A BreuerPress és a HetiTV szerda reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV szerda reggeli hírei 

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését. Palkovics László elmondta: tárgyalásai során kiemelte, a sajtóhírekkel ellentétben a vitatott törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a Magyarországon működő egyetemek autonómiáját, működését.

Hangsúlyozta, a kormánynak nem áll szándékában semmilyen egyetemet megszüntetni, sem a Magyarországon bejegyzett, magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetemet, sem pedig az amerikai akkreditációjú Central European University-t, amely bár az Egyesült Államokban van bejegyezve, ott nem végez oktatási tevékenységet.

Az elmúlt években kivételesen jó kapcsolatot építettünk ki a szlovák kormánnyal, ennek kezdenek beérni a gyümölcsei, de sokkal több a lehetőség a Felvidéken, mint amennyit eddig kihasználtunk – mondta Orbán Viktor, miután a Magyar Közösség Pártjának delegációjával egyeztetett. Orbán Viktor kiemelte: azért, hogy a lehetőségeket sokkal intenzívebben használják ki, a Fidesz javasolja a magyar kormánynak, hogy hasonlóan a délvidéki és a kárpátaljai gazdagfejlesztési programhoz, „kössünk megállapodást a felvidéki magyarok közösségével (…), hogy a jó szlovák-magyar kapcsolatokat a gazdaságfejlesztés területén is ki tudjuk használni”.

Az MSZP szerint Zuglóban olyan választási csalás történt, amely főpróbája lehet a 2018-as országgyűlési választások visszaéléseinek, ezért a párt a Nemzeti Választási Irodához és a belügyminiszterhez fordul – mondta Bárándy Gergely, az ellenzéki párt képviselője. Ismertetése szerint Zuglóban a helyi választási bizottság fideszes beadvány alapján, egy MSZP-s szórólap ügyében hozott első fokú határozatot, amely ellen valaki Tóbiás József MSZP-pártigazgató nevében, az ő e-mail címét meghamisítva, egy csehországi szerverről nyújtott be szándékosan rossz fellebbezést. Bárándy Gergely hozzátette: ha ezt a hamis fellebbezést időben nem veszik észre és a Fővárosi Választási Bizottság érdemben foglalkozik az üggyel és a fellebbezést elutasítja, akkor az az MSZP-nek már nem lett volna további jogi lehetősége vitatni a határozatot. Szerinte ez választási csalás és a hatóság félrevezetése, ami miatt az MSZP pártigazgatója feljelentést tesz.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint „99,9 százalék”, hogy „stimmelnek” majd a számok a BKV írásos béremelési javaslatában, és a szakszervezetek lefújják a sztrájkkészültséget. Gulyás közölte: szerdán kapják meg írásban a béremelési ajánlatot. Meg kell nézni, hogy „számszakilag” stimmel-e, mivel körülbelül 500 millió forintot jelent egy százaléknyi béremelés a BKV-nál, ezért a 10+5 százalék valamivel több mint 7 milliárd forint lenne, ekkora összegnek kell szerepelnie a papíron – fogalmazott. Hangsúlyozta: hároméves megállapodásban összesen 30+5 százalék emelést kértek, egy évre 10+5 százalékot kaphatnak; „évek óta nem fordult elő”, hogy az elvárások és a végeredmény ilyen közel legyen.

Megtisztították Bonyhád két zsidó temetőjének sírjait, és dokumentálták a rajtuk lévő feliratokat a közelmúltban. A több mint kétezer síremléket magában foglaló temetkezési helyekről önálló kötet készül. A munkát az egykori ortodox és a neológ temetőben a bonyhádi magyar-izraeli baráti társaság szervezésében egy helyi segítő csoport végezte el. Az adatokat feldolgozó Fok Balázs, a feltárás kezdeményezője arról számolt be, hogy az ortodox temető 410 síremlékének, valamint a

neológ temetőben található mintegy 1800 sírkő csaknem 70 százalékának elemzése befejeződött, és lezárult a levéltári kutatómunka is, az adatok összevetése a halotti anyakönyvekkel.

Jelentős kutatási projektet jelentett be a Kezdeményezés az Európai Zsidó Temetőkért nevű szervezet. A történelmi Bukovina egész területén felkutatják és vizsgálják a zsidó temetőket. A terület ma Dél-Ukrajnához, Észak-Moldovához és Románia északi részéhez tartozik. A tervet támogatja a Csernyivci terület vezetése és maga az ukrán város is. A zsidó szervezet hamarosan kutatókat küld a régióba, hogy felmérjék a megmaradt ősi temetők állapotát. Csernyivci város nemzetközi repülőterére nemsokára közvetlenül el lehet majd jutni Tel-Avivból is – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Külpolitika:

Gyors intézkedést kér az RMDSZ a bukaresti belügyminisztériumtól a határátkelőkön tapasztalt torlódások megszüntetése érdekében – közölte az erdélyi Krónika. A határrendészetet is felügyelő belügyminisztériumhoz fordult Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, arról kérve tájékoztatást a tárcától, milyen intézkedéseket készül bevezetni a torlódások elkerülésére a szakhatóság. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt a várakozási idő az ország határátkelőin, miután április 10-én életbe lépett az új schengeni határellenőrzési szabályzat, amely szigorúbb ellenőrzést ír elő az Európai Unió tagállamai számára. Tekintettel arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepek miatt a következő napokban még nagyobb forgalom várható a határátkelőkön, Cseke Attila szerint mielőbb megoldást kell találni a problémára annak érdekében, hogy bosszúság nélkül lehessen átkelni a határon.

Bassár el-Aszad elnök távozásához kötötték a szíriai helyzet megoldását a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport külügyminiszterei, közöttük Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője, aki világosnak nevezte, hogy a szíriai elnök végponthoz érkezett. Tillerson kijelentette, mindenki számára egyértelmű, hogy Bassár el-Aszad végpont előtt áll. Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette, Oroszországnak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával. Hangsúlyozta, Oroszországnak el kell döntenie, melyik oldalon áll.

Tizenkét nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt egyre bizonytalanabbnak tűnik a voksolás kimenetele, miután a felmérések szerint a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon beérte a harmadik helyen állon Francois Fillon konzervatív jelöltet, s csökkent a továbbra is az élen fej fej mellett haladó függetlenként induló Emmanuel Macronnak, a szocialista kormányzat volt gazdasági miniszterének és Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének az előnye. A választás favoritjának továbbra is Macron számít.

Izrael nem engedte be az országba a chilei palesztin hatóság vezetőjét, mivel a politikus aktívan támogatja azt a civil szervezetet, ami izraeli áruk bojkottjára próbálja a világ országait felszólítani – írta a The Jerusalem Post. A lap szerint Anuar Majluf korábban élesen felszólalt az Izrael és Chile közötti gazdasági kapcsolatok miatt. Gilad Erdan, a stratégiai ügyek minisztere arról beszélt, hogy a zsidó állam nem enged a területére olyanokat, akik ellenségnek tekintik az országot. Izrael legutóbb márciusban tagadta meg a beutazást egy brit állampolgártól, aki a palesztinok melletti szolidaritásra buzdított volna.

Négyes ikrek születtek Jeruzsálemben – tudósított a rendkívüli esetről az Israel Hayom. A 24 éves szülők két éve házasodtak össze, gyermekeik természetes módon fogantak. A 33. héten született két kisfiú és két kislány császármetszéssel jött a világra. Átlagos súlyuk 1.5 kg, és mindannyian egészségesek. A szülést levezető Árnon Számuelov professzor elmondta: Az orvoslás történetében rendkívül ritkán jegyeztek fel olyan négyes ikreket, akik természetes úton fogantak. Még mesterséges megtermékenyítés alkalmával sem nagy az esély erre – írta a lap.

Gazdaság:

Rossz időzítéssel szálltak be a háztartások az év elején a hazai részvénypiacba, a kedvenc értékpapírjuk azonban továbbra is az állampapír maradt. A bankok gőzerővel töltik fel a mérlegüket jelzáloglevelekkel – írta a Világgazdaság. Februárban, amikor a BUX index 34 ezer pont fölött is járt, a háztartások 8,7 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be hazai részvényekbe, ezzel a náluk lévő papírok mennyisége árfolyamértéken ötéves csúcsra, 348,6 milliárd forintra ugrott. A kisbefektetők januárban még 6,6 milliárd forintot nyertek a részvényeiken, februárban azonban már 4,9 milliárdot buktak a befektetéseiken. A háztartásoknak február végén már összesen 8748,2 milliárd forintjuk volt különféle értékpapírokban, a legtöbb ezen belül állampapírban. A részvényeknél ugyanis lényegesen jobban kedvelik a kisbefektetők ezeket az alacsony kockázatú befektetéseket – írta a lap.

A Digitális Jólét Alapcsomag 2017 közepétől jelenik meg a szolgáltatók kínálatában – írta a vg.hu. A csomag célja, hogy azok, akik idáig nem tudtak előfizetni szolgáltatásra, minden eddiginél olcsóbban érhessenek el internet-előfizetést. A kedvezményes alapcsomagot azok a természetes személyek vehetik majd igénybe, akiknek a szolgáltatóval kötendő előfizetői szerződés aláírását megelőző évben nem volt internet-előfizetésük. A csomag mind vezetékes, mind mobilinternet előfizetésre is lehetőséget teremt, ám legfeljebb két évig.

Látványosan, majdnem 61 százalékkal emelkedtek az Ivanka Trump ruházati márka eladásai tavaly – közölte a cég, amely többek közt az amerikai elnök lányának divatáruit gyártja. A G-III Apparel csoport friss éves jelentése a 2016 februárja és 2017 januárja közötti időszak eladási bevételeit tartalmazza, ez pedig azt jelenti, hogy az idei február adatai nem szerepelnek benne. Ekkor szüntette meg a Nordstrom és a Neiman Marcus áruházlánc a Trump-ruhák és -kiegészítők forgalmazását a Grab Your Wallet (Ragadd meg a pénztárcáját) elnevezésű bojkottkampány nyomására. A mozgalom felsorolja, mely cégek támogatják Donald Trumpot vagy árusítanak hozzá köthető termékeket. A vizsgált időszakban az Ivanka Trump-termékek 47,3 millió dolláros bevételt hoztak, az előző pénzügyi évben 28,4 milliót. A jelentés ellentmondani látszik a Nordstrom magyarázatának, mely szerint a csökkenő eladások miatt vették le a polcokról az Ivanka Trump-ruhákat.

Sport:

Több robbanás történt az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre tartó Borussia Dortmund

buszának közelében. A német csapat spanyol játékosa, Marc Bartra megsérült. A mérkőzést elhalasztották, és szerdán pótolják. A rendőrség késő este azt közölte, hogy a három robbanótöltetet a szálloda kijáratánál rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a busz elhaladt mellettük. A rendőrség egyelőre nem tudja, kik lehetnek az elkövetők.

Időjárás:

Szerdán változóan felhős lesz az ég, időnként erősen felhős időszakokkal, csapadék nem várható. Elsősorban az északi területeken élénkül meg a délnyugati, nyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 0, -3 fok is lehet. Talajmenti fagy az ország más területein is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között várható.