A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A szenvedés még nem üzenet, de ha az a szeretet kifejeződése Isten iránt, aki viszontszeret – hiszen feltámasztotta Krisztust -, akkor az már valóban ünnep. A keresztben éppen ezért nem a halál, hanem a remény jelét látjuk – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Magyar Hírlapnak adott húsvéti interjúban. „Vállalni kell a szenvedést – ami nem azt jelenti, hogy önmagában is érték lenne, hanem csak akkor, ha a másik ember és az Isten iránti szeret fejeződik ki általa” – mondta. „A mai ember számára mindez rendkívül erős üzenetet jelent: nem a fizikai kényelmetlenség, nem a fáradság vagy akár a fájdalom a legnagyobb rossz a világon, s tudni kell, az ember nemcsak pillanatnyi jó közérzet kedvéért él, hanem örök hivatása van. Vagyis egy nagyobb összefüggésben érdemes látni az életünk mozzanatait” – mutatott rá a bíboros.

Egy jeruzsálemi villamoson késelt halálra egy brit nőt pénteken egy palesztin terrorista. Az incidens a jeruzsálemi városháza, illetve az óváros közelében történt, miközben a helyi keresztények nagypénteket ünnepelték, a muszlimok pedig imára gyűltek a környező szent helyeiken. A nő a támadást követően a kórházban halt bele sebeibe. A rendőrség tájékoztatása szerint a késelés áldozata egy 25 éves nő volt. Reuven Rivlin izraeli elnök határozottan elítélte a késeléses támadást. 2015 ősze óta számos késeléses, gázolásos és fegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok, s ezekben a támadásokban 42 izraelit, valamit két amerikai turistát, és most egy brit állampolgárt öltek meg.

 

Óriási vitát kavart Izraelben a baloldali Haaretz egyik véleménycikke, amiben a szerző azt állította, hogy a zsidó nemzeti-vallási radikalizmus nagyobb veszélyt jelent az országra, mint a siíta terrorizmus. Nem tudom, hogyan tud éjjel aludni Hagit Rhein a publicisztika szerzője, akinek a fia a 2006-os Hezbollah elleni háborúban vesztette életét – ezt már Yossi Klein, a Haaretz egyik munkatársa mondta az Israel Hayom tudósítása szerint. Reuven Rivlin izraeli elnök is elítélte a cikk mondanivalóját és azt állította, hogy a nemzeti cionizmus az izraeli közélet szerves részévé vált, és nagy hiba lenne ennek az aláásása. Benjamin Netanjahu miniszterelnök arról beszélt, hogy az írás szégyenletes és egyben örültség. A kormányfő felszólította a Haaretz-et, hogy kérjen bocsánatot a vallásos emberektől.

 

Rekordszámú turista érkezett 2017 első negyedévében Izraelbe – számolt be a legfrissebb adatokról az Israel Hayom. A lap cikke szerint mindez ötezer új álláshely létrejöttét generálta, valamint közel egymilliárd dollár pluszbevételt. A legnagyobb növekedést a Hongkongból, Olaszországból, Dél-Afrikából, Dél-Koreából és Finnországból érkezők generálták. A turisták növekedése annak ellenére következett be, hogy az utóbbi időben sokat erősödött a sékel, ami még drágább turisztikai célponttá tette Izraelt.

Felfegyverzett beduinok támadtak fiatalokra a ciszjordániai Kochav Hashachar település közelében egy ellenőrzőponton – számolt be az esetről az israelnationalnews.com oldala. A beduinok zsidó szavakat kiabálva próbáltak behatolni az őrzött területre, de az akciójuk nem járt sikerrel a hatóságok szakszerű fellépése miatt. A Jordán-folyó völgyének ezen részét több támadás is éri a beduinok részéről, mivel így próbálnak meg földeket foglalni Ciszjordánia ezen területén.

Hamarosan újra a régi fényében ragyog a Szabadkai Zsinagóga. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke és Kunos Péter ügyvezető igazgató látogatást tettek a napokban Szabadkán és Szegeden, ahol megtekintették a zsinagóga-felújítások állását: minden a terveknek megfelelően halad és közel a teljes megújulás. A felújítást Magyarország kormánya támogatja és a munkálatok során folyamatosan együttműködik a Szabadkai Zsidó Hitközség, a helyi magyar önigazgatás legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a magyar főkonzulátus – olvasható a MAZSIHISZ hivatalos oldalán.

A felvidéki Pohoda fesztivál szentgyörgyi irodájának falára valaki péntekre virradóra a „Jude raus“, vagyis a “Zsidó, el innen!” feliratot mázolta sárga színű festékspray-vel. Az esetről elsőként a Denník N internetes kiadása számolt be. A fesztivál igazgatója, Michal Kascák vandalizmus ügyében tett feljelentést. Az ügyet a szélsőségekre szakosodott rendőrségi csoport vizsgálja. „Az ilyen feliratok vitték országunkat a tragédiába, ezért nem beszüljük alá az esetet” – hangsúlyozta. Elmondta: az utóbbi időben semmilyen fenyegetést nem kaptak. Mivel az épületen nincsenek kamerák, nem tudják, ki firkálhatta össze a falat. Az épületben található a “Pohoda shop” is, ahol fesztiválbelépőket és ajándéktárgyakat árusítanak. A Pohoda a legnagyobb szlovákiai nyári fesztivál, amely közéleti témákkal is foglalkozik. A múltban előadott már itt Václav Havel cseh exelnök, vagy például a leváltott érsek, Róbert Bezák is.

 

Az ellenzéki és a kormánypárti frakciókkal is egyeztetett az RMDSZ, így sikerült elérni, hogy a képviselőház elsöprő többséggel szavazta meg azt a tervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát – mondta Kelemen Hunor, a szövetség elnöke a maszol.ro hírportálnak. A kihirdetés előtt álló jogszabály azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy a legkevesebb 5000 főt. Az RMDSZ becslései szerint a törvény a romániai magyarok 87 százalékát érinti, és megközelítőleg 330 közigazgatási egységben kell majd alkalmazni. A politikus kiemelte: sok év után ez az első olyan, a nyelvi jogok bővítésére vonatkozó törvénytervezet, amelyet elfogadott a parlament.

 

A Der Tagesspiegel beszámolója szerint a szerkesztőség kapott egy e-mailt, amelyben az áll, hogy a Borussia Dortmund labdarúgó-csapat elleni merénylet volt az „utolsó figyelmeztetés”. Forró nyom hiányában viszont a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak, és a szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus lehetőségét sem zárják ki. A levélben hivatkoznak Adolf Hitler náci diktátorra, uszítanak a “multikulti” ellen, és azt is írják, hogy a “kölni különítmény” készen áll, és április 22-én “tarka vért” ont majd a városban – áll a Der Tagesspiegel jelentésében.

 

Már több mint félmillió személyijövedelemadó-bevallási tervezetet postázott az adóhivatal – mondta Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Összesen mintegy 820 ezer magánszemélynek postázza legkésőbb május 2-áig bevallási tervezetét az adóhivatal. Akik kérték a tervezetet a NAV-tól, hamarosan kézhez kapják, ha minden jövedelmet és kedvezményt tartalmaz, akkor az május 22-én automatikusan érvényes bevallássá válik – jelezte az államtitkár.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit háztartások gazdagabbak, mint valaha, ám a vagyoneloszlás szinte végletesen egyenlőtlen, ezért a vagyontömeg növekedése várhatóan nem gyakorol jelentősebb felhajtóerőt a fogyasztásra – írta a Világgazdaság. A brit háztartások összvagyona az ingatlanvagyon és a nettó pénzügyi eszközök összértéke alapján 9200 milliárd font (3400-szor ezermilliárd forint) volt 2016 végén, 8 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Újra Stadler József tulajdonába került az akasztó stadion, amely korábban a labdarúgó NB I-ben szereplő Stadler FC otthona volt. A hírt a Facebook-oldalán tudatta a régi-új tulajdonos – írta a Nemzeti Sport. A Stadler FC 1993 és 1998 között működött, és legjobb eredményeként kétszer is a 9. helyen végzett a magyar élvonalban. Stadler József börtönbüntetése is közrejátszott abban, hogy az elmúlt 20 évben nem igazán törődtek a létesítmény állagával, így mára alaposan kikezdte az idő a 12 ezres kapacitású arénát.

 

A horvátországi Umagban szlovén és horvát riválisokat megelőzve nyert tornát az MTK Budapest 2008-as csapata. „A csoportmérkőzéseken a nagy tudáskülönbségnek és a dicséretes mentalitásnak köszönhetően könnyed, nagy különbségű győzelmek születtek, a kieséses szakaszban viszont nemzetközi iramú meccseken igazoltuk, hogy jó úton járnak fiataljaink és jogosan akasztották nyakukba a torna végén az aranyérmeket” – írta az MTK hivatalos oldala.

 

Vasárnap kezdetben keleten még borult lesz az ég, majd ott is csökken a felhőzet, mindenhol kisüt több órára a nap. Napközben gomoly- és fátyolfelhők lesznek az égen. Helyenként valószínű záporeső, de hajnalban délen és keleten még lehet összefüggő eső is. Az északnyugati szél főként a Dunántúlon és a főváros térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Első helyezést ért el a Shaping Hungary – design a XXI. században című magyar kiállítás az I. Moszkvai Design Biennálén. Az utazó kiállítás az elmúlt évek hazai trendjeit és törekvéseket mutatja be a formatervezésben olyan alkotásokon és találmányokon keresztül, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Piston rugóhúzó, a Codolagni falitükör, a Zigzag biciklisdoboz, a Hand-In-Scan Semmelweis szkenner vagy a MOME animációs tanszékének rajzfilmjei. A magyar kreativitást és formatervezést bemutató kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésű tárlata.