DK: vissza kell vonni az Iránnal kötött atommegállapodás

DK: vissza kell vonni az Iránnal kötött atommegállapodás

Pártok-DK
DK: vissza kell vonni az Iránnal kötött atommegállapodást

OláhLajosBudapest, 2017. április 18., kedd (MTI) – A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy minél hamarabb mondják fel az Iránnal kötött atomenergetikai megállapodást, mert Magyarországnak semmi keresnivalója nincs az iráni “atombizniszben”.

Oláh Lajos keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány azzal az Iránnal kötött megállapodást, amelyik évek óta nem hagyja, hogy a nemzetközi szervezetek teljes körűen ellenőrizzék atomprogramját. Az ország korábban a Hamasz és a Hezbollah nevű szervezeteket is támogatta és “a mai napig is sokan a fanatikusok nemzetközi támogatójaként tartják számon” – jelentette ki a független képviselő.
A megegyezés, amelynek részeként Magyarország 85 millió eurós hitelt nyújt az iráni atomprogramnak “több mint gazdasági kalandorság, nemzetbiztonsági kockázat” – fogalmazott a politikus. A DK a megegyezés miatt az Euratomhoz fordul és követeli a szerződés teljes körű nyilvánosságra hozatalát – közölte.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy április eleji iráni látogatása során többek között Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével is találkozott, tárgyalásuk végén pedig szándéknyilatkozatot írtak alá. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője minderről akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozat a két ország együttműködéséről szól a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén.