A BreuerPress és a HetiTV Csütörtök reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV Csütörtök reggeli hírei 

Belpolitika:

Sok ezren tüntettek a civilek mellett a Hősök terén. Onnan a demonstrálók egy csoportja átvonult a Lendvay utcába a Fidesz-székházhoz, majd az Oktogonra és a Kossuth térre mentek. Középen, a feketével félig bevont “Budapest” felirat mellett a földön “civil” felirat olvasható, azt állták körbe szív alakban a tüntetők. A szív a szervezők szerint azt jelképezte hogy a társadalom körülöleli a civil szervezeteket. Főként fiatalok és középkorúak vannak jelen a felsőoktatási törvény módosítása és a civilek átláthatóságával kapcsolatos törvény miatt a Civilizáció csoport által szervezett megmozduláson. Sokan érkeztek táblákkal, jó pár angol feliratot is látni. A rendezvényen többen is a “civilek vagyunk, magyarok vagyunk, szabadok vagyunk” feliratú táblával, magyar és európai uniós zászlókkal jelentek meg, több demonstráló “a CEU mellett állok” feliratú kitűzőt viselt.

Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan részt fog venni az Európai Parlament április végi plenáris ülésén Brüsszelben, hogy elmondja az álláspontját a Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggodalmakról – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Timmermans elmondta, a tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar hatóságok a nézetkülönbségek ellenére is mindig készek a párbeszédre, és ebben a tekintetben más a helyzet, mint Lengyelország esetében, amely elutasítja a dialógust a jogállamisági kérdésekben. Hangsúlyozta, a bizottság egy átfogó vizsgálattal képet szeretne kapni arról, hogy Orbán Viktor milyen irányba kormányozza Magyarországot. Hozzátette, véleménye szerint ez mindenki számára hasznos lenne.

 

Palkovics László oktatási államtitkár szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény a nagy vihart kavart törvénymódosítás előtti módon működhet. A hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe. Az államtitkár most megerősítette: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem, az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie. Azt ugyanis az államtitkár tudomása szerint csak néhány képzésre kötötték meg nyolc éve, de ha változatlan konstrukcióban kíván működni a CEU, akkor ki kell terjeszteni a teljes képzési portfólióra.

 

  Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt büntetőeljárást indított a rendőrség a pápai óvodában hipós vizet kapó óvodások ügyében. Áldozó Tamás pápai polgármester azt mondta, tizennégy óvodás tévedésből a fertőtlenítéshez előkészített, az aljukon kevés hipót tartalmazó kancsókra rátöltött vízből kapott inni egy pápai óvodában. Miután a gyerekek jelezték, hogy nincs jó íze a víznek, a dolgozók értesítették a gyermekorvost, a mentőket és a szülőket. Az óvodásokat kórházba vitték, és bár panasz- és tünetmentesek voltak, éjszakára megfigyelésre bent tartották őket.

 

Külpolitika:

Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben. A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az “iszlamista spektrumhoz” tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatásukat. Az eddigi adatok szerint feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt, de az indíték egyelőre ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján “lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér”.

 

Egységesen ítélték el izraeli parlamenti képviselők Sean Spicer, Fehér házi szóvivő azon kijelentését, miszerint Hitler nem vetette be vegyi fegyvereket a II. világháború alatt. Yisrael Katz belügyminiszter szerint Spicernek le kellene mondania az ominózus megjegyzése után – írta az i24news. A portál szerint egy munkapárti képviselő arról beszélt, hogy a szóvivőnek alaposan át kéne tanulmányoznia a történelmet, és erre egy tanárra lenne szüksége. A szóvivő kijelentését egyébként az Egyesült Államokban is élesen bírálták.

 

A brit kormány vállalja az antiszemitizmus elleni harcot, és mindent megtesz, hogy az Egyesült Királyságban a zsidók szabadon, minden félelem nélkül gyakorolhassák a vallásukat – mondta Theresa May. A brit kormányfő közölte, hogy a holokauszt borzalmaira folyamatosan emlékeztetni kell az embereket, mivel nem fordulhat még egyszer elő a történelemben, és emiatt is lépnek fel a gyűlölet minden formájával szemben. May üzenetét nem aratta osztatlan siker a közösségi oldalakon. Az egyik hozzászóló arról írt, hogy úgy tűnik a zsidók zsebében van már a miniszterelnök – minderről az Israel Hayom számolt be.

 

Az izraeli biztonsági erők letartóztattak egy palesztin parlamenti képviselőt Ramallahban, valamint a Hamász szóvivőjét – írta a Times of Israel. A lap szerint a zsidó állam hadserege azért folyamodott ehhez a lépéshez, mivel a gyanúsítottak Izrael elleni akciókban vettek részt, így többek között kövekkel dobáltak meg katonákat. A mostani akció háttérben az állhat, hogy május 13-án helyhatósági választásokat tartanak Ciszjordániában és Gázában, aminek az egyik legnagyobb esélyese a radikális Hamász.

 

Négy izraeli vállalat bojkottjára való felhívást fogadott el a bostoni Tufts Egyetem hallgatói szenátusa – számolt be az esetről a The Jerusalem Post. A lap tudósítása szerint a diákok egy része azért döntött így, mivel emberi jogi kifogásaik vannak a zsidó állammal szemben és az érintett cégek is részt vettek jogsértő cselekedetekben. Az Elbit Systems, G4S, Northrop Grumman és a Hewlett Packard nevezetű cégek termékeinek bojkottjára szeretné elérni a diákönkormányzat és arra kérik az egyetemet, hogy vizsgálják meg jelenleg milyen kapcsolatban vannak az érintett vállalatokkal. Elítélte a döntést a StandWithUs nevezetű zsidó érdekvédelmi csoport, és arról beszéltek, hogy a szenátusban a pészah miatt nem szavazhattak a zsidó származú diákok, és így nem hallgatták meg a véleményüket.

 

Regisztrálta magát a májusi iráni elnökválasztásra Mahmúd Amhadinezsád, az ország korábbi elnöke. A politikus 2005-2013 között állt az ázsiai ország élén, több felszólalásában is tagadta a holokausztot, és többször fenyegette meg Izraelt azzal, hogy el kell törölni a föld színéről. Ahmedinezsád korábban azt mondta, hogy nem indul a választásokon, és a regisztráció után is kizárta, hogy ringbe szállna – közölte az i24news. Most arról beszélt, hogy a regisztrációjával csupán korábbi politikai szövetségesét Hamid Baghaei-t akarja segíteni. A jelöltek listáját még a vallástudósokból és jogtudósokból álló Őrök Tanácsának is jóvá kell hagynia, így korántsem biztos, hogy a volt elnök tényleg elindulhat az elnökválasztáson.

Romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump hivatalba lépése óta az előző washingtoni vezetés időszakához képest – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott – fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető. Putyin egyebek között arról szólt, hogy a Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, hogy a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be, a NATO-szövetségesek pedig úgy viselkednek, mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik.

 

Támogatta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő jelölését az Európai Számvevőszék tagságára az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága. A bizottság tagjai közül tizenhatan támogatták, ketten ellenezték Pelczné Gáll Ildikó jelöltségét, ketten pedig tartózkodtak. A képviselő kinevezését még az EP plenáris ülésének és az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. Az Európai Számvevőszékbe minden uniós tagállam delegál tagot, a tagok kinevezése hat évre szól.

 

Gazdaság:

Több mint hatvanezer jelzáloghiteles család otthona kerülhet veszélybe hamarosan, ha nem képesek vagy hajlandóak megegyezni a nekik hitelező pénzügyi intézménnyel – írja a Világgazdaság. A jegybank a lapot úgy tájékoztatta, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel sikerült megegyezniük. A nem együttműködő adósoknál – ha a hitelező úgy dönt – elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek.
Alig több, mint 370 új motorkerékpárt adtak el az első negyedévben Magyarországon, ami közel 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság.  Ez azt jelenti, hogy – ha nem történik trendforduló – 2017-ben is nagyjából kétezer új kétkerekű találhat gazdára Magyarországon, ami töredéke a válság előtt megszokott mennyiségnek. (2006-ban még közel tízezer új motort értékesítettek a márkakereskedők.) Mint írják, az új motorok értékesítése annak ellenére nem akar magára találni, hogy a forgalomban lévő járművek mennyisége fokozatosan emelkedett az elmúlt években: a KSH adatai szerint 2016 végén több mint 162 ezer motorkerékpár rendelkezett érvényes forgalmi engedéllyel, ami 14 százalékos emelkedés 2010-hez viszonyítva.

 

Sport:

 

A sajnálatos keddi támadás miatt szerdára halasztott Bajnokok Ligája-negyeddöntő első meccsén a láthatóan zavartan játszó Borussia Dortmund hazai pályán 3-2-re kikapott az AS Monacótól, amelyben a 18 éves Kylian Mpappé lőtt két gólt és kiharcolt egy tizenegyest – írta az Origo. A Borussia Dortmund 32 hazai tétmeccset vívott meg veretlenül, azóta most kapott ki először.

 

A Grouapama Arénában aratott győzelme után hazai pályán is legyőzte a Paks a Ferencvárost, ezúttal 3-1-re a labdarúgó NB I-ben, így Thomas Doll együttes gyakorlatilag elköszönhet a címvédés lehetőségétől az NB I-ben, miután hét fordulóval a vége előtt kilenc pont a hátránya a listavezetővel szemben. A hazai együttes zsinórban kilencedik mérkőzésén maradt veretlen – ráadásul a mezőnyben egyedüliként otthon még nem kapott ki a mostani idényben -, míg a fővárosi csapat sorozatban harmadszor nem tudott győzni.

Időjárás és könnyű:

Csütörtökön szakadozott felhőzet lesz felettünk, amely estefelé csökken. Elszórtan valószínű kisebb eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél a délnyugati országrész kivételével erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb – közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
A Nagy Vörös Folt után újabb nagy foltot fedeztek fel a Jupiteren. Kutatók közlése szerint a hideg, sötét folt 24 ezer kilométer hosszú és 12 ezer kilométer széles, a bolygó felső légkörében helyezkedik el és jóval hűvösebb, mint forró környezete, ezért kapta a Nagy Hideg Folt nevet. Az óriásbolygó már ismert Nagy Vörös Foltjával ellentétben az újonnan felfedezett meteorológiai jelenség folyamatosan változtatja alakját és méretét. A Jupiter a Naptól számítva az ötödik bolygó, és messze a legnagyobb planéta a Naprendszerben. Tömege 2,5-szerese az összes többi bolygó együttes tömegének – közölte az Origo.