A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

   Vasárnap napnyugtakor vette kezdetét  a Hősök Napja, , melyen a modern zsidó államért   elesett katonákra és a  terrortámadások áldozataira emlékeznek egész   Izraelben.  A Hősök napján két alkalommal szólaltak meg a szirénák az áldozatok emlékére.  Először vasárnap este 8 órakor, a megemlékezés kezdetén, majd  hétfőn délelőtt 11 órakor kétperces sziréna jelezte a hivatalos ceremónia kezdetét országszerte. Ilyenkor a szirénaszó idejére egész Izraelben megáll az élet. A Haaretz összeállítása szerint a tavalyi emléknap óta 60 katona és 11 civil vesztette életét .  Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte és jelölte ki a zsidó naptár szerinti  ijár 4.-ére, egy nappal a függetlenségi nap megünneplése előtti dátumra, mely közvetlenül az emléknap végén, hétfő este kezdődik.   Az 1948-ban alapított Izrael Állam függetlenségi napját szerte az országban rendezvényekkel, tüzijátékokkal ünneplik.

 

Százhuszonhét éve, 1890-ben ünnepelték először május 1-jét, amely egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja. Május 1. a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált,   kilencvenes évektől, a kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett. A világ nagyvárosaiban a szakszervezeti szövetségek szerveznek megmozdulásokat, amelyeken főként a munkavállalói jogok védelme, érvényesítése, méltó bér és nyugdíj, a munkahelyek megőrzése szerepel követelésként.

 

Orbán Viktor miniszterelnök minden kérdésben megvédte Magyarország és a kormány álláspontját szombaton Brüsszelben az Európai Néppárt elnökségi ülésén, valamint az Európai Tanács találkozóján – mondta Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a műsorban hangsúlyozta, Magyarország fenntartja azt a jogát, hogy bizonyos kérdésekben akár különvéleménye vagy más állá

spontja is legyen. „Ha kell, akkor a jogi eljárásokat is vállaljuk” – tette hozzá.

 

A Párbeszéd Magyarországért tisztújító taggyűlése újra társelnökké választotta Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt, akit az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjének is megválasztottak. Az eredmény bejelentése után tartott beszédében Karácsony Gergely azt mondta, hogy egyszerre jó és rossz hír az, hogy csak egy év van a következő parlamenti választásig. Jó hír, mert csak egy évet kell „kibírnia az országnak az Orbán-kormány alatt”, de rossz hír is, mert az emberek készen állnak a választásra, de úgy tűnik, hogy a pártok nem követik őket – tette hozzá.

 

A bíróságok kiemelt célja, hogy biztosítsa: a megidézett tanúk befolyástól mentesen és minden félelem nélkül tehessék meg vallomásukat – mondta el az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője. Varga Karolina hozzátette: ennek érdekében indították útjára 2013-ban az országos tanúgondozási programjukat is.

 

Elhunyt Usztics Mátyás színész, rendező, a Nemzeti Kamara Színház alapítója; 68 éves volt – tudatta az Usztics Mátyás és barátai hivatalos közösségi oldal a család hozzájárulásával vasárnap. Usztics Mátyás 1949. április 9-én született Penészleken. 1977 és 1980 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. 1968-tól 1971-ig a Nemzeti Színházban, 1973 és 1975 között a Szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott, majd 1975 és 1978 között a 25. Színház és a Népszínház tagja volt; 1978-1990 között a Mafilm volt a munkahelye, később szabadfoglalkozásúvá vált. A 2000-es évek elején alapította a Nemzeti Kamara Színházat, amelynek haláláig igazgatója volt. Több tv-filmben játszott, köztük az Angyalbőrben és a Kisváros című sorozatban. Szinkronszínészként is dolgozott.

 

Külpolitika:

Theresa May brit miniszterelnök szerint London ragaszkodik ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálásáról viszonossági alapon szülessen megállapodás.

May brit miniszterelnökként fontos feladatának tartja, hogy gondoskodjék a többi 27 EU-országban élő britről. Kormánya biztosítani kívánja a más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakban is, de szükségesnek tartja a viszonosság elvének alkalmazását, vagyis azt, hogy az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére.

 

Egyetlen hét alatt 10 százalékot olvadt a brit Konzervatív Párt előnye a Munkáspárttal szemben a YouGov véleményfelmérő adatai szerint. A Sunday Times című lapban megjelent kimutatás alapján a Konzervatív Párt támogatottsága a választójogú lakosság körében 44 százalékos, míg a Munkáspárté 31 százalékon áll. Az előny 13 százalék, és számottevő így is, de egy hete még 23 százalék volt a különbség ugyanennek a véleményfelmérő cégnek az adatai szerint. Akkor a Konzervatív párt 48, a Munkáspárt pedig 25 százalékon állt. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott választást tartanak.

 

 

Negyedóra sem kellett ahhoz, hogy a tagállamok vezetői rábólintsanak a Brexit-menetrendre. A visszaszámlálás ezzel megkezdődött. Abban teljes az egység Brüsszelben, hogy a Brexittel mindkét fél rosszul jár, a lényeg, hogy az okozott károkat és a felmerülő bizonytalanságokat a lehető legkisebb szintre szorítsák – ez a célkitűzés vezérelte az unió 27 tagállamának állam- és kormányfőit szombati csúcstalálkozójukon, ahol az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos közös stratégiát fogalmazták meg. Régen volt ennyire hatékony az EU vezető testülete, büszkélkedett Jean-Claude Juncker , az Európai Bizottság elnöke, hiszen 15 perc alatt minden felmerült kétséget eloszlattak, így az esemény inkább ceremoniális jelleget öltött. Az Európai Tanács elnöke,Donald Tusk is „az egységben az erő” mottó fontosságát hangsúlyozta, kizárva a tagállamok különutas politikájának lehetőségét. Juncker viszont elismerte, hogy a konkrét tárgyalások során kialakulnak majd érdeksérelmek egyes tagállamok esetében, s ezeken, ha áldozatok árán is, de túl kell lépniük.

 

Rálóttek egy zsidó középiskolára az Egyesült Államokbeli Millwaukeban. A támadásban szerencsére nem sérült meg senki – írta az israelnationalnews.com. A portál szerint a lövés betörte az iskola bejárati üvegét, de a golyó nem jutott be az épületbe. A közelben lévő zsidó kulturális központ ellen több bombafenyegetés is volt az elmúlt három hónapban. Korábban arról számolt be a HetiTv híradója, hogy az Egyesült Államokban az idei első negyedében jelentősen megnőtt az antiszemita támadások száma 2016-hoz képest.

 

Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében, az elmúlt napban két katona esett el és négy sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai következtében. Három nap alatt négy katona esett el és kilenc sebesült meg a fronton. A parancsnokság péntek este kiadott közleményében jelentette, hogy a megelőző 24 órában két katona halt meg és öt szenvedett sérüléseket.

 

Ferenc pápa szerint harmadik országnak kellene közvetítenie Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A katolikus egyházfő Norvégiát emelte ki lehetséges békítőként. Ferenc pápa egyiptomi látogatásáról hazafelé tartva a pápai repülőgépen nyilatkozott a nemzetközi sajtónak. Mint mondta, túlságosan „felforrósodott” a helyzet Észak-Korea atomprogramja és rakétafejlesztése miatt, és ha atomháború robbanna ki, azt az emberiség jó része nem élné túl.

 

Észak-Korea megfenyegette Izraelt, miután Avigdor Lieberman védelmi miniszter őrültnek nevezte Kim-Jong-Unt. Az észak-koreaiak Izrael elpusztításával fenyegetőztek és közölték, hogy a zsidó állam több súlyos bűncselekményt is elkövetet az emberi jogok ellen. Az izraeli ellenzék arról beszélt, hogy az országnak nincsen szüksége több ellenségre, ezért hibás volt a védelmi miniszter nyilatkozata – írta a Times of Israel.

 

A nácik a wannseei konferencián hirdették ki a zsidóság teljes megsemmisítésének tervét – 75 évvel később ugyanott a zsidó állam képviselői gyűltek össze. Wannseeben tartották heti találkozójukat Izrael berlini nagykövetségének tagjai – ugyanott, ahol 75 évvel ezelőtt a náci vezetők az európai zsidóság megsemmisítése mellett döntöttek, olvasható a Ynetnews honlapján. A különleges esemény megnyitóján Avi Nir, izraeli diplomata mondott beszédet. „Nagyszerű, különleges és egyben izgalmas megtiszteltetés itt lenni, Izrael állam hivatalos német képviselőjeként, ugyanabban a teremben, ahol egykor emberek összegyűltek és egy felfoghatatlan döntést hoztak arról, hogy egy teljes néppel végezzenek, szisztematikusan kiirtsák és nyom nélkül eltüntessék” – fogalmazott Nir.

 

Gazdaság:

 

Hatalmas területen lesz fizetős a parkolás Budapesten.A zuglói önkormányzat által kiírt tender nyomán hamarosan fizetni kell a parkolásért a XIV. kerület eddig ingyenes részein. A változás a Városliget környékét és az Örs vezér tere melletti területeket érinti. A zuglói önkormányzat a sikeres tendert követően már alá is írta a szerződéseket a kerület egyes részeinek fizetőssé tételéről.  A változások egyfelől a Városliget környékét, azaz a Vágány utca, a Francia út, a Kerepesi út és a Dózsa György út által határolt területet érintik (beleértve az 56-osok terét), továbbá az Örs vezér terétől északra jön létre fizetős zóna.

 

A Germanwings német légitársaság eltörli azt az eddigi előírást, amely szerint a repülés egész időtartama alatt legalább két pilótának kell tartózkodnia a pilótafülkében, elkerülendő az olyan helyzetet, mint amilyen egyik gépük két évvel ezelőtti spanyolországi katasztrófájához vezetett. A légitársaság repülőgépének 2015. március 24-én történt szerencsétlenségben 150-en vesztették életüket. A katasztrófát a gép 28 éves másodpilótája, Andrea Lubitz okozta. A pszichiátriai gondokkal küszködő férfi kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, amikor ez utóbbi a mosdóba ment. Ezután szándékosan nekivezette a gépet egy hegynek. A járaton több ország állampolgárai utaztak, az áldozatok többsége német és spanyol volt.

 

Jelentősebb fagykárokkal az ország északi és északkeleti részében lehet számolni – mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. Apáti Ferenc közlése szerint az említett országrészekben az elmúlt két hónapban négy-öt olyan éjszaka is volt, amikor mínusz 2, mínusz 4,5 fokig csökkent a hőmérséklet, és ez jelentősebb terméskiesést okozhat bizonyos gyümölcsöknél.

Sport:

A Lazio 3-1-re legyőzte a városi rivális AS Romát az olasz labdarúgó-bajnokság 34. fordulójában. Az ezúttal vendég Lazio Balde Keita korai góljával szerzett vezetést, a Roma azonban a félidő utolsó percében egyenlített, igaz, ehhez Daniele Orsato játékvezetőre is szüksége volt, a bíró ugyanis elképesztően nagyot hibázott, amikor Kevin Strootman műesése után 11-est ítélt. A büntetőt Daniele De Rossi lőtte be. A „vendégek” a fordulást követően is veszélyesebben futballoztak, s végül a védő, Dusan Basta első laziós találatával – egy megpattanó lövés formájában – újra előnybe kerültek, majd a duplázó Keita által a 85. percben eldőlt a három pont sorsa.

Pályafutása első futamgyőzelmét aratta Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája vasárnap a Formula-1-es Orosz Nagydíjon, Szocsiban. A 27 éves versenyző F1-es karrierje 81. GP-jén állhatott fel a dobogó felső fokára. Bottas mögött, aki szerepel hétfőn, a budapesti Nagy Futamon, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája ért célba másodikként, ezzel az összetettben növelte az előnyét a most negyedik Lewis Hamiltonnal, a Mercedes háromszoros vb-győztes brit versenyzőjével szemben. A harmadik helyen Bottas honfitársa, a Ferraris Kimi Räikkönen végzett Szocsiban.

Az 51. Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián hat érmet nyertek el a magyar diákok, amelyet idén a kazahsztáni Asztanában rendeztek meg. Ezen a kémiaversenyen mindig a legtehetségesebb diákok vesznek részt, jellemzően kéttucatnyi országból. 2012 óta nincs olyan év, hogy ne indulna magyar diák a versenyen, és ne éremmel térne haza – írta az Origo.

 

Időjárás:

Hétfőn napközben a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, de hajnaltól délkeleten, keleten erősen felhős időszakok is lesznek. A nap nagy részében nem valószínű csapadék, délutántól keleten, délkeleten, estétől szórványosan számítani lehet záporesőre. A keleti, délkeleti szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.