A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.05.04

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A munkából élők költségvetése a 2018-as büdzsé, amely támogatja a munkaalapú társadalom megteremtését, a gyermeket vállaló családokat és az ország biztonságát – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus kiemelte: jövőre tovább emelkedik a minimálbér, a szakmunkás minimálbér, csökken a munkaadói járulék, továbbra is elérhető lesz a családi adózási rendszer, nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, nőnek az otthonteremtésre szánt források, és újabb adócsökkentések is segítik a családokat.

 

Több száz betegség után jár adókedvezmény, amelynek összege idén havonta több mint hatezer forint. Aki régóta beteg, és eddig nem kérte ezt a kedvezményt, akár több százezer forintra számíthat.  Személyi adókedvezménnyel több százezer ember élhet: többek között a cukorbetegségben vagy laktóz-intoleranciában szenvedők jogosultak rá. Emellett számos szívbetegség, mozgásszervi rendellenesség, végtagbénulás is indok lehet a kedvezmény igénylésére.

 

Az amerikai tárgyaló kinevezésénél dőlhet el, van-e nyitottság és jószándék a megegyezésre, mivel az államközi, kormányközi megállapodáshoz olyan tárgyalófél kell, aki rendelkezik a megfelelő mandátummal a megállapodás megkötéséhez az adott ország kormánya részéről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: nem lát olyan okot, amely miatt egy ilyen megállapodás ne jöhetne létre. Ha a maláj, a thai és a kínai kormány meg tudja kötni a magyar kormánnyal a megállapodást a Magyarországon működő egyetemeik működésére, akkor a „kiváló amerikai egyetemek” esetében sem hiszi, nem kötné meg az amerikai kormány a vonatkozó megállapodásokat.

 

A  Medián-felmérése szerint az elmúlt három hónap eseményei jócskán megtépázták a kormánypárt és az államfő népszerűségét. Januárban még 37 százalék, míg április végén már csak 31 százalék volt a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességben, tehát közel félmillióval kevesebben szavaznának a kormánypártokra.  A legtöbb exfideszes a Jobbikhoz igazolt, amelyre a választópolgárok 20 százaléka szavazna – ez 6 százalékpontos emelkedés a januári adatokhoz képest. A többi ellenzéki pártot a felnőtt népesség 24 százaléka támogatja, ami 4 százalékpontos növekedés. Közülük az MSZP a legerősebb 9 százalékkal, az új szereplő, a Momentum pedig 2 százalékon áll. A Kétfarkú Kutya Pártnak – a Momához, a Párbeszédhez és az Együtthöz hasonlóan – 1 százalékos a támogatottsága.  Áder János népszerűsége 11 százalékpontot zuhant a CEU-törvény aláírása után, Orbán Viktor pedig 9 százalékpontot esett vissza. Vona Gábor és Hadházy Ákos népszerűsége eközben nőtt a választók körében. Botka László az abszolút nyertes, akit immár az ország 91 százaléka ismer (a korábbi 78 százalékhoz képest). A népszerűsége változatlan, Vonával és Kósa Lajossal holtversenyben 34 százalékon áll.

 

Külpolitika:

Izrael visszatart egymillió dollárt az ENSZ-nek szánt támogatásból, tiltakozásul az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) határozata miatt. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány ülésének kezdetén bejelentette, hogy a „bizarr” előző napi döntés nyomán elrendelte el az ENSZ-nek átutalt pénzek egymillió dolláros csökkentését. „A zaklatásnak ára van”- közölte a kormányfő. Az UNESCO kedden megszavazott döntése vitatta az izraeli szuverenitást Jeruzsálem felett, és kemény bírálatot fogalmazott meg több Jeruzsálemben és Hebronban folyó építkezés, valamint a Gázai övezet tengeri blokádja miatt. Az indítvány mellé állt az arab és muzulmán országok mellett Oroszország, Kína, Brazília, Nigéria és Vietnam is.

 

A brit felsőház nemzetközi ügyekért felelős bizottsága arra hívta föl Boris Johnson, brit külügyminiszter figyelmét, hogy érdemes lenne foglalkoznia a palesztin állam elismerésével a közel-keleti békefolyamat felgyorsítása érdekében – írta az Israel Hayom. A lap cikke szerint az illetékes bizottság szerint egy ilyen lépés nagyban segítené a nemzetközi közösséget abban, hogy a kétállami megoldás felé mozduljon el. A bizottság a jelentésében arról is írt, hogy Donald Trump amerikai elnök egyelőre nem ebbe az irányba halad, ami nem segíti a térségben a békés rendezést.

 

Egy új alaptörvényről tartana jövőre népszavazást Andrzej Duda; a lengyel államfő a 226 éve elfogadott első lengyel alkotmány évfordulója alkalmából tartott állami megemlékezésen beszélt erről Varsóban, azt hangsúlyozva, hogy a lengyeleknek joguk van véleményt nyilvánítani a húsz éve érvényben lévő jelenlegi alkotmányról. Szeretném, hogy jövőre, Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója évében népszavazást tartsunk a lengyel alkotmányról – mondta Duda, „komoly vitát” szorgalmazva az alaptörvény tervezetéről.

 

Egy öngyilkos merénylő nagy erejű robbantást hajtott végre Kabul központjában, a szövetséges erők egyik gépkocsioszlopának közelében, többen meghaltak. Nadzsib Danis, az afgán belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a merénylet célpontja a külföldi erők egyik konvoja volt. Vahíd Mudzsro, az egészségügyi minisztérium képviselője arról számolt be, hogy négy holttestet szállítottak kórházba, huszonkét ember pedig megsebesült a támadásban.

 

Javaslatot tett az Európai Bizottság az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások megindítására, és egyúttal közzétette az egyeztetésekre vonatkozó irányelveit. „Néhányan azt az illúziót keltették, hogy a Brexit nem lesz jelentős hatással az életünkre, a tárgyalásokat pedig gyorsan le tudjuk zárni, de nem ez a helyzet” – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója. „Szilárd megoldásokra és jogi pontosságra van szükség, és ez időbe telik” – tette hozzá.

 

 

Az amerikai zsidó hagyományok előtt tiszteleg az USA. A Fehér Ház szerint ebben a hónapban „nemzetünk jelentős zsidó örökségét ünnepeljük, ami a zsidóság erős hitében és hagyományaiban gyökerezik”. Felidézik, hogy először 1654-ben vándoroltak a kontinensre zsidók Hollandiából, hogy menedéket keressenek a vallási üldöztetés elől. A zsidóság kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai kultúrában – hangsúlyozza a Fehér Ház – olvasható a forward.com cikkében.

 

A Függetlenség Napi ünnepségek záróakkordjaként kedden este átadták  a legmagasabb izraeli elismerést, az Izrael Díjat.  Az eseményre a jeruzsálemi Kultúrpalotában  került sor Reuven  Rivlin államelnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelenlétében. A kitüntetett kiválóságok között szerepelt a 96 éves Keleti Ágnes is. A Magyarország színeiben versenyző tornásznő összesen 10 olimpiai érmet szerzett, ezzel a sporttörténet legnagyobbjai között található. Nevéhez fűződik az izraeli tornasport számos  kiválóságának nevelése is, kezei közül   bajnokok, edzők és testnevelők  sokasága került ki .

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdaság 4 százalék felett fog nőni a következő években, ami egyben azt is jelenti, hogy a hazai GDP bővülése érdemben lesz magasabb az Európai Unió átlagos növekedési üteménél – szerepel Magyarország 2017-2021-re vonatkozó Konvergencia Programjában. A következő négy évben várható makrogazdasági folyamatokat átfogó módon bemutató dokumentumot a kormány kedden küldte el az Európai Bizottságnak. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a program kidolgozása párhuzamosan zajlott a költségvetési tervezéssel – írta a Világgazdaság.

 

Annyian nincsenek még, mint az oroszok, de már majdnem dobogósak a gyógyszállók legfőbb küldőpiaci rangsorában a cseh és a szlovák vendégek. A szomszédos országokból átutazók nagyon fontosak, bár egyelőre nem töltenek itt annyi időt, mint amennyit a távolról, repülővel érkezők – írta a Világgazdaság. A lap szerint hosszú távon biztatónak ígérkező tendencia körvonalazódik a magyarországi gyógyhotelekben, ahol évről évre nagyobb számban jelennek meg a wellnesscsomagokból és a különböző összetételű kezelésekből néhány napos ízelítőt vásároló szomszédos országbeliek.

 

Sport:

 

A magyar labdarúgó-válogatott a franciák felett aratott 3-2-es győzelemmel kezdte szereplését a Horvátországban zajló U17-es Európa-bajnokságon. A négy csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. Az Eb öt legjobbja részt vehet októberben az U17-es világbajnokságon.

 

Időjárás :

Csütörtökön keleten sok marad a felhő, és főként a Tiszántúlon továbbra is kialakulhat zápor, egy-egy zivatar. Napközben a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, a változó felhőzetből csak néhol alakulhat ki futó zápor, az Alpokalján esetleg zivatar. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkülhet, átmeneti szélerősödés legfeljebb intenzív csapadékgócok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.