Apáról fiúra

Apáról fiúra

Dés László zeneszerző, előadóművész a Zsidó Művészeti Napokon lép fel gyerekével, valamint Závada Pállal és Závada Péterrel. Az előadás kapcsán sok mindenről volt szó, és nem maradhatott ki Esterházy Péter személye sem.

 

A Zsidó Művészeti Napok egyik érdekes programjának, az Apáról fiúra zene és irodalom címűnek Ön a kitalálója. Mi is ez, honnan jött az ötlet?

Ennek azért vannak előzményei, előszeretettel lépek fel írókkal, Esterházy Péterrel 1995-től kezdtük ezt el, teljesen véletlenül találtunk egymásra, onnantól kezdve egészen a haláláig, szinte az utolsó pillanatig el sem engedtük egymás kezét.

Sokat adott Esterházy Önnek?

Nagyon sokat, jó barátok voltunk, tulajdonképpen kibírhatatlan, megemészthetetlen a hiánya, ilyet utoljára a szüleimnél éreztem. Nekem ő etalon is volt a gondolkodásában, a magatartásában, a humorában, a kedvességében, az emberségében. Ma is azon kapom magam, azon túl, hogy sokat álmodom róla, hogy azon vacakolok, mi is lesz, amikor majd dumálunk, mit mondanék neki, ő mit szólna egyes lépéseimhez, döntéseimhez. Ő is így volt ezzel, sokszor kértünk tanácsot egymástól, sok mindent megbeszéltünk egymással. Ő egy dolgozó ember volt, én is az vagyok, a munka segít egy kicsit, a legújabb művemet, ami életem talán legjobb munkája, azt neki ajánlom. Június 17-én lesz egy kétfelvonásos balettdráma ősbemutatója az Erkelben, amit a Vágy villamosából csináltunk meg, ezt ajánlom neki. Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem ezt a munkát, amikor már bemutattam neki részeket is belőle, akkor nagyon szerette, tetszett neki.

Ez folytatódott később.

Igen, volt egy négy írós estünk, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Spiró György és Esterházy Péter, ami Összhang címen ment, most ezt nélküle folytatjuk a Katona József Színházban, de persze az írásaiból is felolvasunk. ASzt írta egyszer: Mi a különbség Isten és édesapám között? A különbség jól látható, Isten mindenütt ott van, ezzel ellentétben apám is mindenütt ott van, csak itt nincs. Most ezt Péterre vonatkoztatom.

És ezt folytatja a Zsidó Művészeti Napokon is.

Nekem az irodalmi vonal az egyik erősségem, nagyon szeretem az írókat, a magyar írókat, különösen az előbb említetteket. Így alakult ki az ötlet, én muzsikus vagyok, a gyerekem is, Závada Pál író, a gyereke is az, költő, író, adódott a lehetőség, hogy a két Dés és a két Závada csináljon valamit. Kicsit más ez, mint amit eddig csináltunk, hiszen ott az írók sorait folytattam zenével, most miután például Závada Péter slammer is, így előfordul az is, hogy a két gyerek együtt játszik. Ami az apákat illeti, én is közbe-közbe játszom majd, de Závada Pál is dalra fakad majd. Ez egy izgalmas játék lesz.

Ön írta a Pál utcai fiúk című musical zenéjét is, ez mennyire nagy siker?

Igen, de ez tőlem dicsekvésnek hathat. Az volt az egyik különlegesség, hogy a színpadon először dolgoztam a gyerekemmel. Azt találtam ki a darabnál, dramaturgiai szempontból, hogy a szereplő fiúk mindig valamilyen ritmust ütnek, már a nyitójelentben is így van. Ez egy metafora, ahogy a különböző ritmusokból áll elő egy nagy ritmus, úgy áll össze a csapat is, az összetartozást próbáltam így illusztrálni. Szerencsére a közönség is érzi ezt az egész darabban is, a nézők akkor nevetnek, amikor mi ezt terveztük, akkor izgulnak és ugyanakkor sírnak is. Mondhatom, hogy működik az egész. Ez nem volt egyszerű, bátor dolog volt Molnár Ferenc zseniális művéhez nyúlni, még kockázatos is volt.

Visszatérve a Zsidó Művészeti Napokra, Ön már évek óta nagyszerűen tud együtt dolgozni Vadas Verával.

Ez így van, ő mindig is megérezte, hogy én mit akarok, ahogy fordítva is így működött.  Annak idején tettek nekem egy nagy gesztust, amit sajnálok, hogy másokkal nem folytatódott, ez az volt, hogy a tervek szerint egy alkotó egyfajta életművét mutatják be a fesztiválon. Ez velem indult, nekem akkor nagyon jó érzés volt, hogy ennyire bíztak bennem, öt koncertet adtam, négyet az Urániában, egyet pedig a Dohány utcai zsinagógában. Egyébként ennek az életműkoncertnek és az akkor másutt előadott koncerteknek is köszönhető volt, hogy egyszer csak felmerült bennem az írók és a zene kapcsolata.

A Zsidó Művészeti Napokon mikor lépnek fel?

Május 14-én az Urániában lesz az előadás, azt remélem, hogy majd lesz folytatása, másutt is be tudjuk majd mutatni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter