Gulyás Gergely a civil szervezetek átláthatóságával kapcsolatos törvényjavaslatról.

AZ ÁTLÁTHATÓ ÉS DEMOKRATIKUS KÖZÉLET A CÉL

 

A cél az átlátható, demokratikus közélet és véleménynyilvánítás feltételeinek megteremtése – hangsúlyozta Gulyás Gergely a civil szervezetek átláthatóságával kapcsolatos törvényjavaslatról.

A Fidesz-frakcióvezető helyettese kiemelte, azok a követelmények, amelyek ebben a törvényjavaslatban megjelennek, a civil szervezetek 99 százalékát nem érintik, a maradék 1 százalék pedig a leghangosabb akkor, amikor átláthatóságról, transzparenciáról van szó.

„A JAVASLAT MEGENGEDI, SEMMILYEN KORLÁTOT NEM ÁLLÍT, HOGY A CIVIL SZERVEZETEK KÜLFÖLDRŐL BÁRMILYEN JELENTŐS TÁMOGATÁST KAPJANAK.”

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a javaslat megengedi, semmilyen korlátot nem állít, hogy a civil szervezetek külföldről bármilyen jelentős támogatást kapjanak.

Hozzáfűzte: a javaslatnak egyetlen egy célja van, hogy ha valaki külföldről kap támogatást, és ennek az összege évente meghaladja a 7,2 millió forintot – mely a pénzmosás elleni törvényben rögzített értékhatárnak a kétszerese – akkor köteles a bíróságon bejelentést tenni és külföldön támogatott szervezetként saját magát regisztrálni – fogalmazott.

Aláhúzta: a közéletben való részvételhez és a közéleti véleménynyilvánításhoz joggal társul az állam és a választók oldaláról is az az igény, hogy ha valaki jelentős külföldi forrást kap az Európai Unión kívüli országokból, akkor ezt ismerni lehessen.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos része a szabályozásnak, hogy ha valaki három éven keresztül ilyen támogatást nem kap, akkor kikerül ebből a regisztrációs jegyzékből. Hozzátette: mindenki köteles egy évben egyszer ennek a regisztrációs kötelezettségnek eleget tenni. Ha nem tesz eleget, akkor a működése nehézségekbe fog ütközni, hiszen az adószám visszavonható – mondta.

Értjük azt, hogy mindenki más aktuálpolitikai vitákkal megpróbálja összekötni ezt a törvényjavaslatot, de a cél az átlátható, demokratikus közélet és véleménynyilvánítás feltételeinek megteremtése – húzta alá a fideszes politikus.

Szólt arról is, hogy rendes eljárási rendben tárgyalja az Országgyűlés a javaslatot. Ami azt jelenti, hogy jövő héten tudunk dönteni a napirendre vételről, és ezt követően négy hét alatt tudja a Ház elfogadni a törvényjavaslatot – húzta alá Gulyás Gergely.