4-10, napközben 12-16 fok között alakul a hőmérséklet. Nem lesz időjárási front térségünkben.