Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban Politika és hitvallás címmel tartott eseményen

Az önálló gondolkodás a reformáció máig ható öröksége

 

A reformáció egyik örökségének és napjainkban is fontos képességnek nevezték az önálló gondolkodást annak a kerekasztal-beszélgetésnek a résztvevői, amelyet szerdán Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendeztek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzeti Múzeumban Politika és hitvallás címmel tartott eseményen azt mondta, hogy a 16. században a belső szabadságot állították előtérbe. Manapság inkább a külső szabadság van meg, de a belső szabadságot sokan még nem fedezték fel – fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter szerint a politikusoknak lehetőségük van arra, hogy segítsék a polgárok “felnőtt, felelős” cselekvésének és önállóságának kialakulását az oktatás és a szocializáció révén.

Szólt arról is, hogy a reformáció emlékévének lényege, az emberek, a történelem, az egyházak és tagjainak a megbecsülése. Az emlékév “töltetet” adhat a következő 500 évre – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Reiner Haseloff, Németország Szász-Anhalt tartományának miniszterelnöke arról beszélt, hogy Európa a nemzetek és népek Európája, ezért át kell gondolni, hogy a közösség és az adott nemzet identitása hogyan kapcsolható össze.

Hozzátette: mindenekelőtt a közösség a döntő, mert csak így lehet biztosítani, hogy ne alakuljon ki olyan nézetkülönbség, amely akár háborúhoz vezethet.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Nicola Beer a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP) főtitkára azt mondta, a liberalizmus gyakran félreértett fogalom. Az ő pártja a szabadság kifejeződéseként tekint rá, de nem egy korlát nélküli, hanem egy felelősségteljes szabadságként. A politikus szerint a protestantizmus azt jelenti, hogy az önállóan gondolkodó ember erejét a közösség szolgálatába állítja.

El kell fogadni, hogy különféle járható utak vannak, és meg kell próbálni nem abszolutizálni a saját értékeket, de meg kell találni a legjobb megoldást a közösség érdekében – hangoztatta Nicola Beer.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Thomas A. Seidel, a thüringiai kormány reformációügyi megbízottja úgy vélekedett, hogy az emlékév a vallási hovatartozásuktól függetlenül felhívja az emberek figyelmét a saját történelmi hovatartozásukra.