Kósa Lajos és Halász János sajtótájékoztatóján.

SZIGORODNA A PÁRTREKLÁMOK SZABÁLYOZÁSA

 

A Fidesz a pártok tiltott finanszírozásával kapcsolatos szabályozást szeretné bővíteni; a javaslat lényege, hogy politikai tömörülések csak piaci áron vehessenek igénybe reklámhordozókat – hangzott el Kósa Lajos és Halász János sajtótájékoztatóján.

A keddi Frakcióinfón Kósa Lajos emlékeztetett, a magyar törvények rendkívül szigorúak a pártok támogatásával kapcsolatban. A magyar állam a vonatkozó törvények keretében ad támogatást a pártok működésére parlamenti súlyuknak megfelelően; gazdasági társaság, külföldi állam vagy külföldi magánszemély nem támogathat pártot Magyarországon, és a pártok nem fogadhatnak el névtelen adományt sem – fejtette ki. Hozzátette, a párttörvény a nem anyagi, hanem a szolgáltatási támogatások esetében is megfogalmazza, hogy mi számít tiltott pártfinanszírozásnak.

„LENDVAI ILDIKÓ MAGA IS ELMONDTA, HOGY SOROS GYÖRGYNEK PERDÖNTŐ BEFOLYÁSA VAN A BALDALRA, ÉS NYÍLT TITOK, HOGY SIMICSKA LAJOSNAK PEDIG A JOBBIKRA.”

Kósa Lajos közölte, időközben több olyan jelenség is felvetődött, melyre korábban nem gondolt a törvényhozás. Szemmel láthatóan két milliárdos kilóra felvásárolta az ellenzéket, ez pedig fontos szabályozási kérdéseket vet fel – tette hozzá. Lendvai Ildikó szocialista politikus maga is elmondta, hogy Soros Györgynek perdöntő befolyása van a baldalra, és nyílt titok, hogy Simicska Lajosnak pedig a Jobbikra – jegyezte meg.

Szeretnénk továbbra is fenntartani azt a rendszert, hogy nehéz legyen milliárdosoknak pártokat felvásárolni, és ne valósulhasson meg az, hogy néhány oligarcha dönti el a magyar választók helyett, hogy merre menjen az ország – szögezte le a frakcióvezető.

Kósa Lajos elmondta, a törvényjavaslat lényege, hogy egy párt a kampányához csak piaci áron vehetne igénybe reklámhordozót.

Fotó: fidesz.hu

Ez indirekt módon még a Jobbiknak is segíthet, hogy kiszabaduljon Simicska Lajos hálójából – jegyezte meg. Kósa Lajos szerint az ingyen, vagy nagyon alacsony áron odaadott plakáthely üveggyöngynek minősül.

Bejelentette, a pártfinanszírozásról szóló törvényhez még a héten benyújtják a javaslatot, mely kétharmados támogatást igényel.