Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján

A MAGYAR ÁLLÁSPONT AZ EURÓPAI JOG ALAPJÁN ÁLL

 

Az Európai Bizottság tagjai közül Frans Timmermans az egyik legelkötelezettebb a migráció mellett, Soros Györgyöt pedig korábban az egyik legjobb barátjának nevezte – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság biztosi kollégiuma a mai napon ülésezett, utána pedig Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben.

“AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG BALOLDALI RÉSZE TELJES MELLSZÉLESSÉGGEL A MIGRÁCIÓ TÁMOGATÁSA, ÖSZTÖNZÉSE MELLETT VAN.”

Kósa Lajos a biztos szavaira reagálva hangsúlyozta, az Európai Unióban helye van a politikai vitának, mivel ez egy demokratikus állami közösség. Aláhúzta, nyílt titok az is, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság baloldali része teljes mellszélességgel a migráció támogatása, ösztönzése mellett van, viszont a magyar kormány és a Fidesz-frakció ezzel szöges ellentétben azt az álláspontot képviseli, hogy be kell tartani az uniós jogszabályokat.

Felhívta a figyelmet arra, hazánk tagja a schengeni és a dublini egyezménynek, valamint Magyarországon érvényesek az ENSZ emberjogi egyezményei. Ezek pedig kimondják, hogy ha valaki menekül, akkor az első biztonságos országban meg kell állnia, és ott kell előterjeszteni a menedékjog iránti kérelmét, és meg kell várni az eljárás végét. A schengeni egyezmény azt is kimondja, hogy a schengeni övezetbe belépni csak szabályos okmányokkal, jogszerűen lehet, kizárja a zöldhatáron át történő belépést – sorolta.

Aláhúzta, Magyarország, amikor a déli határait védi és megakadályozza az illegális migrációt, akkor a schengeni egyezménynek tesz eleget. Elmondta azt is, hogy a dublini jegyzőkönyvben is világosan megmondják, hogy ha valaki az unió területére lép legális dokumentumok nélkül, akkor az első uniós országban kell a kérelmét előterjeszteni, és ott rögzítik az adatait is. Ha ezt elmulasztja valamelyik ország, akkor oda kell visszaküldeni a kérelmezőt, ahol először az unióba lépett. A magyar álláspont az európai jog alapján áll – szögezte le.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos kiemelte: a migráció veszélyezteti a kultúránkat, a biztonságunkat, és hosszú távon kikezdheti az európai civilizációs hagyományokat. Az utóbbi kapcsán megemlítette, hogy a kontinensen vannak olyan országrészek, városrészek, ahol már megszűnőben vannak az európai civilizációs hagyományok. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy nap mint nap megdöbbentő példáit láthatjuk annak, hogyan veszélyezteti az európai biztonságot az illegális migrációs hullámra telepedő terrorizmus. Felhívta a figyelmet arra, az Európába érkezők többsége nem menekült, és több mint 80 százalékuk úgy is nyilatkozik, hogy gazdasági okokból kíván az Európai Unióban letelepedni.

“A HAZÁNKAT ÉRŐ TÁMADÁSOK VÉGSŐ SORON A MIGRÁCIÓS KONFLIKTUSRA VEZETHETŐK VISSZA.”

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a hazánkat érő támadások végső soron a migrációs konfliktusra vezethetők vissza.  A Fidesz frakcióvezetője elmondta, a bizottság egy olyan törvény kapcsán veti fel az európai szabályoknak való megfelelést, mely nemzeti hatáskör. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felsőoktatási törvény módosítása az unión kívüli országok felsőoktatási intézményeire vonatkoznak. Hozzátette, mindazonáltal állnak a párbeszéd elé.
Megjegyezte azt is, hogy Frans Timmermans a bizottság tagjai között az egyik legelkötelezettebb a migráció mellett, illetve egy korábbi nyilatkozatában ő maga mondta, hogy Soros György az egyik legjobb barátja. Hamar ki lehet találni, hogy egy vitában mi a személyes álláspontja – fűzte hozzá.

Kósa Lajos mindazonáltal fontosnak tartja, hogy a bizottság számos olyan megállapítást tett, mely a magyar álláspont jogszerűségét és legitimitását mutatja. Például Timmermans közölte, hogy nincsenek veszélyben Magyarországon az uniós alapértékek.