A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

   Drámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását Áder János köztársasági elnök, ezért az 1867-es kiegyezést ajánlotta követendő történelmi példaként az újraválasztását követő ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében az Országgyűlésben. Áder János az elmúlt hónapok politikai közbeszédéről szólva úgy fogalmazott: meggyőződése, “ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden – akárcsak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk.” Áder János egyetértést javasolt abban a három kérdésben, hogy mindannyian Európa polgárai vagyunk, mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, és mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk.

     Az Európai Bizottság mandátumának hátralévő részében továbbra is a gazdasági növekedés és a stabil, békés európai közösség biztosítása áll a középpontban – mondta az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos. Navracsics Tibor kiemelte: a bizottság ciklusának feléhez érve talán ideje mérleget vonni az elmúlt évekről és beszélni a hátralévő időszak terveiről. Emlékeztetett arra, hogy az EU a létezésétől kezdve az egyik legnehezebb időszakát éli, két újabb válságjelenség súlyosbítja a helyzetét a görög költségvetés és belpolitika továbbra is aggasztó állapota mellett: a migrációs válság és a brit kilépésről szóló tárgyalások. Ezek a világtörténelmi események nehézzé teszik, hogy a bizottság tartsa magát az eredetileg megfogalmazott programjához.

 

A 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője szerint amellett, hogy a beruházás korrupciógyanús és szabálytalan szerződésekkel volt tele, politikai utasítások nyomán olyan technikai és lebonyolítási hibákat is elkövettek, amelyek óriási költségnövekedést okoztak. Borbély Lénárd Csepel polgármestere azután beszélt erről, hogy a munkacsoport hétfőn a BKV 2002 és 2006 közötti igazgatósági tagjai közül többet meghallgatott. Borbély nagyon furcsa eljárásnak nevezte, hogy a főváros döntése nyomán bevezették a Garadnai András által említett tízmilliárd forintos értékhatárt, és azt mondta: úgy tűnik, hogy Demszky Gábor korábbi szabad demokrata főpolgármester köréből vagy egyenesen tőle “érkezhetett ez a ukáz”.

Felfüggesztették a Magyar Honvédség iraki missziójának meghosszabbításáról és létszámának bővítéséről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában a részletes vitát. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke elmondta: felmerültek olyan kérdések, amelyeket csak zárt ülésen lehet megvitatni. Ezen felül is több kérdést kell tisztázni, amelyek megválaszolására a külügyminisztert vagy helyettesét, a honvédelmi minisztert és a Honvéd Vezérkar képviselőjét is meghívják.

Külpolitika:

Izraelben egyöntetűen örömmel fogadták a franciaországi elnökválasztás eredményét, amely Marine Le Pen vereségét hozta. Benjámin Netanjahu miniszterelnök Facebook-bejegyzésben gratulált Emmanuel Macronnak megválasztásához. Köszöntésében hangsúlyozta, hogy már várja a két demokrácia közös munkáját, amellyel szembenéznek a közös kihívásokkal, és megragadják a közös lehetőségeket. Az izraeli kormányfő üdvözlésében kiemelte, hogy jelenleg az iszlám terror az egyik legnagyobb világot fenyegető veszély, amely lesújtott már Párizsra, Jeruzsálemre és számos más városra is.

 

A kultúráért felelős miniszter vetette fel az ENSZ kiutasítását a városból, mivel a szervezet korábban egy Izrael-ellenes állásfoglalást tett. Izrael szerint ugyanis az ENSZ-nek már semmi keresnivalója nincs az országban. Az ENSZ jeruzsálemi irodája ugyanis eredetileg az izraeli-jordániai béketárgyalásokat felügyelte, amelyek az úgynevezett hatnapos háborút zárta le. Izrael kultúrminisztere, Miri Regev szerint a béke megkötése miatt ma már teljesen irrelevánssá vált az ENSZ szervezetének tevékenysége. Azt azonban tűrhetetlennek tartotta, hogy Izrael-ellenes álláspontot fogalmazzon meg az UNESCO Izraelen belül – írta a The Jerusalem Post.

 

Négyéves szünet után felújították Izraelben az országot “zsidó nemzetállamként” meghatározó törvény parlamenti elfogadását célzó folyamatot – írta a Jediót Ahronót. A törvényt ismét Jarív Levin turisztikai miniszter, a Likud politikusa terjesztette elő az izraeli parlament, a kneszet törvényelőkészítő bizottságában, amely egyhangúlag elfogadta az indítványt. A törvényjavaslat az alaptörvények sorába emelné Izraelnek a zsidó nép nemzetállamaként történő meghatározását, és kimondja, hogy minden izraeli törvényt ennek az elvnek megfelelően kell értelmezni. Ellenzői szerint az indítvány hátrányosan megkülönbözteti az országban élő arabokat, csorbítja az arab kisebbség, a lakosság mintegy ötödének jogait.
Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter azt mondta, ha Mohammed bin Szalmán, a szaúdi helyettes trónörökös komolyan gondolja, hogy lerohanja Iránt, akkor ők megsemmisítik Szaúd-Arábiát – írta az Origo. Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter erre válaszul a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni síita terrorszervezet televíziójának, az al-Manárnak azt mondta, hogy mindenkit óva int “ettől a hülyeségtől”. Hozzátette, ha még is így lesz, akkor Szaúd-Arábiában Mekkán és Medinán kívül semmi nem marad.

 

A német Kereszténydemokrata Unió a Schleswig-Holstein tartományban aratott nagyarányú választási győzelemmel egyértelműen megkapta a felhatalmazást a kormányalakításra – jelentette ki Angela Merkel. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy a schleswig-holsteiniek a vasárnapi helyi törvényhozási választáson leváltották a német Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW kormányát.
Két feltételezett iszlamistát vett őrizetbe a rendőrség a katalán Badalona és Salou városában. A 21 és 32 éves marokkói állampolgárok személyes környezetükben és az internetes közösségi oldalakon propagálták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tanait, valamint igyekeztek a csoport számára újabb tagokat toborozni. Fegyveres harcra, öngyilkos merényletre buzdító videókat, fényképeket osztottak meg az interneten. Ők maguk pedig a szír-iraki konfliktuszónában akartak mártírrá válni.

 

Átkutatják a német hadsereg valamennyi laktanyáját, támaszpontját és egyéb telephelyét, mert egy terrorgyanús esettel összefüggésben a náci Németország hadereje, a Wehrmacht idejéből származó tárgyak kerültek elő. A Bundeswehr főfelügyelője, Volker Wieker utasítása alapján valamennyi szolgálati helyen ellenőrizni kell, hogy miként érvényesülnek a Bundeswehr “hagyományértelmezésére” vonatkozó szabályok.

 

Magyar Anna, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke szerint pénzbe kerül a többnyelvűség, és az Európa Tanács készülő jelentése és ajánlása minden bizonnyal azt fogja kérni a tagállamoktól, hogy világos szabályokat alakítsanak ki a többnyelvűség költségeinek a biztosítására. Magyar Anna elmondta: úgy érzékelte, hogy a Kovászna megyei önkormányzat törekszik a magyar nyelv használatára, de lehetőségei korlátozottak, és “mintha gúzsba kötve táncolna”.

 

Gazdaság:

Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A csökkentéssel a benzin átlagára 346 forintra, a gázolajé 345 forintra mérséklődik. Legutóbb múlt pénteken változott az üzemanyagok ára, a 95-ös benzin 5, a gázolaj 3 forinttal lett olcsóbb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

 

Az államháztartás központi alrendszere áprilisban 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, így az idei év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 144,9 milliárd forint után – írta a Világgazdaság. Az NGM szerint a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás – a minimálbér 15, a szakmunkás minimálbér 25 százalékos emelése – a magasabb bérkategóriába tartozók fizetését is emelte. Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben (személyi jövedelemadó, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok) jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is, mivel érezhetően több pénz marad a családok pénztárcájában.

Sport:

A játékosok után a helyi szakírók is úgy látják, hogy ebben a szezonban N’Golo Kanté nyújtotta a legjobb teljesítményt az Angliában játszó labdarúgók közül – írta a Nemzeti Sport. A 340 szavazó több mint 65 százaléka a 26 éves francia középpályást vagy csapattársát, a második helyen végző Eden Hazard-t látta a legjobbnak. A Football Writers’ Association szavazásán összesen 17 futballista kapott voksot.


Ismét Dick Advocaat lesz a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az edző tanácsadója, Rob Jansen megerősítette, hogy Advocaat szóbeli megállapodást kötött a szövetséggel, a hivatalos bejelentésre pedig szerdán kerülhet sor. A 69 éves tréner lesz a holland válogatott legidősebb kapitánya. Elődjének, Danny Blindnek március végén a csapat rossz eredményei miatt kellett távoznia. A hollandok a tavalyi Európa-bajnokság után a jövő évi oroszországi világbajnokságról is lemaradhatnak, mert selejtezőcsoportjukban csak a negyedik helyen állnak.

Időjárás és könnyű:
Kedden gyakran lesz erősen felhős az ég, és ismét főleg a keleti tájakon fordulnak elő záporok. Élénk lesz az északnyugati szél. Tovább csökken a hőmérséklet: délután már csak 12-13 fok körüli értékeket mérhetünk – közölte a köpönyeg.hu.

Nyolcszázötven eurót, vagyis 255 ezer forintot fizet fejenként a hallgatóság Barack Obama volt amerikai elnök előadásának meghallgatásáért a milánói Seeds&Chips nemzetközi élelmiszer-innovációs találkozón. Barack Obamának ez az első külföldi szereplése, amióta távozott az Egyesült Államok elnöki székéből. A milánói Rho városnegyed központi terén csütörtökig tartó nemzetközi fórum díszvendégként kérte fel Barack Obamát. Felszólalása meghallgatásáért  az érdeklődőknek fejenként 850 eurót kell fizetnie.  Az olasz sajtó beszámolója szerint nagyon sok olasz fiatal vásárolt jegyet megtakarított pénzéből, csak hogy jelen lehessen és személyesen hallhassa a volt amerikai elnököt.