A BreuerPress és a hetiTV hirei 2017.05.07

A BreuerPress és a hetiTV hirei 2017.05.07

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A mostani vizsgákon összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak majd. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó.

Újabb nyugdíjemelés jöhet az idén – mondta a miniszterelnök Nagygécen, ahol meglátogatott. A találkozóról az Origo számolt be. Orbán Viktor a Szabolcs megyei Csengeren átadta a város tanuszodáját, majd a hatlelkes Nagygécére utazott. A kormányfő egy Bözsi néniként emlegetett idős nővel beszélgetve jegyezte meg: novemberben újabb nyugdíjemelés jöhet, ha a gazdaság helyzete megengedi.

Szerencsés nemzet vagyunk, mert bárhol élnek a magyarok, megvan köztük az összetartozás – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a Magyarország Barátai Alapítvány konferenciáján. Varga Mihály úgy fogalmazott: magyarnak lenni manapság kihívás és bátorság egyszerre, mert – ahogy az elmúlt években gyakran – Magyarország most is viták kereszttüzében áll. Kiemelte például, hogy Magyarországnak az Európai Unióval is nagyon éles vitája van a migráció kérdésében.

A miniszter kitért Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének nyilatkozatára is, amelyben antiszemita beszédként interpretálta Orbán Viktor kormányfő felszólalását. Varga Mihály döbbenetesnek nevezte, hogy azt a kormányt vádolják antiszemitizmussal, amely bevezette a holokauszt emléknapot, és Magyarországon és a határokon túl is kiemelten kezelte holokauszt ügyét. Példaként említette, hogy Szabadkán Magyarország támogatásával újítják fel a zsinagógát.

 

A kormány minden élethelyzetben az édesanyák mellett áll, különféle támogatásokkal, adókedvezményekkel és a bölcsődékre jutó összeg megduplázásával segíti őket – mondta Rétvári Bence. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: az adókedvezményeknek köszönhetően egymillió család számára könnyebb a gyermeknevelés. A kormány adókedvezményt nyújt a kisgyermekes anyákat foglalkoztató munkaadóknak, jövőre pedig megduplázza a költségvetésben a bölcsődékre jutó támogatást, hogy azokat az édesanyákat is segítse, akik minél hamarabb szeretnének munkába állni – tette hozzá.

 

A magyar embereknek átlag tíz ép foguk van és ugyanennyi hiányzik. A felnőttek 30 százaléka közepes vagy súlyos fogágybetegséggel küzd – írta a Világgazdaság. A magyarok szájüregi egészségi állapotáról legutóbb a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikája készített országos felmérést még 2004-ben. Több mint ötezer embert kérdeztek meg 300 településen. Kiderült: az emberek szájából átlagosan tíz fog hiányzik, négy pótolt, és csak tíz egészséges. Ezzel a legrosszabbak között vagyunk az EU-ban. Nemzetközi összehasonlításokban azzal még nem állunk rossz helyen, hogy átlagban egy magyar felnőtt szájában 2,7 tömött fog van és 1,5 szuvas – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. – A figyelmeztető adat, a 10 hiányzó fog az nagyon sok, és arra hívja fel a figyelmet, hogy túl későn mennek el a magyar emberek fogorvoshoz – mondta a lapnak.

Külpolitika:

Izrael megvizsgálná a palesztin-izraeli békefolyamat megújításának lehetőségét – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök közelgő látogatása kapcsán. Osztozunk az amerikai elnök szándékában, hogy megvizsgáljuk a békefolyamat felélesztésének módját – mondta az izraeli kormányfő. Donald Trump május 22-én, első külföldi körútjának második állomásán, Szaúd-Arábiából érkezik majd Izraelbe, egy napra. Látogatásának célja a bizalomépítés, a 2014 tavasza óta megszűnt palesztin-izraeli béketárgyalások felélesztése vagy közvetlen kétoldalú megbeszélésekkel, vagy több közel-keleti ország bevonásával, regionális kerekasztal keretében.

 

A romló izraeli-német kapcsolatok veszélyére hívta föl a figyelmet vezércikkében a Jediót Ahronót. A lap szerint a két félnek nem szabadna a közös kapcsolatokat a belpolitikai célok alá rendelnie. Németországnak nem szabadna hagynia, hogy a holokausztért viselt felelősséget belpolitikai célokból feladja, valamint Berlinnek nem lenne szabad olyan szervezeteket finanszíroznia, amelyek deklarált célja Izrael elpusztítása – olvasható a vezércikkben.

Összefogtak a bolgár zsidók, hogy megmentsenek a teljes pusztulástól egy zsinagógát. Az épület nagyon rossz állapotban van, nem lehet tovább várni. A Shalom Szövetség vezetője Joszif Melamed azután döntött a cselekvés mellett, hogy találkozott Vidin város polgármesterével. Ezen a településen áll az a rom, ami a zsinagógából megmaradt. Ognian Tsenkov polgármester ígéretet tett arra, hogy felújítják az épületet, ami így a város egyik nevezetességévé, kulturális és turisztikai központtá válhat. Konkrét menetrendet nem fektettek le, becslések szerint az építkezés 5-6 millió dollárt emészthet fel – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

 

Néhány órával életbe lépése után megsértették a fegyvernyugvást a nemzetközi megállapodásban kijelölt szíriai biztonsági övezetekben – közölte a szíriai polgárháború fejleményeit figyelemmel követő emigráns csoport. A kazah fővárosban, Asztanában csütörtökön írták alá azt az orosz-török-iráni memorandumot, amelynek értelmében négy biztonsági övezetet jelöltek ki a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében. A fegyvernyugvás formálisan pénteken éjfélkor lépett életbe.

 

A rendőrség szerint 12 ezren, a szervezők szerint 90 ezren vettek részt a szombat délutáni kormányellenes tüntetésen, a Szabadság Menetén Varsóban. A tüntetést a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform szervezte. A tüntetők lengyel és uniós zászlókat lobogtattak és a „szabad európai Lengyelország”, „Lengyelország itt van” jelszavakat skandálták. Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform elnöke győzelmet ígért 2019-es parlamenti és európai parlamenti, illetve 2020-as elnökválasztásokon. Azt is megígérte, a jelenleg kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) politikusait jogi felelősségre vonja „jogellenes cselekedeteikért”.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy német lapinterjúban. „Igyekszem azt tenni, amit helyesnek tartok, és nem engedni a civil szervezetek, bizonyos érdekcsoportok vagy a média nyomásának” – hangsúlyozta Sebastian Kurz.
A belga kormánynak nem áll szándékában engedélyezni, hogy az országban élő törökök részt vegyenek a halálbüntetés visszaállításáról tartandó népszavazáson – jelentette ki Charles Michel miniszterelnök. A kormányfő aláhúzta: meg fogják keresni azokat jogi lehetőségeket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy Belgium területén is szavazzanak a halálbüntetés visszaállításáról. „Nem fogom eltűrni! Elfogadhatatlan a szememben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Gazdaság:

Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben. A The Sunday Times minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült vagyonáról. A 2017-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 14 százalékkal, 83 milliárd fonttal 658 milliárd fontra (csaknem 250 ezer milliárd forintra) emelkedett. A Rich List 2017 szerint a rangsorban szereplők közül 19-nek a vagyona egymilliárd fonttal vagy ennél is nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt évben.

 

Pénzt adna az ukrán miniszterelnök azoknak, akik takarékoskodtak az állami rezsi­támogatással. Októbertől egy jelentősebb nyugdíjemelésre is sor kerül, amelyre nincs fedezet a költségvetésben – írta a Világgazdaság. A lap szerint a kijevi kormány úgy határozott, hogy azok, akik az elmúlt fűtési szezonban 100 köbméternél több földgázt vagy 150 kilowatt villamos energiát takarítottak meg a nekik megítélt szociális szubvenció normájából, 700 hrivnyás (7700 forint) bónuszra számíthatnak. Októbertől pedig egy soron kívüli nyugdíjemelést harangozott be 5,6 millió időskorú számára, akik 200 és 1000 hrivnya (2000–10 000 forint) közötti összeggel kapnának többet, ami – ha azt vesszük, hogy pillanatnyilag 1312 hrivnya a minimális nyugdíj – számottevő emelés.

Sport:

A címvédő Ferencváros nyerte az Új Hidegkuti Nándor Stadion első örökrangadóját, miután 3-1-re legyőzte az MTK csapatát a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának zárómérkőzésén. A két együttesnek ez volt a 212. egymás elleni mérkőzése a bajnokságban: 48 döntetlen mellett 86. alkalommal nyertek a zöld-fehérek, az MTK pedig 78 sikernél jár. Az FTC ezt megelőzően 2015 augusztusában győzte le az MTK-t, amelynek vendégeként legutóbb 2011 áprilisában tudott nyerni bajnoki találkozón. Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a jelenlegi NB I-es csapatok közül eddig csak az MTK otthonában nem vezette még győzelemre csapatát, de most ez a sorozat is megszakadt. A mérkőzés hivatalos nézőszáma – 4368 fő – rekordnak számít a kék-fehérek új létesítményében.

Időjárás és könnyű:

Hétfőn tovább csökken a felhőzet, a legtöbb napsütés a középső tájakon lehet. Elsősorban a nyugati és az északkeleti területen alakul ki zápor. Többfelé lesz erős az északnyugat légmozgás. 17 fok körüli értékeket mérhetünk – közölte a köpönyeg.hu
Egy közterületen kóborló aligátorteknőst fogtak be Piliscsabán szombaton este, az állat a befogás előtt meg is harapta egyik megtalálóját. A veszélyes állat miatt a rendőrség hívta Both Zoltán vadállatbefogót, aki Szilágyi Istvánnal együtt a helyszínre ment, és az egyik ház udvarán befogták a teknőst. Az állatot egy lakópark területén vették észre az ott élők, és értesítették a rendőrséget. Az aligátorteknős az egyik lakó ujját megharapta, ő a szakemberek tanácsára kórházba ment, ilyen esetekben ugyanis tartani lehet a seb elfertőződésétől. A szombaton megtalált teknős különösen nagy, teljes hossza mintegy 50 centiméter, a szakember becslése szerint 20-22 éves lehet. Azt nem tudják, hogyan került közterületre az állat.