A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredménye, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 86. Kormányinfón.
A tárcavezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére – ahol az egyik napirendi pont a magyarországi helyzet volt -, akkor “felmossák a padlót velünk”. Noha a plenáris ülésen voltak “hisztérikus támadások”, a magyar álláspont higgadt, nyugodt volt, “polgári álláspontot képviseltünk” – fogalmazott.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás ügyében Lázár János arra hívta fel a figyelmet: a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt – a szolgáltatások szabad áramlásáért – fejezte ki aggodalmát. Hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem befolyásolja a Közép-európai Egyetem sorsát, az szabadon működhet, csak a jövőben nem kettő, hanem egy diplomát adhat ki.

Hozzátette: a helyzet konstruktív megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények, így a felsőoktatási törvény módosítására is, amit mérlegelni fognak az Európai Bizottság javaslata nyomán, arra ugyanis jogi választ fognak kidolgozni. “Sokkal könnyebb így, hogy nem a tanszabadságról kell vitázni, hanem üzleti kérdésekről” – ismételte meg.

Elmondta azt is, hogy Altusz Kristóf, a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott több külföldi ország követségével és képviselőjével is tárgyalt a CEU ügyéről, s rövid időn belül az amerikai ügyvivővel is találkozik.

 

  Uniós témákról szólva kitért az illegális bevándorlásra, emlékeztetve, hogy a magyar és az uniós fél munkacsoportot alakításáról döntött a magyar jogi határzár megítélése ügyében. A magyar álláspont az, hogy “mi nem megszervezzük a bevándorlást, hanem megállítjuk” – ismételte meg. Beszámolt arról is, hogy a jogi határzár hatására jelentősen visszaesett az illegális határátlépőként Magyarországon tartózkodók száma, a befogadótáborokban jelenleg 600-an vannak. Menekültkérelmet a tranzitzónákban március 28. és április 26. között 206-an nyújtottak be, és idén eddig nemzetközi védelmet, oltalmat, befogadotti menekültstátuszt 108-an kaptak – tudatta. A Brüsszelben szintén napirendre került, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslatról a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott:  aki elfogad külföldről pénzt, nem szégyellheti, ha ezt nyilvánosságra kell hoznia. Vannak olyan szerveződések, amelyek intenzíven részt vesznek a magyar közélet alakításában, és képviselik az illegális bevándorlók érdekeit Magyarországgal szemben  – mondta, példaként említve a Magyar Helsinki Bizottságot és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetet, “Soros favoritjainak” aposztrofálva őket.

Egy kérdésre megemlítette a Greenpeace környezetvédő szervezetet is, amelynek részéről arra számít, hogy minden környezetvédelmi ügyben fellép a paksi bővítéssel kapcsolatban. Szerinte ha tudható lesz, külföldről kitől kap pénzt a magyarországi Greenpeace, akkor kiderülhet, hogy a saját meggyőződését fejezi ki vagy a zöldenergia-lobbit képviseli.

 

Lázár János szólt Orbán Viktor hétvégi újbóli brüsszeli látogatásáról, amelynek részeként találkozik az Európai Néppárt vezetőivel, és részt vesz a Brexit-csúcson. A néppárt ügyében a Miniszterelnökség vezetője ismét azt mondta, hogy a Fidesz nem akar kilépni a pártcsaládból, és arra sem számít, hogy kizárnák onnan a magyar kormánypártot. Szerinte az Európai Néppárt vezetői pontosan láthatják, hogy a Fidesz kizárására nem a néppártból érkezik javaslat, hanem a kommunistáktól és a szocialistáktól.

 

A kormány május 2-án nyújtja be a 2018-as költségvetésre vonatkozó javaslatát a parlamentnek, amelyet június 15-ig elfogad a Ház – közölte Lázár János a  csütörtöki 86. Kormányinfón.. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, emellett úgy folynak a fejlesztések, hogy közben folyamatosan csökken az államadósság. Jelezte: a források 80 százalékát működésre, 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Az egészségügyre 185 milliárd, az oktatásra 82 milliárd, a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre – tette hozzá a tárcavezető.

 

Lázár János arra is kitért, hogy 2018-ban is folytatódnak az életpályamodellek, ezek mintegy 556 ezer embert érintenek, nekik összességében 30-40-45 százalékkal emelkedik a bérük, ami 906 milliárd forint többletet jelent a költségvetés kiadási oldalán. Jelentős mértékben csökkenti a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát Lázár János. Kiemelte: az általa kezdeményezett átminősítési eljárás után az Oroszországgal kötött megvalósíthatósági szerződés döntő részét – a projektet nem kockáztató módon és mértékben – hozzáférhetővé teszik.

 

Lázár János a tájékoztatón bejelentette: az Európai Bizottsággal való egyeztetés után jelentős mértékben csökkenti a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát. A politikus elmondta: az általa kezdeményezett átminősítési eljárás után az Oroszországgal kötött megvalósítási szerződés döntő részét – a projektet nem kockáztató módon és mértékben – hozzáférhetővé teszik. Szerinte ez világos válasz lesz azokra a vádakra, amelyek szerint a kormány titkos üzletet kötött Oroszországgal.  Döntését indokolva hivatkozott egyebek mellett Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének javaslatára és a folyamatokban lévő igazságügyi eljárásokra.

 

Az LMP közérdekű adatigényléssel kikéri a Nemzeti Közszolgálati Egyetem valamennyi pályázati anyagát, mivel az ellenzéki párt szerint az eddig nyilvánossá vált információk komolyan felvetik a korrupció gyanúját. Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott, az „egyetemek gyilkolása és a civilek csillagozása mellett” nem kapott elég figyelmet, hogy az unió ellenőrei rendkívül súlyos visszaélések gyanúit vetették fel az NKE-nél.

 

Külpolitika:

 

Az Európai Unió jövőjét meghatározó, kulcsfontosságú ügy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet megőrzése és külső határának védelme – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió közös parlamenti frakciójának biztonságpolitikai konferenciáján. A kancellár kiemelte, hogy az európai országok a schengeni övezet kialakításával megteremtették “a szabadság és a biztonság területét”, amelynek azonban határai is vannak, és a migrációs válság az utóbbi időszakban, különösen 2015-ben azzal az “elementáris erejű tapasztalattal” járt, hogy ennek a határnak a védelme “egyáltalán nem felelt meg” a szabadság és a biztonság megőrzéséhez szükséges követelményeknek.

 

Az ankarai vezetés tevékenysége súlyosan megterheli Németország és Törökország, valamint az Európai Unió és Törökország kapcsolatát – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német szövetségi törvényhozás alsóházában, a Bundestagban.  Hangsúlyozta, hogy Törökországnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács (ET) tagjaként, és az Európai Unió tagjelöltjeként választ kell adnia az EBESZ és az ET által az alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatban megfogalmazott “súlyos kételyekre”.  A  német kormány “nagy figyelemmel” követi majd, hogy Ankara milyen lépéseket tesz és hogy hajtja végre az alkotmánymódosítást – tette hozzá a kancellár. Angela Merkel szerint a sajtó és a vélemény szabadságának korlátozása nem egyeztethető össze a jogállamisággal, és elfogadhatatlan, hogy a végrehajtó hatalom bírósági döntés nélkül bűnösnek bélyegez embereket. Ez vonatkozik a Die Welt című német lap bebörtönzött tudósítójára is.

 

Izrael nem fogja engedni, hogy Irán és a Hezbollah a Golán-fennsík mellett összegyűjtse az erőit – mondta Avigdor Lieberman, izraeli védelmi miniszter Moszkvában, miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A zsidó állam egyben az aggodalmát fejezte ki a szíriai iráni tevékenység miatt, amivel a Hezbollah nevű terrorista szerveztet fegyverzik fel. Lieberman arról is beszélt, hogy Izrael és Oroszország között hatékony koordinációs mechanizmus van Szíriában – írta az Israel Hayom című lap.

 

Izrael légicsapást mért a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet fegyverraktárára a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében, a támadás nagy erejű robbanással járt, amelyet hallani lehetett szerte a szíriai fővárosban. A Reuters hírügynökség névtelenül nyilatkozó hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a légicsapás a Hezbollah egyik nagy fegyverraktárát vette célba, ahol az Iránból rendszeresen, légi úton érkező fegyvereket tárolják. A detonáció után tűz ütött ki. Állítólag csak anyagi károk keletkeztek, áldozatok nincsenek. A szíriai hadsereg egyelőre nem tájékoztatott a történtekről.

 

Gazdaság:

 

Ahol tisztán zöldenergia van, ott 90 forint a kW/óra, Magyarországon 34-35 forint – mondta Csepreghy Nándor a Világgazdaság konferenciáján. Ha nincs Paks, nincs atomenergia, akkor nálunk is drágulna az energia – tette hozzá a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A paksival megegyező kapacitásbővítés szélenergiából 7000 milliárd, napenergiából 32 ezer milliárdba kerülne, vagyis legalább kétszer, de akár tízszer annyiba is kerülhetne. A magyar kormány álláspontja szerint a keleti szegényebb tagállamok állampolgárai nem másodlagos tagjai a közösségnek – mondta Csepreghy. A tagság pénzügyi mérlege pozitív, de az EU-pénzeket nem ingyen kapjuk, jelentős engedményeket, gazdaságszuverenitást adtuk fel a pénzek felhasználásáért cserébe.

 

Brüsszel várhatóan tagállami hatáskörbe utalja az internet áfájának besorolását – mondta el a Világgazdaságnak adott interjújában Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. A biztos felidézte, hogy az internetszolgáltatás után fizetendő áfa 2017. január 1-jétől a tavalyi 27-ről 18 százalékra mérséklődött, ami a büdzsé szempontjából 9 százalékpontos áfabevétel-csökkenéssel jár a 2016-os bázishoz képest. Miután a kormányzat döntött arról, hogy öt százalékra csökkenti az internetszolgáltatás áfakulcsát, a jövő évi, további mérséklés 22 milliárd forintos áfabevétel-kiesést eredményezhet. Deutsch szerint azonban ennél jóval kevesebbet, mivel időközben bővülni fog a piac.

 

Sport:

 

Négy fordulóval az idényzárás előtt toronymagasan vezeti a spanyol futballélvonal góllövőlistáját Lionel Messi, aki a Első Divízió hétközi fordulójában kettőt szerzett az FC Barcelona-Osasuna bajnoki meccsen. Messinek csaknem megvan a meccsenkénti egygólos átlaga (34 mérkőzés/33 gól) a bajnokságban, így vélhetően ő lesz a gólkirály. Az utána következő csapattárs, az urguayi Luis Suárez ugyanis 23, a Real Madrid portugál frontembere, Cristiano Ronaldo pedig 19 gólnál jár.

 

Időjárás és könnyű:

 

Pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé számíthatunk esőre, záporra, keleten zivatarra is. Északnyugaton 14 fok körül, máshol 17 és 25 fok között várható a hőmérséklet csúcsértéke. Szombaton csökken a felhőzet, mindenhol kisüt a nap. A felhőátvonulásokból esetleg néhol lehet zápor. Az északnyugati szél eleinte erős lesz, majd mérséklődik a légmozgás. 15 fok köré esik vissza a hőmérséklet. Vasárnap szikrázó napsütésre van kilátás. Eső nem lesz. Igen kellemes tavaszi idő valószínű, 16-21 fokos maximummal. Május 1-jén a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek és délután záporok, zivatarok fordulnak elő. 20 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Izraeli régészek feltárták Cézáreának, Heródes egykori kikötővárosának a bejáratát – jelentette a Haaretz. A hatalmas építmény hűen követi Josephus Flavius római-zsidó történész leírását, amely A zsidó háború című művében található. Izrael egyik legnagyobb régészeti feltárása során fellelték a kikötőből a városba vezető kapunál az Augustus római császár és Róma istennő tiszteletére emelt oltár alapjait is. Flavius elmesélte, hogy a Heródes építtette, kétezer évvel ezelőtti Cézáreában szentélye volt Augustusnak és Róma istennőnek, de ez nem állta ki az idők próbáját. Helyére egy bizánci, majd egy keresztes templomot építettek, de ezek alatt a régészek megtalálták az első, eredeti építmény nyomait. Josephus Flavius szerint Augustus császár egykori szobra nem volt kevésbé impozáns mintájánál, Zeusz Olümpián emelt másánál, Róma istennő megformálásra pedig vetekedett az Argoszban található Héra-szoborral. Az oltár szintje alatt feltártak két hatalmas, a tenger felé nyitott csarnokot, valamint több kisebb boltív alatt egy grandiózus lépcsőt, amely az oltárhoz vezet. Ezek a szerkezetek a szintén Heródes terveztette jeruzsálemi zsidó Szentélyhez hasonlítottak.