hírlevél 17-05-04 (esti ima: este 7.00, haladó héber, új nevek: Sturovics Andi és Raáb Gábor, stb

hírlevél 17-05-04 (esti ima: este 7.00, haladó héber, új nevek: Sturovics Andi és Raáb Gábor, stb)

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeink,
—— hagyományA Tóra (és mi is) hetek óta mindenféle szentséggel foglalkozik. Kóserság, szülés, gyógyulások, stb.
És ezen a héten elérünk ahhoz a ponthoz, amikor a Tóra végül kimondja a gondolatkör csúcsát: TE MAGAD LEGYÉL SZENT!Upsz…
Legyek szent,,, de hogyan válasszam le magamról, a rám rakódott profán dolgokat?Akkor kezdjük az elején!EMBER vagy!Ez a zsidó hagyomány szerint nem azt jelenti, hogy Homo Sapiens vagy, hanem azt, hogy benned van az isteni szentség egy piciny szikrája. Azaz alapból tiszta vagy és büszke. Akkor a szentség egyik első lépcsője: válj is azzá!A vágy és a szenvedély bennünk van, ám találunk-e hozzá objektumot?
A szeretetünkhöz?
A bennünk élő aggódás-hoz és gondoskodási vágyhoz?És ha igen, észrevesszük-e azt a megfelelő partnert? És reméljük, hogy ő is idővel észrevesz bennünket.Ez a szentség. Felfedezni magunkban ezt az érzést. Életben tartani. Szeretni és becézni, és nem elengedni.Így találhatjuk meg önmagunkban is azt az igényt, amelyik arra sarkal bennünket, hogy még jobb emberek legyünk és az isteni énünk legyőzze az állati énünket.Ez az igény – isteni lélek – visz bennünket előre és előre. Formál bennünket és adja meg a célt. Így leszünk kiscsecsemőből lázadó fiatalon át érett felnőtté, aki már képes rájönni arra, hogy hogyan tudja önmagát és környezetét még szentebbé tenni.Azaz, ha megtalálom az igényt önmagamban a megkeresésre, akkor már megérintettem a szentséget – legalább kívülről.
— sábát —
hetiszakasz: áháré mot/kedosimsábát: 19:42 – 20:55
rajzfilm: 


és