A BreuerPress és a HetiTV hírei .2017.04.27

A BreuerPress és a HetiTV hírei .2017.04.27

Az év első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, a halálozások száma pedig 21 százalékkal növekedett 2016. január-februárhoz képest, 1999 óta ez a legmagasabb első kéthavi halálozási érték. Az év első két hónapjában 14 582 gyermek jött világra, ami 321-gyel maradt el a 2016. január-februári születésszámtól. A csökkenés részben azzal magyarázható, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám kisebb mértékben, mindössze 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
Megkezdődött az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében hűtlen kezelés vádjával indult büntetőeljárás bírósági tárgyalása a Gyulai Törvényszéken. A vádirat szerint a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak a hatodrendű vádlott, Kalmár Gábor József, Botka László polgármester kabinetfőnöke által összeállított természetes és jogi személyek részére úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.
A magyarok fele még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre, miközben ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség – derült ki a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet közös internetes kutatásából. A felmérés szerint a válaszadók 87 százaléka igényelné szakértő segítségét, ha saját hozzátartozója válna függővé, ugyanakkor ötből négyen nem tudtak olyan személyt vagy szervezetet megnevezni, ahová segítségért tudnának fordulni.

 

A Demokratikus Koalíció a Kúriához fordul jogorvoslatért, mert a Nemzeti Választási Bizottság kedden elutasította a CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdésüket. A DK pártigazgatója az elutasítás okát abban látta, hogy a Fidesz utasította az NVB-t, ne engedjék kiírni a referendumot. „Orbán Viktor gyáva módon megijedt” a DK népszavazási kezdeményezésétől és minden módon megakadályozza, hogy az emberek dönthessenek a CEU sorsáról.
Ige-idők címmel megnyílt a reformáció emlékévének központi kiállítása Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: hálás, hogy azokkal együtt nyithatja meg a reformáció ötszáz évét bemutató kiállítást, akik harcostársai voltak az elmúlt évtizedekben. Az együttlét hálára kötelez, de felelősség is, hogy „ebből a jóból csináljunk együtt valami még jobbat” – fogalmazott a miniszter. A november 5-ig látogatható tárlaton csaknem 100 intézmény több mint 400 tárgya látható.

 

Külpolitika:

 

Nem kérdőjelezhető meg a kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete. Orbán Viktor mindig nagyra értékelte a vitát, de nem szereti az egyoldalú kinyilatkoztatásokat. Kiemelte, hogy a korábbi EP-vizsgálatok nem állták meg az igazság próbáját. „A vita részben önökkel, részben egy amerikai pénzügyi spekulánssal áll fent, aki európai emberek milliónak életét tette tönkre, megbüntették spekuláció miatt, és az eurónak is nagy ellensége, mégis nagy becsben áll Brüsszelben” – utalt Soros Györgyre. A kormányfő hangsúlyozta: azért érkezett Brüsszelbe, hogy megvédje a hazáját, de fontosnak nevezte, hogy a sikerekről is beszéljen. Megemlítette, hogy Magyarország 2008-ban abban a helyzetben volt, mint a görögök, de a felvett hitelt visszafizették, sok munkahelyet teremtettek, a költségvetés hiány mértéke túlteljesíti az elvártat, és gazdasági növekedés is egyre jobb.

 

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet. A brüsszeli testület illetékes szóvivője bejelentette, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

 

Donald Trump amerikai elnök várhatóan májusban Izraelbe látogat – írja Times of Israel. Az internetes oldal szerint a látogatás várhatóan május 21-e után valósul majd meg. Az USA elnök korábban azt mondta, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemben mindig számíthat rá Izrael és a világ zsidósága. A látogatás egyik témája minden bizonnyal az izraeli-palesztin konfliktus megoldási lehetőségei lesznek.

 

24 órán belül már a második késes merényletet próbálták elkövetni izraeli katonák ellen Nablusznál. A mostani akciót is sikerült megakadályoznia a hadsereg tagjainak, szerencsére egyik támadásban sem tudtak kárt tenni a katonákban a palesztin merénylők – írta a Jediót Ahronót.

 

Három romániai fiatal zsidó síremlékeket rongált meg Bukarestben – írta az Israel Hayom. A lap tudósítása szerint tíz síremléket leromboltak a vandálok, de a rendőrség elkapta őket. A cselekmény súlyosságát növeli, hogy az a nemzetközi Holocaust emléknapon történt. A romániai zsidó közösség elítélte a barbár cselekedetet. Romániában a II. világháború előtt még 800 ezer zsidó élt, de mostanra a számuk nagyrészt a Holocaust miatt csupán 11 ezer főre csökkent. Bár a kommunista rendszer bukása után a zsidók ígéretet kaptak, hogy visszakapják egykori tulajdonaikat, de egyelőre ez ügyben nem történt komoly előrelépés.

 

A szabadkai Szabados Róbert lett a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, új pozícióját négy évig tölti majd be, adta hírül a Pannon RTV. Mostanáig a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke volt, feladatait most eddigi helyettese, Steinfeld Josua vette át. A posztot várhatóan májusig tölti be, amikor döntenek a Szabadkai Zsidó Hitközség vezetéséről. Egyébként nemsokára kezdődik a szabadkai Zsinagóga kupolájának felújítása, ami 25,6 millió dinárba kerül. A tetőtér és a kupola rekonstrukcióját a szabadkai Yumol és az SMB-gradnja, valamint a csókai Limar végzi el 120 nap alatt. Ezeket a munkálatokat a városi költségvetésből fedezik. Jelenleg a Zsinagóga belső terén dolgoznak magyarországi restaurátorok és szakemberek segítségével.

 

Megóvták a világörökséget: megújult a bártfai zsinagóga. A szlovákiai zsinagóga és a hozzá tartozó rituális célokat szolgáló épületek az UNESCO listáján szerepelnek. A restauráció csaknem 650 ezer euróba került, amit főleg a Norvég Alap fizetett, társfinanszírozásban a szlovák állammal. Kisseb javítások már 2010-ben elkezdődtek, a projekt lényegi része 2015 és 2017 között valósult meg – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

 

Az Európai Unió tagállamai kétszer annyi embernek adtak menedéket 2016-ban, mint 2015-ben: a menekültstátust kapott menedékkérők többsége Szíriából és Irakból érkezett – közölte az Eurostat. Tavaly valamivel több mint 700 ezer menedékkérő kapott menekültstátust, tavalyelőtt még csak 330 ezer. Csak Németország 445 ezer menekültet fogadott be 2016-ban, háromszor többet, mint egy évvel előtte. A németeket Svédország, Olaszország és Franciaország követte. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) 2015 és 2016 között az újonnan érkező migránsok számának meredek zuhanásáról számolt be. A menekültstátust nyert emberek számának növekedése így a menedékjogi eljárások hosszadalmas folyamatára világíthat rá.

 

Terrorelhárítási akciót hajtott végre a francia titkosszolgálat a Párizshoz közeli Trappes településen, ahol négy embert előállítottak. A bűnügyi rendőrség és az elhárítás közös akcióját a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegénél február elején indított előzetes eljárás keretében hajtotta végre. A négy radikalizálódott gyanúsított a titkosszolgálatok szerint fegyvereket próbált beszerezni. Ennek az információnak az ellenőrzésére vették őket őrizetbe. A tájékoztatás szerint a házkutatások során nem találtak olyan jeleket, amelyek azonnali terrorveszélyre utaltak.

 

Gazdaság:

A Világgazdaság összesítése szerint a kapacitásbővítés, valamint a prototípus-, a termék-, a technológia- és a szolgáltatásfejlesztés a legnépszerűbb uniós felhívás a kisvállalkozások körében. A gazdasági napilap azt írta, hogy a 2014-2020-as ciklusban eddig 8476 milliárd forint értékben érkezett be támogatási kérelem önkormányzatoktól és cégektől. Az irányító hatóság eddig több mint 20 ezer beadványt támogatott, a megítélt összeg 4340 milliárd forint. Ezek közül 12 ezer esetben fizették ki a győztes pályázókat 1859 milliárd forint értékben.
A nemzetgazdasági miniszter szerint igyekeznek úgy kialakítani a 2018-as költségvetést, hogy minden ágazat több pénzt kapjon, mint ebben az évben. Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjúban azt is mondta, hogy a parlamenti választások nem befolyásolják a költségvetés előkészítését. Varga Mihály kijelentette, hogy nem lesz választási költségvetés, de ez nem jelenti azt, hogy az emberek és a vállalkozások ne éreznék meg az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések eredményeit. A kormány filozófiája, hogy évről évre mindenki léphessen egyet előre, ami tükröződött is az elmúlt évek költségvetéseiben – közölte Varga Mihály. Hozzátette: a jövő évi büdzsé tervezésénél is szem előtt tartották azt az elvet, hogy egyetlen ágazat, szakpolitikai terület se részesüljön kevesebb forrásban, mint az azt megelőző évben.

 

Sport:

José Mourinho, a Manchester United vezetőedzője szerint „szép évek” várnak az angol labdarúgócsapatra. Egyelőre vegyes képet mutat a manchesteriek szezonja, mert bár megnyerték az angol Szuperkupát és Ligakupát, valamint elődöntősök az Európa Ligában, a bajnokságban jelenleg csak az ötödikek. Mourinho szerint azonban ez csak a kezdet, és a továbbiakban jobb évek várnak az együttesre. A United a bajnokságban csütörtökön városi rangadót játszik a Manchester City otthonában, az EL elődöntőjének első mérkőzésén pedig május 4-én találkozik a Celta Vigóval.

Felébresztették a mesterséges kómából a lengyelek salakmotoros világbajnokát, Tomasz Gollobot. A 46 éves versenyzőt vasárnap kellett megműteni, miután egy edzésbalesetben megsérült a gerinccsigolyája. Az operáció előtt mellkastól lefelé nem érzett semmit. Az orvosok szerint még túl korai megmondani, hogy a 2010-ben világbajnok Gollob teljesen felépülhet-e.

Időjárás és könnyű:

Csütörtökön a Tiszántúlon a változó felhőzet mellett még több órára kisüthet a nap, de a középső területeken erőteljes gomolyfelhő-képződés miatt záporok, helyenként zivatar, a Dunántúlon pedig többnyire borult ég mellett időszakos eső várható. Az Alföldön a déli, délnyugati, az Észak-Dunántúlon pedig az északnyugatira forduló szél erősödhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok között, 7 és 25 fok között várható. Az Észak-Dunántúlon lesz a leghidegebb, a Tiszántúlon a legmelegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is – állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktoberfestnek a látogatói körében végzett nagyszabású felmérésükben. Az European Heart Journal című szakfolyóiratban szerdán publikált tanulmány az első, amely nagy létszámú (3028) résztvevőn vizsgálta az alkohol hatását közvetlenül a fogyasztás után. Minél többet iszunk, annál több a szívritmuszavar – összegezte az eredményt Moritz Sinner, aki kollégájával, Stefan Brunnerrel vezette a vizsgálatot. A sörsátrak látogatóinak csaknem egyharmadánál állapítottak meg akut szívritmuszavart, egynegyedüknél lépett fel erős szívdobogás, és a problémák az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nőttek – írta az Origo.