A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Nem lesz választási költségvetés jövőre Magyarországon – közölte a Világgazdaságnak adott interjújában Lázár János, hozzátéve: a 2018-as büdzsének a foglalkoztatás, a családtámogatás és a védelmi kiadások lesznek a legfontosabb területei. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta annak előnyét, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét már április 26-án benyújtják. Noha 2018-ban országgyűlési választást tartanak, a kormány nem készül választási költségvetésre és 72 százalékos GDP-arányos államadósságot terveznek – mondta.

 

Hangsúlyozta, Magyarország az uniós pénzek felhasználásában az elsők között van: már van gazdája 4860 milliárd forintnak, ami a teljes keret 55-60 százaléka, és zajlik a szerződések megkötése. A miniszter szerint ugyanakkor a magyar parlamentnek kell meghatároznia, hogy Magyarországon mennyi az adó, a támogatás és a hatósági energiaár. Biztosítani kell az olcsó energiát, ehhez pedig kiemelten fontos a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása – fejtette ki.

 

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben növekedhet idén az egészségügyben dolgozók jövedelme; az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Magyar Idők értesülései szerint már elkészítette az erre vonatkozó előterjesztést. Az államtitkárság előterjesztése az ápolókra, az orvosokra, a gyógyszerészekre és az egyéb egészségügyi dolgozókra is kiterjed. Emellett arra is javaslatot tesz a kormánynak, hogy a bérmegállapodás valóban ágazati legyen, vagyis attól függetlenül illesse meg az egészségügyieket, hogy ki a fenntartója a munkahelyüknek.

 

A magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi kormányával és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-Európai Egyetemmel – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a múlt héten Magyarországon járt az amerikai külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára, aki azt az álláspontot közvetítette, hogy az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a CEU jövőjét illető tárgyalásokba. Ezt egyelőre magasabb szintről még nem erősítette meg senki – jegyezte meg.

 

Az elmúlt hat év családpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően hatalmas mértékben csökkent az abortuszok száma Magyarországon: 2010 előtt hosszú évekig több mint 40 ezer volt évente a művi terhességmegszakítások száma, mára ez évi 30 ezerre csökkent – mondta Soltész Miklós. Hozzátette: van még mit tenni, de a csökkenés így is nagy eredmény.

Külpolitika:
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak június 8-án Nagy-Britanniában – közölte Theresa May brit miniszterelnök. A jelenlegi parlament mandátuma 2020-ban járt volna le. Theresa May teljesen váratlanul jelentette be a választások kiírásának tervét. A választásokról szóló törvényjavaslatot a kormány szerdán terjeszti az alsóház elé, amely várhatóan még aznap szavaz is az indítványról. A kormányfő nem tett említést a választási esélyekről, de a jelenlegi felmérések egyöntetűen arra vallanak, hogy a Konzervatív Párt megsokszorozhatja 15 fős alsóházi többségét. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cégek legutóbbi vizsgálatai szerint a Konzervatív Pártra 43-45 százalék, a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra 23-25 százalék voksolna.

 

Élesen támadta Benjamin Netanjahu kormányfő a The New York Times-ot, mivel a lap helyt adott Marwan Barghouti, többszörösen elítélt palesztin terrorista véleményének. Barghouti kezdeményezte azt az éhségsztrájkot, amihez 1200 palesztin elítélt csatlakozott. A zsidó állam kormányfője a Times of Israel szerint azt mondta, hogy Barghouti véleményére hallgatni olyan dolog, mintha a beteg gyerekekhez Basszár el Asszad szíriai diktátort hívnák segítségül.

 

A baloldali sajtó Benjamin Netanjahu elleni gyalázkodó támadásaira vezércikkben reagált a Jediót Ahronót című újság. A lap szerint 2017-ben Izrael sokkal jobb állapotban van, mint ahogyan 2009-ben Netanjahu átvette. Annak ellenére sikerült megerősíteni Izrael geopolitikai helyzetét, hogy a térségben folyamatos válságok voltak, valamint az amerikai adminisztráció is ellenséges volt. Mégis mit akar a sajtó Netanajhútól – tette föl a kérdést az újság. A New York Times úgy ad lehetőséget a megszólalásra Barghoutinak, hogy közölné azt a tényt vele kapcsolatban, hogy zsidók meggyilkolása tapad a kezéhez – ezt már Cipi Livni, volt külügyminiszter mondta.

 

Üdvözölte az amerikai külpolitikai lépéseket Szíriában és Afganisztánban az Israel Hayom. A lap vezércikke szerint mindezek az akciók hozzájárulhatnak az amerikai szuperhatalom megerősödéséhez, ami az Obama-adminisztráció alatt jelentősen meggyengült és hiteltelenné vált. A cikk kitért az észak-koreai válságra is, és azzal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy csak az erő felmutatása révén lehet elrettenteni az országot. Mindez pedig elvezethet egy nyugodtabb időszakhoz a koreai –félszigeten és így az egész térségben.

 

A II. világháború során a szövetséges hatalmak már körülbelül két és fél évvel korábban tudtak a holokausztról, mint az eddig gondoltuk – írta a The Jerusalem Post. Az ENSZ által nyilvánosságra hozott dokumentumok tanulsága szerint már 1940-ben olyan információk birtokában voltak a Hitler-ellenes nagyhatalmak, hogy kétmillió zsidóval már végeztek a nácik, és a további ötmillió meggyilkolására készülnek a koncentrációs táborokban. Mindennek ellenére nem sokat tettek a szövetségesek a holokauszt elkerülésére, amit egyesek azzal magyaráztak, hogy sokkal súlyosabb problémáik is voltak a háborúzó nagyhatalmaknak, minthogy a zsidók helyzetével foglalkozzanak.

 

Megtiltaná az izraeli turisták chilei belépését az ottani palesztin hatóság, mivel a vezetőjüket korábban nem engedték be a zsidó államba – írta a Jewish Telegraphic Agency. A lap szerint a kezdeményezés nem aratott áttörő sikert, mivel csupán három képviselő támogatja a javaslatot. A dél-amerikai országban egyébként márciusban történt egy antiszemita támadás, amiben egy zsidó férfi megsérült. Chilében jelenleg 15 ezer zsidó és 300 ezer palesztin él.

 

A közelgő elnökválasztás napjára tervezett merénylet gyanújával őrizetbe vettek két férfit Franciaországban. A rendőrség már napok óta kereste a két férfit, akiket azután pár perc különbséggel tartóztattak le Marseille-ben. Egyikük a radikális iszlám híve lett, amikor börtönben volt. Franciaországban április 23-án lesz az elnökválasztás első fordulója.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfőt az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás hivatalos végeredményének kihirdetése után az általa is alapított kormánypárt meghívja soraiba, hogy ismét csatlakozzon ahhoz – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök. Kifejtette: az eredmény kihirdetése után az alkotmánymódosítás néhány pontja már életbe lép 2019. november 3-a, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választás előtt.

 

Ausztrália megszünteti az úgynevezett 457-es munkavállalási vízumot, és egy új rendszert vezet be helyette, amelyben elsősorban hazai állampolgárokat kell alkalmazni éppen az ő érdekükben az üres állásokban, és jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól – jelentette be Malcolm Turnbull miniszterelnök. “Bevándorló nemzet vagyunk, de az ausztrál munkásoknak előnyt kell élvezniük a külföldiekkel szemben a hazai munkaerőpiacon” – tette hozzá Turnbull.

 

Gazdaság:

 

Javított a világgazdaság és Magyarország növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF 3,5 százalékra növelte 2017-es világgazdasági növekedési előrejelzését a 2016 októberi 3,4 százalékos becsléséről, Magyarországon pedig idénre a korábbi 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos, jövőre pedig 3 százalékos növekedést vár.

 

Andrej Kiska szlovák államfő nemrég aláírta a munka törvénykönyvének módosítását, amely az összes ünnepnapra kiterjeszti a kötelező boltzárat, azaz a mostani 3,5 nap helyett évente 16 napon át lesznek részlegesen vagy teljesen zárva a szlovákiai üzletek – írta a Világgazdaság. A következő napokat érinti az ünnepi nyitvatartás: január 1., január 6., nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, május 1., május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1., szeptember 15., november 1., november 17., december 24. (12 óra után), december 25. és december 26. A módosítás júniusban lép hatályba.

 

Sport:

A montenegrói Buducnost Podgorica csapatával játszik a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. Mivel a május első hétvégéjén Budapesten sorra kerülő négyes döntőbe ugyanaz a négy csapat került, mint tavaly, a másik ágon a macedón Vardar Szkopje és a címvédő román CSM Bucuresti találkozik, vagyis megismétlődnek az egy évvel ezelőtti párharcok.

Az FC Barcelona nem csak fociban erős, igyekszik minden sportágban a legjobbakat begyűjteni. A gátfutó Annimari Kortét, például Finnországból igazolták, és biztos, hogy nem csak a pályán fogja felhívni magára a figyelmet. “Az atlétika ugyan nem foci, de azért az FC Barcelona neve itt sem hangzik rosszul” – írta ki Twitter-oldalára a 29 éves, 100 méter gátas Annimari Korte, amikor március végén aláírt a katalán klubhoz. A finn gátfutó igen sokoldalú, hiszen a sport mellett foglalkozik újságírással is, nem mellékesen pedig művészettörténetből diplomázott – írta az Origo.

Időjárás és könnyű:

Szerdán napközben sokfelé számíthatunk csapadékra; a Dunántúlon az eső mellett továbbra is hullhat havas eső, hó, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein is havazhat, megmaradó hó a hegyekben valószínű. Az északi, északnyugati a Dunántúlon viharossá fokozódik, a nyugati területeken a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/h-t. Szerdán a Dunától keletre is megerősödik az északi, északkeleti szél – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Két, honfoglalás korabeli sírhely került napvilágra a felvidéki Dunaszerdahelyen a közelmúltban, az egyik helyi bevásárlóközpont közelében zajló építkezés során.  Az első sírhelyet még március elején, a másodikat pedig egy hónapra rá fedezték fel csatornázási munkálatok során. A sírok két nő maradványait rejtették, a sírhelyek keletkezésének idejét a tizedik század elejére becsülik. Az elsőként felfedezett sírhely egy nyugat-keleti tájolású, korábban valószínűleg már megbolygatott sír volt, abban a csontváz mellett két bronz hajkarikát találtak. A második sírban több korabeli ezüst díszítőelemet találtak, ruhadíszeket, egy gyöngysor maradványait, valamint egy hajfonatot díszítő korongot is, mely utóbbi viszonylag ritka leletnek számít, s arra utal, hogy hordozója életében tehetős lehetett.