Ez egy családi színház

Ez egy családi színház

Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum vezetője beszélt az új színházról, a közeljövő előadásairól, de szóba került még Rodolfo is. Az új színház igazgatóját Breuer Péter és Herskovits Eszter, a 168 Óra főmunkatársa kérdezte.

Nem volt elég gondja, dolga, még egy színházat is kellett csinálnia?

Igen, múlt héten nyílt meg a Hatszín Teátrum, a Jókai utca 6. szám alatt. Az épület egykor a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének a székháza volt, egy ideig ez volt a szocialista párt központja is. Az épületben van egy gyönyörű színházterem, ez került felújításra és ez lett a Hatszín Teátrum játszóhelye, amit mi alapítottunk, ez elsősorban gyerekeknek szóló színház.

Értem én, hogy megalapították a színházat, de ehhez komoly tőke volt szükséges, ki áll az egész projekt mögött?

A Geoholding és annak vezetője, Horváth László 50 %-os tulajdonos, a Móra Kiadó és vezetője, Janikovszky János 40 %-os tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék tízzel meg én. Én vagyok a színház vezetője és ami a legfontosabb, szabad kezet kaptam, ezért nagyon is hálás vagyok.

Hiánypótlónak nevezte a Hatszín Teátrumot, bár vannak gyerekszínházak, ott van a Kolibri, a Bábszínház, ám azt is tudjuk, nem könnyű jegyet venni az előadásaikra.

Ami jó, arra nem lehet jegyet kapni. Még csak az elején vagyunk a munkának, már kaptunk kritikát, hogy valamivel drágábbak vagyunk a jegyárakat tekintve, mint a Kolibri és a Bábszínház, de azt nem lehet elfelejteni, mi egy magánszínház vagyunk, nulla állami támogatással. Persze mindezekkel együtt mi is igyekszünk iskolai osztályoknak, nagycsaládoknak kedvezményt adni. Mellette csinálunk olyan programokat, mint az operakóstoló, amit Nógrádi Gergely, a Frankel zsinagóga kántora, operaénekes és több sikeres mesekönyv szerzője szervez, ő igyekszik az operát megszerettetni a gyerekekkel.

A szülők, ha autóval viszik a gyerekeket az előadásokra, akkor hol tudnak megállni, leparkolni?

A Pesti Broadwayt nézve ez nem egyszerű, de mindenkinek tudom javasolni a villamost, az Oktogontól csak egy nagyon rövid sétával lehet megközelíteni a színházunkat.

A gyerekek a színházban az előadás előtt, után, a szünetben biztosan igyekeznek a szülőkből némi pénzt kisajtolni az enni-, innivalókra. Figyelnek arra, hogy mit adnak nekik?

Abszolút mértékben, van egy sajátmárkás termékünk is, ami csak és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, ám az én elsődleges feladatom a szellemi táplálék biztosítása.

Mennyire lesz cél a későbbiek során is az eredetiség, hiszen egy ősbemutatóval nyitottak.

Valóban, hiszen Janikovszky Éva születésnapjára emlékeztünk, hét könyvéből készült el a darab, amiben segítségemre volt Tollár Mónika dramaturg is. Egy nagyon helyes, színvonalas darab született, amit a gyerekeket elkísérő szülők is élvezhettek, hiszen a Hatszín Teátrum egy családi színház. Érdemes megjegyezni, Janikovszky Éva sorai szülőnek, gyereknek egyaránt szórakoztatóak, azt gondolom, az operabeavató is ilyen lesz majd.

Ha már Janikovszky Éva művei, a könyveket meg lehet vásárolni a színházban is?

Természetesen, van egy picike könyvesboltunk, ami kifejezetten gyerek könyvesbolt. Azért mindenképpen szeretném elmondani, nem csak gyerekelőadásaink lesznek, persze azok leginkább este. Két produkciót fontosnak tartok kiemelni, minekünk nagyon fontosak a gyerekek jogai, a mi színházunk ki is áll ezek mellett, a Good day today című előadással készülünk május 18-án, egy szegedi társulat előadása, ahol megtörtént eseteket dolgoznak fel a gyerekbántalmazás témakörében kifejezetten felnőtteknek. Az előadás után tartunk egy minikonferenciát szakértők bevonásával. Lesz még egy szórakoztató előadásunk is a Dilettánsok, dilettánsok, avagy egy este a magyar irodalom legrosszabb verseivel címmel, május 27-án. Nádasdy Ádám, Benedek Miklós, Kovács Patrícia és Ónodi Gábor szereplésével. Ez lesz az első saját felnőtt produkciónk.

Milyen is lesz a Hatszín Teátrum, befogadó színház, lesz esetleg társulata, vagy produkciókra szerződtetnek színészeket?

Kicsit már keverednek a fogalmak, hiszen egyrészt befogadó színház is vagyunk, hoznak hozzánk kész produkciókat, ilyenkor kibérlik a színháztermet és ott játszanak. Saját társulata már nagyon van színházaknak, elsősorban vidéken van még ilyen, ahol a színészeknek mindent kell játszani, operettet, musicalt, prózát. Mi produkciókra szerződünk, lesznek sajátok is, de mindenhol megkeressük azokat az alkotókat, akiket arra az egy produkcióra szerződtetünk.

Beszélt arról, hogy kicsivel drágábbak, mint a többi gyerekszínház, de hogyan fogynak a jegyek?

Múlt héten nyitottunk, vasárnap volt a két Janikovszky előadásunk, Az úgy volt címmel, arra minden jegyet eladtunk.

Milyenek voltak a nézői visszhangok?

Nagyon szerették, mindenki nagyon jól szórakozott, ezt büszkén mondhatom, a most hétvégi előadások is nagyon szépen állnak, már most erős háromnegyed házzal mennek.

Az Ön nagypapája volt a híres bűvész, Rodolfo, terveznek esetleg bűvészelőadásokat, hiszen a gyerekeknek ez is fontos lehet a színházban.

A nagy nyitási hajrában kicsit elmaradt, hogy a nagypapámnak május 16-án lenne a születésnapja, most is, mint minden évben a legnevesebb magyar bűvészek emlékeznek rá egy showműsorral. Ez sajnos nem nálunk lesz, de nagyon bízom benne, hogy a jövőben nálunk is lesznek ilyen produkciók.

Köszönjük a beszélgetést.