Az Európai Parlament 2017. május 6-án megnyitja az Európai Történelem Házát

Az Európai Parlament 2017. május 6-án megnyitja az Európai Történelem Házát

2017-05-04Az Európai Parlament 2017. május 6-án megnyitja az Európai Történelem HázátAz Európai Történelem Házának célja, hogy támogassa az európai polgárokat abban, hogy elgondolkozzanak és vitázzanak Európa történelméről, illetve az európai integrációról. Célja, hogy növelje a tudást, felébressze és táplálja a kíváncsiságot, idővel pedig olyan hellyé váljon, ahol szabadon cserélnek gazdát az ötletek, és viták kerekednek Európa történelméről. A hely célja, hogy összekösse az embereket, intézményeket és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson az Európai történelemmel foglalkozók számára. A látogatóknak alkalmuk lesz arra, hogy kritikus szemmel vizsgálják meg az európai történelmet, annak lehetőségeit és jövőjét.

Délután az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani hivatalos ceremónia keretében vágta el a szalagot az Európai Parlament egykori elnökének, Dr. Hans-Gert Pöttering (az Európai Történelem Házának kuratóriumi elnöke) és Wlodzimierz Borodziej professzor, az Európai Történelem Háza Akadémiai Bizottsága elnökének jelenlétében. A nyilvánosság számára május 6-tól (vasárnap) kezdődően lesz látogatható a múzeum.

Tajani elnök elmondta: “Ez a Ház azokról a dolgokról szól, amik közösek bennünk, és azokról az eseményekről, amelyeken együtt mentünk keresztül. Valójába ez nem csak az európai történelem háza, hanem az európai identitás és emlékek otthona is egyaránt.”

Dr. Hans-Gert Pöttering az Európai Történelem Házának kuratóriumi elnöke pedig így nyilatkozott: „Az Európai Történelem Házának szándéka, hogy a polgárokat segítse egy megfontolt és magabiztos jövő kialakításában. A mai állás szerint az emberek tele vannak kételyekkel – de azáltal, hogy ez a Ház segít megmutatni az európai történelem dinamikáját, képessé teszi őket arra, hogy a jelenkor történelmét és a mindennapok eseményeit is jobban megértsék.

Wlodzimierz Borodziej professzor, az Európai Történelem Háza Akadémiai Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, „Csakúgy, mint az Unióé, az Európai Történelem Házának munkája sem lesz soha befejezett. Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy jön egy újabb felvétel, ami megváltoztatja az állandó kiállítások anyagát, vagy életre hív egy ideiglenes tárlatot. Végül, de nem utolsó sorban a minket jogos büszkeséggel eltöltő kicsiny ázsiai függelékünkről kialakuló vitáink tárhelye is lesz.”

Az Európai Történelem Házának állandó kiállításai közel 300 múzeum gyűjteményét egyesítik Európából és környékéről. További információkért, látogasson el a múzeum és partnereinek honlapjára.

„Kölcsönhatás. A kereskedelem, küzdelem és alkotás századai” – ez az első ideiglenes kiállítás, ami 2018. május 31-ig látogatható. Iránymutató, példaértékű eseményeket helyez megvilágításba és olyan történeteket fed fel, amelyek az európai történelem során szembekerültek egymással és változást generáltak.

A Múzeum oktatási célú programokat is kínál majd, ezen kívül a helyi és turistacsoportok számára különböző eseményeket is, valamint online elérhető információk és publikációk jelentős tárházát biztosítja.

Európai Történelem Házának weboldala: historia-europa.ep.eu/home

A folyamatosan bővülő gyűjtemény, az állandó és időszakos kiállítások, valamint a megnyitó letölthető audio-vizuális anyaga pedig ezen a linken érhető el: audiovisual.europarl.europa.eu/house-european-history