Megnyílt a pápa mosodája

Megnyílt a pápa mosodája

Nagyhétfőn, április 10-én egy újabb, Ferenc pápa által inspirált kezdeményezés indult el Rómában: egy új mosoda mosási, szárítási és vasalási lehetőséggel, elsősorban hajléktalanok számára.

A pápa mosodáját – ahogy az intézményt nevezik – a Pápai Alamizsnahivatal hívta életre a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösséggel együttműködve, és önkéntesek fogják mosni, szárítani és vasalni azoknak a ruháit és ágyneműit, akik egyéb módon nem tudják ezeket kitisztíttatni.

A kezdeményezés a Ferenc pápa Misericordia et misera kezdetű apostoli levelében szereplő felhívás nyomán született, amelyben a szentatya arra kéri a híveket, hogy adják konkrét jelét az irgalmasság évében megtapasztalható kegyelemnek – tájékoztat a Vatikán által kiadott közlemény.

„Ha Krisztushoz közel akarunk lenni, az megköveteli, hogy közel legyünk testvéreinkhez, mert semmi sem tetszik jobban az Atyának, mint az irgalom konkrét jele. Természeténél fogva az irgalom konkrét és lendületes cselekedetekben lesz látható és tapintható” – írta Ferenc pápa az irgalmasság szentéve végén.

Az új szolgáltatás Róma Trastevere negyedének egyik régi kórházában érhető el, amely jelenleg a Béke Népe Központ nevet viseli. Hat vadonatúj mosó-, illetve szárítógép várja a rászorulókat, ezek a Whirlpool adományai. A vasalók, mosószerek és a további szükséges eszközök szintén adományok.

A pápa mosodája olyan szolgáltatásokhoz társul ezen a helyszínen, amelyek már több mint tíz éve állnak a szegények rendelkezésére. A központ terve az, hogy az elkövetkezendő hónapokban borbéllyal, ingyenes ruházkodási lehetőséggel, rendelőintézettel és szükségcsomagok osztásával bővüljön a paletta.

A mosoda beleillik annak a számos különleges kezdeményezésnek a sorába, amellyel Ferenc pápa a hajléktalanokat szolgálja Rómában. Az egyházfő 2015-ben tusolót, fürdőszobát és fodrászatot nyitott a Vatikánban kifejezetten hajléktalanok számára. Ugyanabban az évben menedékhelyet is nyitott férfiaknak, mindössze egy sarokra a Vatikántól, a Via dei Penitenzierin, amelyet a Pápai Alamizsnahivatal pénzéből és adományokból rendeztek be, és Teréz anya nővérei, a Szeretet Misszionáriusai vezetik. A 34 fő befogadására alkalmas újabb szállóval a Vatikán immár 84 hajléktalannak tud fedelet biztosítani.

Ferenc pápa maga is többször látott vendégül hajléktalanokat a Vatikánban, vagy azért, hogy megnézzék a Sixtus-kápolnát, és vele ebédeljenek, vagy akár különleges alkalmakkor. Ezzel is meg akarja mutatni, mennyire elkötelezett amellett, hogy gyakorlatba ültesse az Egyháznak azt az általa sokat emlegetett feladatát, hogy el kell mennie a perifériákra.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Comunità di Sant’Egidio

Magyar Kurír
(asz)