A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei


A paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter eskütételével kezdődik és a köztársasági elnöki tisztségben újraválasztott Áder János esküjével ér véget az Országgyűlés következő, ötnapos ülése. Az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Süli János teheti le esküjét a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterként. A parlament ülése májas 8-án, hétfőn ér véget. Az ilyenkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után az államfőként újraválasztott Áder János teheti le hivatali esküjét.

  Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint megélhetési minimum bevezetésére van szükség. Botka László pártja azt mondta, „itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt!”, „Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét!” Botka László szerint Magyarországnak volt egy álma, hogy a szabad, független nemzetek családjához tartozik, Európa befogadja. Az uniós csatlakozáskor úgy tűnt – folytatta – , semmi sem akadályozza meg az álom megvalósulását. Kifejtette: 2010 előtti szociálliberális kormányok nem vettek tudomást arról, hogy a világgazdaság válságba rohan, majd Magyarország a nagy vesztesek közé került, a melósok úgy érezték, senki sem védi érdekeiket.


A BKV minden dolgozója legalább 28 ezer forintos béremelést kap – mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. A Tarlós István főpolgármester által pénteken bejelentett bérmegállapodás értelmében összességében 15 százalékkal nőnek a fizetések. Minimum 10 százalékos emelésben mindenki részesül, a fennmaradó 5 százalékot pedig a bérfeszültség, a hiányszakmák problémájának kezelésére fordítják – mondta Gulyás Attila.

Gyurcsány Ferenc szerint a jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni és a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz, „ha törik, ha szakad”. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök téved, ha azt gondolja, hogy az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele.

 

Külpolitika:

Izrael ellenes határozat elfogadására készül az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A testület szerint Izrael egy hódító erő Jeruzsálemben és szere4tnék azt is elérni, hogy egy antik értékkel foglalkozó izraeli hatóság ne folytassa a tevékenységét a városban. A határozatot egyébként több európai ország is támogatja, de az UNESCO eddig is már 18 Izrael-ellenes határozatot fogadott el – írta az Israel Hayom.
300 palesztin fogoly befejezte az éhségsztrájkot az izraeli börtönökben, annak ellenére, hogy szerintük nem teljesültek a követeléseik a jobb körülményekét. Továbbra is körülbelül 920 fogoly folytatja a sztrájkot – jelentette be Gilard Erdan, közbiztonságügyi miniszter. Szólt arról is, hogy továbbra sem tárgyalnak a sztrájkolókkal. Az éhségsztrájk április 17-én kezdődött, az abban résztvevők csak sót és vizet fogyasztanak – derült ki a Times of Israel tudósításából.

 

Gyilkosság gyanújával eljárást indítottak az ukrán hatóságok egy egykori szovjet-zsidó tisztségviselő ellen. A 94 éves Boris Stecklert azzal vádolják, hogy 1952-ben megölt egy ukrán férfit, aki egy szovjetellenes szervezetben folytatott harcot a bolsevikok ellen – írta a Jewish Telegraphic Agency. Steckler állítólag egy gránátot dobott a fegyveres harcban részt vevők felé. Steckler egyébként megerősítette a hírügynökségnek az ellene folyó eljárást.

Érdekes közvélemény-kutatás látott napvilágot Izrael alapításának a 69. évéhez közeledve. A felmérés szerint a megkérdezettek 47,5 százaléka szerint jó irányban mennek a dolgok az országban, míg 15 százalék szerint mennek rossz irányba. Ezzel szemben az arab megkérdezettek körében 66 százalék látja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok, míg csak 12 százalék volt pesszimista – derült ki a The Jerusalem Post cikkéből.

 

Az utóbbi időben számos alkalommal érte kritika az ENSZ által működtetett palesztin iskolák tankönyveit, melyek tagadják Izrael létét, delegitimálják a zsidó államot, éltetik a terrorizmust és azt tanítják a gyerekeknek, hogy a zsidóságnak történelmileg nincsen köze a mai Izrael területén található szent helyekhez. Az iskolákban a holokausztról is tilos tanítani. A számos panasz következtében a világszervezet bejelentette, hogy felülvizsgálják a tankönyveket, és megteszik a szükséges változtatásokat. A szavakat azonban nem követték tettek, mert a Palesztin Hatóság követelte az eredeti tananyag megtartását és “az elfogadhatatlan változtatások” elvetését – írta a unitedwithisrael.org.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az emlékezet napján sürgette Mahhmúd Abbászt, hogy a Palesztin Hatóság szüntesse be a terrorista szervezetek támogatását. Netanjahu ezzel arra reagált, hogy Donald Trump szerdán Washingtonban fogadja a hatóság vezetőjét. A zsidó állam miniszterelnöke szerint a Palesztin Hatóság évente mintegy 350 millió dollárt költ a terroristák és azoknak a családjaiknak a támogatására. Hogyan beszélhet valaki a békéről egy ilyen helyzetben? – tette föl a kérdést a politikus a Times of Israel tudósítása szerint.

Marine Le Pen „a pénzvilág és a rendszer jelöltjének” és „a nép ellenfelének” nevezte a favoritnak számító centrista riválisát, Emmanuel Macront. A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje az „önjelölt győztes” és „bankár” Emmanuel Macront ostorozta, s vele szemben „a korán kelő Franciaország” jelöltjének nevezte magát, aki „megvédi” a franciákat. „Ennek a választásnak sokkal több a tétje, mint a programok, ez más, mint intézkedéssorozatok felsorolása. Két világnézet, két filozófia áll egymással szemben, és úgy gondolom, hogy két különböző személyiség is” – hangsúlyozta Le Pen.

Az olasz állam „hajóztatja” a migránsokat Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője szerint, aki a szicíliai Mineo migránstáborában alszik, hogy rámutasson a római kormány szerinte elhibázott migrációs politikájára.  Matteo Salvini „Európa legnagyobb hentes-központjának” nevezte az ötezer lakosú szicíliai kisvárosban működő tábort (C.A.R.A), ahol mintegy négyezer ember tartózkodik. 2011 óta itt helyezik el az Olaszországban menedéket kérőket.A paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter eskütételével kezdődik és a köztársasági elnöki tisztségben újraválasztott Áder János esküjével ér véget az Országgyűlés következő, ötnapos ülése. Az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Süli János teheti le esküjét a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterként. A parlament ülése májas 8-án, hétfőn ér véget. Az ilyenkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után az államfőként újraválasztott Áder János teheti le hivatali esküjét.

 

Emmanuel Macron szerint az Európai Unióban alapvető reformokat kell végrehajtani, ellenkező esetben valós veszéllyé válhat a Frexit, vagyis Franciaország kilépése az EU-ból, vagy a Nemzeti Front hatalomra kerülése. A választási kampányban is folyamatosan az európai ideát és az európai politikai célokat védem, mert meggyőződésem szerint ez rendkívül fontos a francia népnek, és abból a szempontból is, hogy hazánk milyen helyet foglal el a globalizáció folyamatában” – mondta a francia elnökjelölt. Macron szerint az Európai Unió működési hiányosságai nem tarthatók fenn tovább, ezért ő úgy gondolja, hogy elnöki megbízatása az EU és az európai folyamat „mélységi reformjára” is kiterjed majd.

 

A szervezők szerint 130 ezren vonultak fel hétfőn Moszkva központjában a szakszervezetek menetén. A munka napján – amely Oroszországban is munkaszüneti ünnep – a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek égisze alatt Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig kétmillióan demonstráltak. Az orosz fővárosban a parlamenti pártok majálisokat és nagygyűléseket rendeztek.

 

Két pásztort sebesített meg medve vasárnap késő este Csíkszereda határában – írja a Székelyhon portál. A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető út közelében történt támadásban egy testvérpár sebesült meg. Egyiküket a lábszárán és lábfején, testvérét a kezén harapta meg a medve. Édesapjuk segítségével menekültek meg, és sikerült kijutniuk az útra, ahonnan mentő vitte őket a Csíkszeredai Sürgősségi Kórházba. Amint a mentőszolgálat illetékese a portállal közölte, a pásztorok sérülései nem életveszélyesek.

Gazdaság:

 

A 2018-as költségvetés azok számára kínál több esélyt, akik munkából tartják el magukat és a családjukat, akiknek jövedelmük van – nyilatkozta a közmédiának a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel terveznek, azzal, hogy a háztartások fogyasztása 4,6 százalékkal növekedhet jövőre. A tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásnak is köszönhetően 8,8 százalékos bruttó bérnövekedés várható, az idei év után a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre is 8 és 12 százalékkal nő.

Várhatóan több nyugat-európai ország gazdasági teljesítményét meghaladó GDP-bővülést érnek el az idén a kelet-közép-európai államok – közölte a Coface nemzetközi hitelbiztosító. A csoport elemzése szerint a magyar gazdaság 3,1 százalékkal növekedhet 2017-ben, ha ezt a teljesítményt sikerül elérni, akkor a Csehországban várható 2,7 százalékos bővülésnél jobb eredményt érhet el a magyar gazdaság. Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országokban várható 2,7-3,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladja majd az Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban várható 1,3-1,6 százalékos bővülést.

Sport:

Guzmics Richárd előtt az Európa-bajnokságot követően felvetődött a lehetősége, hogy a Serie A-ba szerződjön, és kiborult, amikor megtudta, mégsem jön össze az üzlet – mondta a ma már a kínai Jenpien Fundéban játszó válogatott védő az Origónak adott interjújában. Guzmicsban eleinte volt némi félelemmel vegyült izgalom, amikor kiutazott, de az első élmények a szurkolókkal megnyugtatták, és már beilleszkedett.

Hatalmas dolog sorozatban negyedszer is négyes döntőbe jutni a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Telekom Veszprém vezetőedzője, Javier Sabaté szerint. A Veszprém háromgólos előnnyel utazott a francia Montpellier HB otthonába, ahol a szombati mérkőzésen a teljes első félidőben hátrányban volt, de a szünet után hat perc alatt egyenlített, és a második félidőben mutatott remek játékának köszönhetően végül 30-25-re nyert és kettős győzelemmel jutott a négyes döntőbe. „Gratulálok a csapatomnak a kvalifikációhoz, és ehhez a meccshez. A célunk az volt, hogy nyerjünk, és nem az, hogy tartsuk az előnyünket” – nyilatkozta a spanyol szakvezető.

Időjárás és könnyű:

 

Kedden kezdetben főként a középső, majd napközben egyre inkább a keleti területeken számíthatunk záporokra, egy-egy intenzív zápor, illetve zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon valószínű a több napsütés, másutt többször lesz erősen felhős az ég. A változó irányú szél csak zivatar környezetében erősödik meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egyiptom páratlanul gazdag ókori kultúrája kimeríthetetlen mennyiségű régészeti leletet hagyott hátra maga után. Még ma is rendszeresen bukkannak a kutatók kisebb-nagyobb jelentőségű új felfedezésekre. Nemrégiben például egy korábban teljesen ismeretlen, kivételesen ősi piramist találtak meg. Az épület mintegy 3700 éves, azaz a 13. dinasztia idején hozták létre. A piramis az évezredek ellenére nagyon jó állapotban maradt fenn, ezért különösen izgalmas a tudósok számára az új kutatás során végzett munka, mely a történelem eddig homályos foltjaira deríthet fényt.