A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.04.26

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017.04.26

Teljesíthető feltételnek nevezte a köztársasági elnök azt, hogy a CEU ügyében előzetes megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között. Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadásán kérdésekre válaszolva beszélt erről. Áder elmondta: vélekedése szerint viszonylag könnyen teljesíthető feltétel az, hogy előzetes megállapodást kössön az Egyesült Államok kormányával a magyar kormány, ami sokkal lazább jogi kategória, mint a nemzetközi egyezmény. Jóhiszeműség kell hozzá mindkét fél részéről.

 

Még a héten benyújtja az Országgyűlés elé a pártok tiltott támogatásáról szóló javaslatát a nagyobbik kormánypárt annak érdekében, hogy a politikai tömörülések a reklámhordozókat csak piaci áron vehessék igénybe – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos elmondta: a törvénymódosítás célja, hogy ne valósulhasson meg burkolt párttámogatás azzal, hogy piaci ár alatt kapják meg a plakáthelyeket a tömörülések. Kósa Lajos hozzátette: a kétharmados támogatást igénylő módosítás a kormány hirdetéseit is érintené.

 

Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az új egyházügyi törvény miatt annak idején kilenc Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított. A strasbourgi törvényszék 2014-ben megállapította: a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét – amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza -, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről akkor még nem született döntés.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken. A vádhatóság a parlamenti képviselőt bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. A vádirat szerint Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán elhatározták, elérik azt, hogy szociális szövetkezetek számára európai uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen, valós teljesítés nélkül, saját maguk megszerezzék. Az Országgyűlés szeptember 12-én függesztette fel a képviselő mentelmi jogát.

 

Külpolitika:

 

Oroszországnak nincs köze sem az Emmanuel Macron francia elnökjelölt En marche  mozgalmának kampányközpontja, sem az Angela Merkel német kancellár pártja, Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerverei ellen intézett hackertámadásokhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője újságíróknak kedden Ribinszkben. Peszkov közölte, hogy Moszkva „rendkívül hálás” lenne, ha elküldenék számára a vonatkozó információt, és ha ellenőrizhetné azt.

„Azért, mert ez az információegyelőre nem több személytelen, csupán kitalációra épülő álhírnél” – mondta. Peszkov. A francia elnökválasztás első fordulójában az első helyen végzett Macron kampányfőnöke, Richard Ferrand korábban azt állította, hogy az En marche mozgalom weboldalát hackertámadások érték. A kampányfőnök azt gyanítja, hogy e támadások mögött Oroszország állt.

 

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén első lépéseként egyoldalúan garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait. A legújabb felmérések is mindazonáltal azt jelzik, hogy a június 8-ára kiírt előrehozott választások fő esélyese a kormányzó Konzervatív Párt, amely viszonossági alapon kívánja biztosítani a külföldi uniós munkavállalók jogait, hasonló egyidejű garanciákat elvárva az EU-társállamoktól az ott élő britek számára. Ha a Labour megnyeri az előrehozott parlamenti választásokat, „kormányzásának első napján érvényteleníti” a Theresa May miniszterelnök vezette jelenlegi konzervatív párti kormány Brexit stratégiáját.

 

Európa a súlyához képest  lényegesen kisebb szerepet játszik a Közel-Keleten, mint amennyit a gazdasági lehetőségei megengednének – mondta Cristian Kern, osztrák kancellár, mielőtt találkozott volna Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel a The Jerusalem Post tudósítása szerint. Ausztria kormányfője arról is beszélt, Európa egyik legnagyobb kihívása, hogy megakadályozza párhuzamos társadalmak létrejöttét, ahol a bevándorlók teljesen elszigetelten élhetnek a többségi államtól. Példaként említette azt a roppant negatív tendenciát, hogy az Ausztriában élő törökök 73 százaléka Erdogan hatalmának a megerősítésére szavazott az április népszavazáson.

 

Lemondja Sigmar Gabriel való találkozóját Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ha német külügyminiszter találkozik azokkal a baloldali civil szervezetekkel, akik élesen bírálják Izrael lépéseit Ciszjordániában .  Az Israel Hayom cikke szerint Gabirel szerint szerencsétlen dolog lenne, ha elmaradna a találkozójuk, mivel teljesen természetes, hogy külföldi útja során civil szervezetekkel is találkozik. Isaac Herzog, az ellenzéki Cionista Unió vezetője szerint, ha nem jön létre a találkozó, az komoly csapást jelentene a német-izraeli gazdasági kapcsolatokra is.

 

Őrizetbe vettek két szíriai férfit egy bécsi terrorellenes bevetés során – közölte a Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadása kedden.

A bevetés még hétfőn volt, öt lakásban és egy vendéglátóipari egységben egyszerre. Az étterem Bécs 15. kerületében, a Mariahilfer Gürtel nevű út közelében található.

Az újság értesülése szerint egy 48 és egy 36 éves szíriai férfit tartóztattak le és azzal gyanúsítják őket, hogy egy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez közel álló csoportosulás tagjai. A Kronen Zeitung azt közölte, hogy az elfogottaknak nincs közük konkrét terrorista bűncselekményhez. Mivel a nyomozás jelenleg is tart, több részletet nem árultak el a hatóságok.

 

Gazdaság:

 

Tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan az országból, mint a korábbi években, de továbbra is sok fiatal keresi a boldogulását külföldön – írta a Világgazdaság című napilap a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Az adminisztratív nyilvántartás szerint – amelyet a bejelentések alapján rögzítenek, így a minimális számot jelenti – 29 ezer 400 magyar állampolgár távozott tavaly külföldre, ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett 17 ezer korábban kiköltözött magyar tért vissza az országba.

 

A kormány úgy számol, hogy jövőre három százalék lesz az infláció, így ugyanekkora mértékű nyugdíjemelés várható – nyilatkozta a Magyar Idők című napilapnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki arról is beszélt, hogy a nyugdíjasok az év végén is kaphatnak pluszjuttatást. Varga elmondta, hogy hamarosan a parlament elé kerül az ország 2018-as költségvetéséről szóló törvénytervezet, a javaslat sok más mellett a jövő évi nyugdíjemelés nagyságát is meghatározza.

 

Tarlós István azt valószínűsíti, hogy még a héten megszülethet a BKV-nál a bérmegállapodás. A főpolgármester kedden elmondta,  hogy az ehhez a szükséges, megközelítőleg hétmilliárd forintos forrást a fővárosi önkormányzat és a közlekedési társaság nagyjából fele-fele arányban biztosítja.  Tarlós István úgy fogalmazott, nagyon bízik abban, hogy a megegyezést „tető alá tudják hozni” a két nagy szakszervezettel. A főpolgármester közlése szerint valószínűleg a jövő héten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozó témái között várhatóan szerepelnek majd a közszolgálati béremeléssel, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tulajdonviszonyaival, valamint a közterület-felügyelet általános szerepével kapcsolatos kérdések – tette hozzá.

 

Sport:

 

Johan Cruyffról nevezik el a holland Ajax labdarúgócsapatának stadionját. Az amszterdami együttes tájékoztatása szerint a tavaly elhunyt legenda – aki idén lett volna 70 éves – nevének holland írásmódját használva,Johan Cruijff Arena lesz a stadion új neve. A háromszoros aranylabdás játékost minden idők egyik legjobb irányítójának tartják a sportágban. A Rinus Michels edző által kidolgozott totális futball képviselője volt az Ajax és a holland válogatott játékosaként, majd később a Barcelona színeiben is.

 

Időjárás :

 

Szerdán többórás napsütésre számíthatunk. A nyugatról keletre vonuló fátyolfelhőzet mellett délután, este nyugaton, északon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott estefelé már egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél többfelé erős, északnyugaton helyenként viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

Rovatok: Egyéb