Kósa Lajos:Szigorítani kell a szabályozáson, ha azt akarjuk, hogy ne milliárdosok játékszerévé váljon a magyar politikai közélet

MEG KELL AKADÁLYOZNI, HOGY PÁRTOK MILLIÁRDOSOK JÁTÉKSZERÉVÉ VÁLJANAK

 

Szigorítani kell a szabályozáson, ha azt akarjuk, hogy ne milliárdosok játékszerévé váljon a magyar politikai közélet – szögezte le Kósa Lajos.

A burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvény, azaz a „lex csicska” kapcsán a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az ezen a területen lévő anomáliák megszüntetése a Fidesz kiemelt célja.

„AKI VALÓBAN SZERETNÉ A KORRUPCIÓT CSÖKKENTENI MAGYARORSZÁGON, AZ EZT A JOGSZABÁLYT MEGSZAVAZZA, AKI NEM, AZ CSAK SZAVAKBAN VAN A KORRUPCIÓ ELLEN.”

A párt- és kampányfinanszírozási törvény és az országgyűlési képviselettel rendelkező pártok támogatásáról szóló jogszabályok messzemenőkig lehetővé teszik minden pártnak azt, hogy ne kerüljenek senkinek a hálójába, „nem kell, hogy milliárdosok álljanak a pártok mögé” – közölte.

Ennek kapcsán emlékeztetett: jelentősen megemelték a kampányban felhasználható pénz felső határát, így nem szükséges senkinek a pénzére vagy ígéreteire támaszkodni.

Igyekeztünk maximálisan biztosítani az egyenlő feltételeket, mégis azt látjuk, hogy óriási a kísértés, mert a baloldalt Soros György támogatja különböző politikai célok elérésében, a Jobbikot pedig – most már látható módon – Simicska Lajos milliárdos „vásárolta fel kilóra” – hangsúlyozta a frakcióvezetője.

Szigorítani kell a szabályozáson, ha azt akarjuk, hogy ne milliárdosok játékszerévé váljon a magyar politikai közélet – szögezte le, megjegyezve: a választóknak kell eldöntenie, hogy mi történjen Magyarországon.

Fotó: fidesz.hu

A „lex csicska” lényegét összefoglalva Kósa Lajos elmondta: a jogszabálytervezet szerint a hirdetőfelületeket csak piaci áron vehetnék meg a pártok, így akadályozva meg a burkolt pártfinanszírozást. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy ez a szabályozás a kampányon kívüli időszakra vonatkozna, ugyanis a kampányidőszakban egyenlő feltételeket biztosít a jelenlegi szabályozás.

Mivel kétharmados törvényről van szó, aki valóban szeretné a korrupciót csökkenteni Magyarországon, az ezt a jogszabályt megszavazza, aki nem, az csak szavakban van a korrupció ellen – húzta alá a frakcióvezető.