A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

A kirekesztés, az erősödő antiszemitizmus veszélyeire és az emlékezés, a múltból való tanulás fontosságára figyelmeztettek az Élet menete szónokai. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: idén egy időben van húsvétvasárnap, a zsidó pészah 6. napja és a holokauszt magyarországi emléknapja. Elmondta, a mai nap a keresztényeknek a feltámadás, a megváltás ünnepe, a zsidó vallásúaknak a fogságból való szabadulást jelenti, de keresztényeket, zsidókat ateistákat egyaránt arra figyelmeztet, hogy milyen veszélyekkel jár a kirekesztés, milyen apró, hétköznapi, szemmel alig látható lépések alkotnak olyan folyamatot, melynek végén  jóvátehetetlen tragédia állhat. Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete azt mondta, azokat képviselik, akik nem vehettek részt az Élet menetén, akik soha többé nem sétálhatnak, akik életüket vesztették, akik meg sem születtek. Az emlékezés fontosságát kiemelő diplomata arról beszélt, hogy mindez az 1938-as törvény előtt kezdődött a félelemmel, a gyűlölettel, az előítéletekkel.
Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők szerdán kezdik tárgyalni a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. Az ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk, majd az azonnali kérdések követnek. A képviselők szerdán szavaznak a belügyminiszter legutóbbi törvénymódosító csomagjáról, továbbá arról a javaslatról, amellyel az állam ingyenesen a református egyház tulajdonába adja a geszti Tisza-kastélyt. A határozathozatalok után – kilenc másik indítvány tárgyalását megelőzően – kezdődhet általános vita a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztők egyike, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban erről azt mondta, hogy az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát.

Külpolitika:

Közel 1000 palesztin fogoly kezdett éhségsztrájkba az izraeli börtönökben. Az akció célja, hogy szabadságot és méltóságot harcoljanak ki a politikai foglyoknak – írta az i24news.com oldala.  A tiltakozók azt is szeretnék elérni, hogy többször találkozhassanak a rokonaikkal, valamint gyakrabban kezdeményezhessenek telefonhívást. Gilad Erdan, izraeli közbiztonsági miniszter szerint az éhségsztrájk mögött palesztin belpolitikai érdekek állnak, és a tiltakozók követelései eleve elfogadhatatlanok.

Továbbra is zárva marad az izraeli-egyiptomi határ a sínai-félszigeti Tabánál – írta az i24news.com oldala. Az Izraeli Legfelsőbb Bírósághoz izraeli turisták fordultak egy petícióval, amiben sérelmezték, hogy az előre befizetett üdülésüket nem tudják igénybe venni a határzár miatt. A bíróság úgy döntött, hogy a kormány nem sértett törvényt a határzárral. Az egyiptomi határt a virágvasárnapi kettős terrortámadás miatt zárták le, amiben 43 kopt keresztény vesztette életét.

 

Barát TamásVárhatóan május 3-án találkozik Mahmúd Abbász, a palesztin nemzeti hatóság vezetője és Donald Trump, amerikai elnök – írta a The Times of Israel. A lap szerint április 23-án palesztin delegáció utazik majd Washngtonba, hogy előkészítse a találkozót, aminek a fő témája a kétállami megoldás lehet, de várhatóan gazdasági kérdések is naprendre kerülnek. Trump egyébként még márciusban folytatott telefonbeszélgetést Abbásszal, amikor meghívta Washingtonba a politikust.

 

Több mint 100 alkalommal fenyegetett közösségi központokat az Egyesült Államokban egy mentális problémákkal küzdő izraeli-amerikai fiú, akit már elfogtak Izraelben. A hónapokig tartó nyomozásban az izraeli hatóságok mellett az FBI is részt vett. A fiú apja nemrég adott először interjút. Ashkeloni otthonából kapcsolta az egyik amerikai tv-csatorna a férfit, aki hangsúlyozta: rendkívüli módon sajnálják, ami történt. „Mi jó zsidók vagyunk” – hangsúlyozta az apa, aki szerint fiát nem gyűlölet motiválta, hanem a betegsége. Külön érdekessége az ügynek, hogy az apa házi őrizetben van, mert állítólag tudott fia akcióiról – írja Jewish Telegraphic Agency.

 

Ha megválasztják, ő lesz a „zsidóság legnagyobb védelmezője” – ígérte Marine Le Pen, a francia Front National elnöke. „Tudom, hogy sok zsidó szavaz rám, mert jól tudják, hogy nemcsak hogy nem vagyok antiszemita, de a védelmükben én vagyok a legmegbízhatóbb fegyver is” – mondta az izraeli Makor Risho nevű lapnak adott interjúban. A pártja körül kialakult antiszemita botrányokra reagálva Le Pen azt mondta: „Mindig nagyon világosan fogalmaztam a témát illetően. Mindenki tudja, hogy édesapámmal szakítottam ezen a téren – még akkor is, ha fájt, hiszen az apámról van szó” – fogalmazott.

 

Egyre népszerűbb turisztikai célpont Izrael az osztrák és a német turisták előtt, amit jól bizonyít, hogy évről-évre egyre többen látogatnak az érintett országokból a zsidó államba – számolt be a The Jerusalem Post. A lap szerint a növekvő érdeklődés mögött az egyik legfőbb szempont a német ajkú turisták előtt, hogy Izrael egyre biztonságosabb ország, miközben egyre több nyugat-európai országban történik terrorista támadás. A következő időszakban még több repülőjárat indul majd Németországból Tel-Avivba és Eliatba, ami tovább növelheti a német látogatók számát.

 

Az igen szavazatok győzelmét hirdette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazást követően. A nem hivatalos adatok szerint 1,3 millióval több választó szavazott az alkotmánymódosítások mellett. Erdogan elnök isztambuli beszédében hangsúlyozta, hogy a török választók történelmi döntést hoztak a referendumon, az alkotmánymódosításokat a török történelem legfontosabb reformjának nevezte. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert „törvénytelenségeket” tapasztaltak a referendum során. A párt a Twitteren közölte: adataik szerint a szavazatokat manipulálták, ami 3-4 százalékpontos különbséget jelenthet. Az elnöki rendszer bevezetéséről döntő referendumon belföldön 55,3 millió, külföldön nem egészen 3 millió választásra jogosult török állampolgár adhatta le voksát. A 18 pontból álló alkotmánymódosítás révén Törökországban így megszűnhet a Török Köztársaság 1923-as megalapításakor létrejött miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállhatnak át.

 

Az Egyesült Államok Dél-Korea melletti „rendíthetetlen” elkötelezettségét hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök, amikor felkereste a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet közvetlen szomszédságában található egyik amerikai támaszpontot hétfőn, egy nappal az észak-koreai kommunista rezsim újabb, ezúttal sikertelen rakétakísérlete után. Újságírók előtt az amerikai alelnök kijelentette, hogy Észak-Koreával szemben pedig „vége a stratégiai türelemnek”. Pence négy országot érintő ázsiai körútjának első állomásaként érkezett Dél-Koreába. A látogatássorozat célja egyebek között megmutatni az Egyesült Államok szövetségeseinek, hogy Donald Trump elnök republikánus kormánya nem fordít hátat az egyre ingatagabb térségnek.

Gazdaság:

Nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága, 2017 első negyedévében átlagosan 7,9 millió forint összegű lakáshitelt igényeltek az ügyfelek – mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az idei év első két hónapjában az ingatlanhitel-piac meghaladta a 85 milliárd forintot, szemben a 2016 január-februári 59 milliárd forinttal, ez 44 százalékos bővülést jelent – írta a Világgazdaság. A Magyarországon kiközvetített ingatlanhitelek az elmúlt évben mintegy 27 százalékkal bővültek, a 2015. évi 415 milliárd forintról 526 milliárd forintra, 2017-ben 40 százalékot meghaladó növekedést vár az OTP vezetése.

 

A korábban kevésbé népszerű városrészek is vonzóvá válhatnak a lakást keresők körében a köztérfelújítások és városrehabilitációs programok eredményeképpen, Budapesten több tucat helyszínre érdemes most figyelni – hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont. A szakértő szerint egy kiterjedtebb városfejlesztési program hatalmas lökést ad a helyi lakásáraknak. Csaknem 10 éve tart a VIII. kerületi Magdolna negyed rehabilitációja, amelynek hatására a korábbi hírhedt városrészből egyre kedveltebb környék vált, ma már a lakók 45 százaléka középosztálybeli beköltöző. Budapest másik nagy fejlesztése a Corvin negyed 2006-ban kezdődött megújítása. Az elemzés szerint a beruházásoknak is köszönhető, hogy a IX. kerület a tavalyi 24 százalékos áremelkedéssel dobogós volt a fővárosi kerületek között.

Sport:

A német Kicker is beszámolt róla, hogy Kassai Viktor vezeti a keddi Real Madrid–Bayern München mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A Nemzeti Sport beszámolója szerint az első meccsen a spanyolok idegenben 2–1-re nyertek, így kedvező helyzetből várják a hazai visszavágót, de a németek is találtak kapaszkodót. Mint például azt, hogy Kassai Viktor eddig a Bayernnek két meccset vezetett a BL-ben, a 2012–2013-as idényben a Barcelonát otthon 4–0-ra legyőzték a müncheniek, és 7–0-s összesítéssel jutottak döntőbe, egy idénnyel korábban pedig a Real otthonában ugyan 2–1-re kikaptak, de tizenegyespárbajban kiharcolták a finálét.

 

Az MTK Budapest 2006-os születésű labdarúgói az UTE által rendezett nemzetközi tornán léptek pályára. Az Almomani Nathaniel, Bátor Domonkos, Dénes Ádám, Farkas Benjamin, Guger Gyula, Kádár Amir, Mendi Ronaldo, Móga Bendegúz, Mudri Márk, Nagy Bence Mihály, Pálvölgyi Patrik, Sus Kameron összeállítású együttes magabiztos játékkal harcolta ki a továbbjutást a csoportkörből, majd a hármas döntőben a Ferencvárossal szemben alulmaradt. A torna legjobb játékosának Mendi Ronaldót választották, de külön dicséretet érdemel a remekül védő Kádár Amir is – írta az MTK honlapja.

Időjárás :

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, északnyugaton délelőtt lehetnek kevésbé felhős időszakok. Több helyen várható eső, zápor. A Dunántúlon az északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, másutt mérsékelt marad a változó irányú légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, de északkeleten, keleten néhol gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A világ technológiai újdonságait, a közeljövő áttörő innovációit mutatja be A jövő utcája elnevezésű ingyenes kiállítás Budapesten április 22-én és 23-án. A tárlatot az idei CRAFT szoftverfejlesztői konferenciához kapcsolódóan rendezik meg a fővárosi Madách téren. A jövő utcája eseményen többek között robotokkal, önvezető és önparkoló autóval, okos szemüvegekkel, és távvezérlésű okosotthonok modelljeivel találkozhat majd a nagyközönség. A szervezők a gyermekekre is kiemelt fordítanak: egyrészt a kiállítás ideje alatt programozási workshoppal várják őket, másrészt a résztvevő vállalatok arra is kíváncsiak, hogy a következő generáció hogyan látja a jövőt a tudomány és technológia szemszögéből.