Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjai közé

Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjai közé

2017-04-12Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszék tagjai közéA Költségvetési Ellenőrző Bizottság jóváhagyta az Európai Parlament alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó (EPP) jelölését az Európai Számvevőszék tagjai közé. A döntést szerdán, a jelölt meghallgatása után hozták meg, 16 támogató, 2 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett. A jelölést a képviselőknek még a plenáris ülésen is meg kell erősíteniük április 27-én, majd az Európai Unió Tanácsának is.

Pelczné Gáll Ildikó mérnök-közgazdász diplomával rendelkezik, 2006 és 2010 között a magyar Országgyűlés tagja, 2009-től alelnöke volt. 2010 júniusában választották meg európai parlamenti képviselőnek, 2014 júliusában pedig az EP alelnökének. Mandátumát 2017 januárjában meghosszabbították.

Pelczné Gáll Ildikó azonnal nekilát új feladatainak a luxembourgi székhelyű intézménynél, amint a plenáris – amely az áprilisi brüsszeli ülésen szavaz a kérdésről – és a Tanács is megerősíti a jelölést.

Háttér

A Számvevőszéknek 28 tagja van, minden tagállamból egy. A tagokat hat évre választják, mandátumuk egyszer meghosszabbítható. A Tanács az Európai Parlamenttel konzultálva dönt a tagállamok jelöltjeiről.

A parlamenti meghallgatásra a jelöltnek ki kell töltenie egy, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság által készített kérdőívet. A meghallgatáskor a jelöltek ötperces nyitóbeszédet tarthatnak, amelyet egy bizottsági tagokkal folytatott kérdés-válasz rész követ. A Bizottság ezután titkos szavazással dönt a jelöltről. Ha jóváhagyja, a jelölés a plenáris ülés elé kerül.

További információ

Az eljárás lépései
Jelentéstervezet Pelczné Gáll Ildikó jelöléséről a Számvevőszék tagjaként (tartalmazza a kérdőív kérdéseit és a válaszokat)
A meghallgatás felvételről (2017.04.12.)
Indrek Tarand jelentéstevő (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Észtország)
Az Európai Parlament Eljárási Szabályzata, 121. cikk: A Számvevőszék tagjainak kinevezése
Költségvetési Ellenőrző Bizottság
Európai Számvevőszék