A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei 2017,04,24,

A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei 2017,04,24,

Demonstrációt tartott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Budapesten. A résztvevők az Oktogontól a Blaha Lujza téren és az Astorián keresztül az Erzsébet térre vonultak. A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen” jelszóval meghirdetett – végig ironikus hangvételű – eseményen orosz nemzeti színű molinó mögött vonultak a résztvevők, a molinón a felirat magyar és orosz nyelven „Nem leszünk gyarmat!” volt. A demonstráció kezdetén Kovács Gergely pártelnök – aki magát egymillió technikatanár a Kétfarkú Kutyapártért Párt alelnökeként mutatta be – hangsúlyozta: „azért jöttek ide, mert nem esik az eső”. Ugyan Soros György el akarta rontani az időjárást, ám Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt nem engedte meg – tette hozzá.

Mióta az Oktatási Hivatal tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt.

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 30 éves történetével a magyar családok ügyének legmegbízhatóbb képviselője, a nemzet életének fontos résztvevője, ezért a kormány 300 millió forinttal támogatja idei munkáját – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta, fontos, hogy a nemzet fennmaradjon, ennek pedig a megszületendő gyerekek a legfontosabb zálogai. A magyar kormány a családok támogatásával akarja megállítani a népességfogyást, nem másfajta eszközökkel, például a migrációval – tette hozzá.
Egy Magyarországra tartó román rendszámú teherautó rakterében 111, Romániában már regisztrált menedékkérő próbált illegálisan átjutni a román-magyar határon – közölte  a román határrendészet. A rakomány nélküli teherautó, amelyet egy 40 éves román állampolgár vezetett, pénteken 23 óra körül jelentkezett határátlépésre a Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelő romániai oldalán. A román határrendőrök a gyanús jármű átvizsgálásakor annak rakterében 45 férfit, 24 nőt és 42 gyereket találtak. Személyazonosságuk ellenőrzése nyomán kiderült, hogy 76 iraki, 15 szíriai, 9 iráni, 8 afganisztáni, 2 indiai és egy pakisztáni állampolgárról van szó: korábban valamennyien menedéket kértek a román hatóságoktól.
A Fidesz-KDNP jelöltje győzött Józsefvárosban. Az MSZP támogatásával indult Dopeman lett a második. A Fidesz-KDNP-s Sántha Péterné nyerte a józsefvárosi időközi választást 424 szavazattal. Pityinger László, Dopeman, 256 voksot, a független Románné Bolba Márta evangélikus lelkész 183 szavazatot kapott. Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy amennyiben a baloldali ellenzék összefogva egy jelöltet állít, legyőzhette volna a Fideszt.

Külpolitika:

A függetlenként induló Emmanuel Macron és  Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti front elnöke jutottak  be az elnökválasztásmásodik fordulójába. Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.
Két vezető német politikus is felszólította az Európai Uniót, hogy a török elnök jogköreit kiszélesítő népszavazás után állítsa le a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Norbert Röttgen, a kormányzó, konzervatív Kereszténydemokrata Unió politikusa szerint ártana Európának, ha következmények nélkül hagyná a népszavazást. Még világosabban fogalmazott a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Uniópolitikusa, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, aki szerint nem elég felfüggeszteni a tárgyalást, hanem véget kell neki vetni.

 

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli katonai támadásban. Izrael többször intézett támadást különféle célpontok ellen a szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta. Pénteken is tűz alá vette Kunejtra környékét, ahonnan izraeli közlés szerint előzőleg rakétákat lőttek ki a zsidó állam területére.

Zéró toleranciát tanúsítunk majd az izraeli hadsereget ért támadásokkal kapcsolatban – mondta Avigdor Lieberman, védelmi miniszter, miután a hadsereg tagjait támadás érte Sikem városának közelében. A hadsereg egyik tagja azután sérült meg, hogy szélsőséges zsidók és arabok csaptak össze a város közelében. Az egyik szélsőséges dobta meg kővel a katonát, aki a kezén sérült meg. Az összecsapásban egy arab nő is megsebesült. A védelmi miniszter szerint minden jogi eszközzel fel fognak lépni a hasonló cselekedetek ellen – minderről az Israelnationalnews.com számolt be.

Vasárnap  a Yad  Vashem Holokauszt emlékközpont Varsói gettó emlékterén tartott központi ünnepséggel  megkezdődött a Holokauszt emléknapi  és  Hősök napi megemlékezés, ahol Rivlin államfő ésNetanyahu miniszterelnök beszédükben  napjaink antiszemita megnyilvánulásaira és veszélyeire  emlékeztettek.  Hétfőn 10 órakor egész Izrael területén leáll a forgalom és az élet:  két percre megszólalnak majd  a szirénák, a náci népírtás millióira és az Izrael Állam védelmében életüket vesztett katonai és civil áldozatokra emlékezve.
Minden második brit választópolgár a kormányzó Konzervatív Pártra adná a voksát, ha most lennének a választások; 1991 óta nem mértek ilyen magas támogatottságot a konzervatívoknak. Ha hinni lehet a Comres közvélemény-kutató adatainak, amely április 19-én és 20-án 2074 embert kérdezett meg a Sunday Mirror című lap megbízásából, akkor a kormánypárt elsöprő győzelmet fog aratni a június 8-i előrehozott választáson. A konzervatívok támogatottsága 4 százalékponttal emelkedett egy héttel ezelőtthöz képest. Az ellenzéki Munkáspárt népszerűsége a mostani adatok szerint változatlanul 25 százalékos.

Gazdaság:

 

A német iparszövetség elnöke szerint a nyelv és szaktudás hiánya miatt nagyon nehezen halad a bevándorlók munkaerő-piaci integrációja. Dieter Kempf, a német iparszövetség elnöke elmondta, hogy „a német gazdaság alapjában véve kész lenne az alkalmazásukra, a gyakorlatban ez azonban sokkal nehezebb ügy, mint azt sokan gondolnák”. Rámutatott: az alkalmazáshoz szükséges nyelvismeret megszerzése ugyanis egyrészt nem hónapok, hanem évek kérdése, másrészt a felvételhez szükséges szakismeretek megszerzésére is csak ezt követően lehet megkezdeni a bevándorlók felkészítését.
Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a kukába az Európai Unióban, amiért elsősorban a háztartások és a feldolgozóipar felelős, miközben az EU területén minden tizedik ember nem jut rendszeresen megfelelő minőségű élelmiszerhez – áll az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának jelentésében. Európában a brit háztartások pazarolják el a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogramm élelem végzi ott a kukában, ezzel családonként évi 210 ezer forintnyi élelmiszert pazarolnak el. A veszendőbe menő élelem 80 százaléka nem kellene, hogy a kukában végezze.

A leggyorsabb ütemű bérnövekedés az elmúlt időszakban a költségvetési szerveknél volt megfigyelhető, igaz, itt jelentős volt a lemaradás – véli Csath Magdolna közgazdász. A szakember szerint a szociális és egészségügyi ágazatban még mindig nagyon alacsonyak a bérek, az átlagfizetés itt csak nettó 115 ezer forint. Ezt a szektort érinti leginkább a munkaerőelszívás, ezért – mondta – itt még bőven van teendő. A szakember megjegyezte, ezzel egy időben a pénzügyi szférában átlagosan nettó 345 ezer forintot keresnek.

Sport:

Berki Krisztián lólengésben ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bronzérmes lett a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, szombaton. A hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtező után a döntőben is a 6,2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15,200 pontot kapott, ezzel aranyérmet nyert volna, de mivel háromtizedes büntetéssel – úgynevezett semleges levonással – sújtották, az így kialakult 14,900 pont csak az ezüsthöz volt elég számára. Hiába mutatta be a legjobb gyakorlatot, a 30 másodperces időhatár túllépése miatt levontak tőle három tizedpontot, s így az orosz David Beljavszkij lett a győztes. A magyar szövetség hiába óvott, hogy az óra elindítása és Berki Krisztián behívása között hét-tíz másodperc telt el, és ezért nem tudta bemutatni fél perc alatt a gyakorlatát.

Időjárás :

Hétfőn gomolyfelhős időre készülhetünk, melyek főként a kora délutáni órákban akár hosszabb időre is takarhatják a napot. Több napsütésre a Dunántúlon lehet számítani, míg záporok továbbra is északkeleten alakulhatnak ki helyenként. A Dunától keletre a nyugati, nyugatra pedig a délnyugatira forduló szelet csak időnként kísérhetik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, nyugaton a magasabb értékekkel.