A Polgár lányok története dokumentumfilmen

A Polgár lányok története dokumentumfilmen

Dokumentumfilm készült a Polgár lányokról, a film producerét, Berger Lászlót és a lányok elindítóját, az édesapát, Polgár Lászlót is kérdezte Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

A Polgár lányok története dokumentumfilmen

Dokumentumfilm készült a Polgár lányokról, a film producerét, Berger Lászlót és a lányok elindítóját, az édesapát, Polgár Lászlót is kérdezte Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

Akkor ez a film is visszaigazolta, hogy érdemes volt zseniket nevelni?

Polgár László: Ez a film egy élettörténet, de van egy üzenete, mégpedig az, hogy igen, lehet zseni gyerekeket nevelni. Egy ország számára egyáltalán nem mindegy, hogy hány zseni él ott, ahogy az sem, milyen képzettségűek az emberek. Persze az egyén számára sem mindegy, hiszen ha valaki sikereken keresztül éli le az életét, ha építi a személyiségét már azzal is, hogy alkotó emberré vált, az nagyon sokat jelent.

Mekkora munka van ebben a filmben?

Berger László: Most lépünk a kilencedik évbe a munka kezdetét számítva.

Számos fesztiválon már szerepeltek a filmmel, de a magyar nézők mikor és hol ismerkedhetnek meg a mozival?

B. L.: Május 14-én a Zsidó Művészeti Napok keretében ismerhetik meg a magyar nézők, az Urániában kerül levetítésre. Ez egy közönségtalálkozóval egybekötött vetítés lesz, hiszen megjelenik majd a Polgár család is, szinte teljes létszámban. Most a vetítésen megismerkedhetnek a filmmel azok a nézők, akik eljönnek, de szeptemberben a közszolgálati televízió is levetíti majd az alkotást, ugyanakkor szeretnénk addig is, ha lehetőségünk lesz rá, még több vetítést szervezni.

Az egyik hazai kritikus szerint ez a film, a témája olyan, hogy akár egy sorozatot is érdemes lenne készíteni a Polgár lányok történetéből.

B. L.: Aki ebben a filmben nem lát fantáziát az téved. Én belefolytam ebbe a filmbe, azt gondolom, nem az én feladatom lesz ezt a történetet tovább bogozni, de hozzátartozik, miután én is olvastam ezt a kritikát, hogy nagyon sok sztori megérdemelne egy játékfilmes, televíziós feldolgozást is akár.

Más magyar zsenikről nem készül filmet készíteni?

B. L.: Bármelyik zseniről, legyen az akár magyar, akár külföldi, érdemes filmet készíteni, most éppen még nincsen ilyen személy, akinek a története izgatna, persze itt van Polgár László, akinek a sztorija érdekes lehet, ha már három ilyen zsenit nevelt fel.

Önnek hogyan tetszett a film?

P. L.: A film jó, ha lehet viccelni, akkor azt mondanám, a Polgárokkal nem lehet rosszat csinálni. Ami a kritikát illeti, a hetven percbe sok minden nem fért bele, még sok minden belekerülhetett volna.

A film rövidesen az izraeli tévénézők elé kerül, de másutt is bemutatják majd?

B. L.: Már folynak tárgyalások, hogy az Egyesült Államokban, Ausztráliában is láthassák, e szóba került még Kína és Oroszország is, már azért, mert az embereknek ott is van igényük, Izraelben is tárgyalunk, még nincsen pontos megjelenési dátumunk.

A lányok már felnőtt családanyák, sikeres sakkozók, a világ legjobbjai között vannak. Most hogyan tovább?

P. L.: A lányok felnevelése után könyvírásra adtam a fejem, legutóbb egy 800 oldalas könyvet írtam Barna Viktorral, mellette vannak találmányaim és természetesen gyerekeket is oktatok.

Akkor talán a filmnek is lesz valamilyen folytatása.

B. L.: Természetesen vannak ötleteim, elég sok minden van készülőben, majd elő is jövünk az új tervekkel, ötletekkel.

Köszönjük a beszélgetést.