Lázár János a csütörtöki Kormányinfón

ORBÁN VIKTOR MEGVÉDTE AZ ORSZÁG ÉRDEKÉT BRÜSSZELBEN

 

A tegnapi nap legfontosabb eredménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét – jelentette ki Lázár János a szerdai európai parlamenti vita kapcsán.

Tegnap Magyarországot érintő témákat tárgyalt az Európai Parlament, az ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére, akkor felmossák velünk a padlót – jelentette ki Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: a tegnapi nap legfontosabb eredménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét.

„VÉGRE MINDENKI LÁTHATJA, HOGY NEM A TANSZABADSÁG, HANEM VALÓJÁBAN SOROS GYÖRGY ÜGYEI VANNAK NAPIRENDEN.”

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a vita jól mutatja, hogy erős a demokrácia Magyarországon és Európában, valamint az európai vitakultúra a demokrácia fontos tartópillére. A vitáról szólva elmondta, voltak hisztérikus támadások, ezzel kapcsolatban Lázár János azt tartja a legnagyobb eredménynek, hogy higgadt válaszokat tudtak adni. A magyar álláspont nyugodt és korrekt volt, egy polgári álláspontot képviseltünk, időnként hisztérikus viszonyok között higgadt tónusban – jegyezte meg.

A tegnapi napon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a felsőoktatási törvény módosítása miatt.

A tárcavezető kiemelte, a Közép-európai Egyetem működését, sorsát nem befolyásolja a törvényjavaslat. Felhívta a figyelmet arra, a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt – a szolgáltatások szabad áramlásáért – fejezte ki aggodalmát. Elmondta, a kormány érdemben válaszol a bizottság felvetésére. Mint ahogyan az elmúlt 7 évben, most is arra törekszünk, hogy konstruktív dialógust folytassunk az Európai Bizottsággal; tisztázzuk a félreértéseket, elhárítsuk a vádakat és tényszerűen vitassuk meg a helyzetet – húzta alá. Hozzátette: a helyzet megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények.

Fotó: fidesz.hu

Lázár János kiemelte, végre mindenki láthatja, hogy nem a tanszabadság, hanem valójában Soros György ügyei vannak napirenden. Fontos kérdésnek nevezte, hogy az, aki spekulált a font ellen, az euró vagy a magyar forint ellen, hogyan érdemelheti ki azt, hogy az Európai Bizottság legmagasabb rangú vezetői kitüntetett figyelemben részesítenek és sürgősen fogadnak. Jó volna, ha a tagállamok is lehetőséget kapnának arra, hogy ilyen gyorsan intézze az ügyeit az Európai Bizottság – mondta el, utalva arra, hogy 3 éve húzódó ügyei is vannak Magyarországnak. Nyilván spekulánsnak kell ahhoz lenni, hogy az Európai Bizottság bizonyos vezetői komolyan vegyék az embert – jegyezte meg a miniszter.

„A MAGYAR VÁLASZTÓPOLGÁROK KAPJANAK JOGOT ARRA, HOGY MEGISMERHESSÉK, KI, MILYEN FORRÁSBÓL VÉGZI A TEVÉKENYSÉGÉT.”

A tárcavezető a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről is beszélt. Legyen nyilvános, hogy milyen forrásokban részesül külföldről az, aki Magyarországon közéleti tevékenységet végez; a magyar választópolgárok kapjanak jogot arra, hogy megismerhessék, ki, milyen forrásból végzi a tevékenységét – fejtette ki. Megjegyezte, ha elfogadni nem szégyen a pénzt, akkor nyilvánosságra sem szégyen hozni ezt a tényt. Felhívta a figyelmet arra, vannak olyan nem kormányzati szervezetek, melyek részt vesznek a közélet alakításában, ezért fontosnak tartja a miniszter, hogy tudni lehessen, honnan kapják ehhez a forrásokat. Vannak olyan szerveződések, amelyek intenzíven részt vesznek a magyar közélet alakításában, és képviselik az illegális bevándorlók érdekeit Magyarországgal szemben – mondta, példaként említve a Magyar Helsinki Bizottságot és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetet.

Lázár János a nemzeti konzultációról is beszélt. Aláhúzta, a konzultációs ív arra vonatkozik, hogy hazánknak le kell-e mondani tagállami jogkörökről, vagy sem.

A magyar kormány álláspontja, hogy az unió számára nem lehet átadni tagállami hatáskört – mondta el. Beszámolt arról is, hogy 18. napja zajlik a nemzeti konzultáció, a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 470 ezret, további 52 ezren pedig az interneten mondták el véleményüket. Úgy tűnik nagyobb a részvételi hajlandóság, mint 2015-ben a bevándorlási konzultációnál volt. A tegnapi brüsszeli vita is bebizonyította, hogy ez a konzultáció nemcsak Magyarországon, hanem Európában is fontos kérdés – tette hozzá. Kiemelten fontosnak tartja a kabinet, hogy a kormányzásba és az ország működtetésébe bevonja a választópolgárokat, ezért hálásak azoknak, akik elmondják a véleményüket – fogalmazott Lázár János.

Lázár János szólt Orbán Viktor hétvégi újbóli brüsszeli látogatásáról, amelynek részeként találkozik az Európai Néppárt vezetőivel, és részt vesz a Brexit-csúcson. A néppárt ügyében a Miniszterelnökség vezetője ismét azt mondta, hogy a Fidesz nem akar kilépni a pártcsaládból, és arra sem számít, hogy kizárnák onnan a magyar kormánypártot. Szerinte az Európai Néppárt vezetői pontosan láthatják, hogy a Fidesz kizárására nem a néppártból érkezik javaslat, hanem a kommunistáktól és a szocialistáktól.