A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

Kizárólag az átláthatóság elvét képviseli és semmilyen megbélyegzést nem jelent a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló fideszes javaslat – mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta: az „általánosan gerjesztett hisztéria” ellenére egy „igen egyszerű törvényjavaslatról” van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről. Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szerint 2010 óta két világrend között folyik nyílt háború, az egyik a nyugat értékeit, a másik a centralizációt vallja magáénak. Úgy értékelt: a magyar államrend egyre közelebb kerül „Putyin diktatórikus Oroszországához”. Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kádári időszakhoz hasonlította a kialakult helyzetet, és kijelentette: a ’80-as évek közepén hasonlóan próbálták ellehetetleníteni a civileket. A kormány talán attól fél, hogy a civil mozgalom fogja őt megbuktatni – vélekedett.

 

Nagy küzdelemre számít a rezsicsökkentés megvédésében Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az Európai Bizottság olyan szabályozást készít elő, amely alapján az elektromos szolgáltatások számos kérdése, így például az ármegállapítás is, nemzetállamiból közösségi hatáskörbe kerülne. Magyarország ezt élesen ellenzi – jelentette ki. A brüsszeli testület terveit a politikus úgy értékelte: „amiről beszéltünk, bekövetkezett”, Brüsszel a magyar rezsicsökkentés elemei ellen intéz támadást.

 

Többfelé a viharos szél, másutt a csapadékos időjárás okozott gondokat az országban. A katasztrófavédelem operatív törzset működtet, országszerte több mint százszor riasztották őket balesetek, leszakadt faágak miatt. Többfelé havazott is, a Mátrában már szerda délelőtt 20 centiméter körüli hó hullott, emiatt utakat zártak le. Több településen akadozik az áramszolgáltatás. A rendőrség felfüggesztette a 24 órás sebességellenőrzési akciót.

 

A gyermekkorban adható és adandó védőoltások mellett nem árt gondolni a felnőttkorban kérhető védőoltásokra is – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa. Szlávik János elmondta, a közelmúlt tömeges kanyarós megbetegedései vagy az influenza okozta halálozás emelkedése arra figyelmeztet, hogy a felnőttkorban kérhető védőoltásoknak is nagy szerepük van a különböző betegségek megelőzésében. Ezek közé sorolta a tetanusz, a kanyaró, a hepatitis A és B, a bárányhimlő, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás és az influenza elleni védőoltásokat.

 

A forráshiány miatt a szükséges tíz helyett csak hat főállású sofőrrel rendelkezik a koraszülött mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat – nyilatkozza a Világgazdaságnak a szolgálat szakmai vezetője. Somogyvári Zsolt közölte: ennek indirekt módon az az oka, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a náluk dolgozó sofőrök nem részesülhettek béremelésben, illetve a szolgálat nem kapta meg az ehhez szükséges kompenzációt. Arról is szólt, hogy négy éve nem változott az állami normatív támogatás összege és amíg a forrásaikat 2015-ben még 14 millió forinttal egészítette ki az Országos Mentőszolgálat, tavaly egy fillért sem kaptak a szervezettől.

Külpolitika:

Nem volt alternatívája a gázai-övezet elleni katonai akciónak 2014-ben – mondta Benjamin Netanjahu a katonai akciót vizsgáló bizottság előtt. Az Israel Hayom tudósítása szerint a bizottság szerint több hiányosság is volt az akkori katonai lépéseknél. A zsidó állam kormányfője szerint a Hamásznak akkor nem sikerült elérnie a céljait, mivel általános támadásra készült az izraeli városok ellen. A miniszterelnök beszédét többször megszakították a helyszínen lévő elhunyt katonák rokonai.

 

Az izraeli középosztály terheinek a csökkentéséről szóló programot mutatott be Moshe Khlaon pénzügyminiszter. A tárcavezető tevei között szerepel, hogy tovább csökkentsék az érintett réteg adóját, és minél jobban segítsék a munkavállalókat. A terv nagyjából egymilliárd dollárnak megfelelő pénzt hagyna a középosztálynál – írta az Israel Hayom. A lap szerint a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány terveinek a középpontjában azoknak a megerősítése áll, akik hajlandók munkát vállalni, és az ő segítésükre mindent megtesznek. A jövőben például nemcsak az adókedvezmények fognak szélesedni, hanem például a gyermekruházati termékekre vonatkozó forgalmi adók is csökkeni fognak.

 

Több mint 500 amerikai zsidó diák tiltakozik azon izraeli törvény ellen, miszerint nem engedik be az országba azokat a civileket, akik valamilyen Izrael elleni bojkottfelhívásra szóló szervezetet támogatnak – írta a baloldali Haaretz. A lap szerint a diákok szerint hibás döntés, hogy azokat sem engedik be a zsidó államba, akik csak a ciszjordániai telepeken készült termékeket nem veszik meg, és azok bojkottjára szólítanak föl. A levél írói szerint csak a kétállami megoldás lehet a palesztin-izraeli konfliktus megoldása.

 

A brit zsidóság várhatóan a korábbi választásokhoz képest is kisebb arányban szavaz majd a Munkáspárta a június 8-i előrehozott választáson – derült ki a Times of Israel összeállításából. A lap szerint a Nagy-Britanniában élő zsidóság az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején még jelentős támogatja volt a Tony Blair vezette Munkáspártnak, azonban az utóbbi években, főleg Jeremy Corbyn Izrael-ellenes é palesztin-barát kijelentései miatt inkább a konzervatívok táborba sodródott. Bár a legutóbbi felmérések szerint a zsidók 8,5 százaléka még mindig a Munkáspártot támogatja, de könnyen lehet, hogy ez a szám júniusig tovább csökken. Ennek egyik oka lehet, hogy Corbyn legutóbb nem zárta ki a pártból a volt londoni főpolgármestert, aki arról beszélt, hogy Hitler támogatta a cionizmust, és hogy a II. világháborúban a nácik és a zsidók kollaboráltak egymással.

 

Madrid alpolgármestere a házigazdája volt egy olyan bemutatónak, amit palesztin terroristák és az Izraelben bebörtönzött foglyok tiszteletére szerveztek – írta az israelnationalnews.com. A portál szerint a rendezvényt Madrid egyik legnagyobb parkjában tartották, amit egyébként a helyi szélsőbaloldal is támogatott. A madridi zsidó közösség elítélte a megemlékezést, és felhívta a figyelmet arra, hogy jogerősen elítélt terroristák előtt nem lehet tisztelegni.

A várakozásoknak megfelelően hatalmas többséggel jóváhagyta a brit törvényhozás alsóháza az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára. A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ben megtartott legutóbbi választások után 2020-ban lett volna esedékes az újabb választás. A kormány indítványára 522-en, ellene 13-an szavaztak.

 

A „valódi politikai” tárgyalások a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődnek az Egyesült Királyság uniós kiválásáról – tolmácsolta Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének a véleményét. Újságírói kérdésre válaszolva Szkínász azonban tagadta, hogy az egyeztetések elhalasztásáról lenne szó. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalások az előrehozott választás bejelentésétől függetlenül is júniusban kezdődtek volna.

 

Legalább 44 ember meghalt az észak-indiai, hegyvidéki Himacsál Prades államban történt buszbalesetben; a jármű egy szakadék mélyén húzódó folyóba zuhant. A rendőrség közlése szerint a halottak száma akár 56 is lehet, ha egyetlen túlélőt sem találnak. A baleset az állam székhelyétől, Simlától 115 kilométerre történt. Rendőröket és mentőalakulatokat küldtek a baleset helyszínére. Egyelőre nem tudni, hogy a busz miért tért le az útról.

 

Gazdaság:

Több mint 24 ezer társasházi lakás energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására lehet elég az a két pályázati forrás, amely összesen 115 milliárd forintot kínál – 75 százalékát magánszemélyeknek, 25 százalékát társasházaknak – akár 20 éves futamidőre. Az európai uniós finanszírozású Ginop és Vekop hitelprogram kamatmentes forrást nyújt a hazai lakóingatlan-állomány energiapazarlásának csökkentéséhez – írta a Világgazdaság. A pályázati feltételek korrektek, de a jelentkezők várható számát illetően Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke nem mer becslésekbe sem bocsátkozni. Most éppen azokat a lakóközösségeket kellene pályázásra bírni, amelyeket az eddigi vissza nem térítendő támogatásokkal kombinált lehetőségek sem mozgattak meg – magyarázza az óvatosságot.

A paksi beruházásban a Roszatom számít a magyar beszállítókra, mintegy kétszáz magyar vállalkozás jöhet szóba – mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese. A vg.hu cikke szerint a vezérigazgató helyettes emlékeztetett: a Paks II beruházásról kötött magyar-orosz államközi megállapodásban 40 százalék magyarországi beszállítói hányadot rögzítettek, és a Roszatom reálisnak tartja ezt az arányt. Az orosz fővállalkozó korábban már felmérte a magyar vállalatokat, többször is találkoztak a lehetséges beszállítók képviselőivel, konferenciákat tartottak, ahol kellő részletességgel elmondták, milyen szabályoknak, szabványoknak kell megfelelniük a beszállítóknak.

 

Sport:

Öngyilkos lett a börtönben Aaron Hernandez, az NFL-ben szereplő New England Patriots korábbi tight endje – írta a Nemzeti Sport. A tisztviselők elmondása szerint Hernandez saját lepedőjét használta fel, hogy felakassza magát. A 27 éves exjátékost megtalálása után rögtön kórházba szállították, ám az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Hernandez időzítése meglepő, mert épp a napokban mentették fel őt kettős gyilkosság vádja alól (igaz, ez a felmentés nem abban az ügyben született, amiért a jogerős büntetését töltötte). Mint ismert, a tight endet 2013-ban tartóztatták le – a hatóságok szerint 2013. június 17-én meggyilkolta Odin Lloyd félprofi amerikaifutball-játékost.
Franck Ribery és Arturo Vidal, a Bayern München két labdarúgója a közösségi médiát felhasználva gúnyt űzött Kassai Viktor játékvezetőből, miután csapatuk a negyeddöntőben kiesett a Bajnokok Ligájából a Real Madriddal szemben. „Egyéves munka, köszönjük a bírónak, bravo” – írta a francia játékos, aki olyan képet közölt a szöveg mellé, amelyen a királyi gárda két lesről szerzett gólja látható. A szabálytalanságot jelző vonal nem egyenesen van behúzva, hanem egy berajzolt félkör segítségével kiemeli a madridiak lesen álló játékosát. A kiállított chilei futballista szintén az egyik találatot „elemezte”, de ő nem a lesvonalat változtatta meg, hanem berajzolt egy plusz piros mezes figurát Cristiano Ronaldo mögé.

 

Időjárás

Csütörtökön kezdetben még többfelé várható csapadék; a Tiszántúlon eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt várható, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében számíthatunk havazásra. Délután már egyre kevesebb helyen, elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-alföldön eshet, de estére ott is megszűnik a csapadék. A reggeli órákig síkterületen is kialakulhat néhány cm-s hóréteg, amely napközben elolvad. Az északi szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, a Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/h-t, de az ország északkeleti harmadán is viharos lesz az északi, északkeleti szél. A Bakonyban hófúvásra is számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Bocsánatot kért az Adidas azokért az e-mailekért, amelyekben gratulált ügyfeleinek, hogy „túlélték” a hétfői Boston Maratont. A közösségi portálokon gyorsan megjelentek azok a bejegyzések, amelyek a feladót a 2013-as Boston Maratonon elkövetett terrorcselekmény túlélőire emlékeztették a sportszergyártót. A világ egyik legnépszerűbb futóversenyének célvonala közelében 2013-ban két bombát robbantottak merénylők. Hárman meghaltak, több mint 260-an megsebesültek. A cég sem késlekedett a bocsánatkéréssel, azt írták: „rendkívül sajnálják”, amiért ilyen „érzéketlenül” fogalmazták meg levelük tárgysorát. Hozzátették, hogy a Boston Maraton „a világ egyik leginspirálóbb sporteseménye”. A hétfőn 120. alkalommal megrendezett futóversenyen legalább ketten részt vettek a 2013-as merénylet túlélői közül.