A BreuerPress és a HetiTV Kedd reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV Kedd reggeli hírei 

Aláírta az államfő a felsőoktatási törvény módosítását. Áder János szerint a jogszabályban szereplő feltételek nem sértenek alkotmányos szabályt, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe sem ütköznek. Korábban több intézmény, szervezet, ellenzéki párt és a vasárnap a parlament előtt tüntetők is arra kérték Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvénymódosítást. Az aláírás hírére spontán tüntetés kezdődött a Sándor-palotánál, ahol a tiltakozók unszimpátiájukat és elégedetlenségüket fejezték ki az államfővel szemben.

 

Soros György megüzente: soha nem hagyják el Budapestet.”Kidolgozott terveink vannak, hogy biztosíthassuk a jövőben is a tanulást, a tanítást és a kutatást” – ezzel nyugtatja az aggódó diákokat és tanárokat a CEU elnök-rektora és az ő helyettese. Az egyetem polgárainak írt levélből kiderül: Soros György elkötelezett amellett, hogy a CEU a magyar fővárosban maradjon .”Sokan aggódtok, mit hozhat a jövő, de szeretnénk biztosítani róla, hogy az igazgatótanácsunk és az alapítónk is hajthatatlanul elkötelezett az akadémiai munka folytatása mellett”– utalnak Soros Györgyre a levélben. Hozzáteszik, hogy  az egyetem, a működését minden körülmények között folytatni fogja.

Tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására a következő napokban a miniszterelnök. Orbán Viktor ezt arra válaszolva közölte a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában, hogy az LMP-s Szél Bernadett azt firtatta, miért nem írnak ki népszavazást Paks ügyében. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a beruházásra soha, semmilyen felhatalmazást nem kapott. Orbán Viktor elmondta, a Fidesz és a KDNP nyílt lapokkal játszik. Kifejtette: már a 2014-es parlamenti választás előtt megkötötték a paksi beruházás alapszerződését azért, hogy senki se mondhassa azt, nem ismeri a kormányzásra készülő Fidesz és KDNP energiapolitikáját. Az Origo információi szerint Süli János, Paks polgármesterét nevezi ki a miniszterelnök.

A magyar kormány mindenkinek rendelkezésére áll, ha a jogszabály-módosításokkal kapcsolatban információra van szüksége – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: azzal nehéz mit kezdeni, ha valaki előbb mondja ki az ítéletet és utána kérdez. A miniszter azt mondta, örül annak, és pozitív hozzáállást mutat, hogy az amerikai külügyminisztérium delegációt küld Magyarországra tájékozódásra. Úgy fogalmazott, ha valóban lesz ilyen delegáció, akkor fogadni fogják és elmondanak mindent.

Nem került napirendre a nemzeti konzultáció honlapja a nemzetbiztonsági bizottságban

Ellenzéki képviselők javasolták, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ugyanakkor végül nem tájékozódott hétfői, zárt ülésén arról, történhetett-e visszaélés adatokkal a nemzeti konzultáció honlapján keresztül.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte, a honlap minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak, de “tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki”.

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától szerettek volna tájékoztatást kérni az ügyben, a kormánypárti képviselők viszont – az ellenzék elmondása szerint – kivonultak a teremből.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, “az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet”. Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a “milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték”.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után elmondta: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették az ülést, nem tették lehetővé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét megkérdezzék, történt-e visszaélés az adatokkal. A politikus szerint ez a magatartás jelzi, hogy az ügyben “van mit takargatni”. Molnár Zsolt rendészeti, biztonsági és adatvédelmi szempontokból is a kormányzati nemzeti konzultáció leállítását szorgalmazta.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja kijelentette, miközben az ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat éves beszámolójának keretében Simicskó István honvédelmi miniszter is a kiberbiztonság fontosságáról beszélt, “a magyar állampolgárok személyes adatai orosz szervereken landoltak”. Szerinte egyértelmű, hogy az adatvédelmi szabályzatot megsértették, mivel a kormány azt vállalta, nem továbbítják harmadik félnek az adatokat, ez mégis megtörtént. Ezért az ügyben az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Nem biztos, hogy eléri Magyarországot a romániai Aranyos folyóba múlt héten ömlött szürkeiszap – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Cupru Min

bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül. Siklós Gabriella elmondta, a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés. A 2000-ben történt a ciánszennyezés során 100 ezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, a jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.

Megkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken annak a két tiszakécskei férfinek a pere, aki a vád szerint tavaly tavasszal téglával agyonvert és kirabolt egy magyar származású izraeli állampolgárt. A főügyészség a vádlottakat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberöléssel, valamint kábítószer-birtoklással vádolja. Az elsőrendű vádlottal szemben életfogytig tartó, míg társára határozott időtartamú fegyházbüntetés kiszabását indítványozták.

A DBR Metró Projekt Igazgatóság 2007-ben és 2008-ban is javasolta a 4-es metró beruházásának leállítását – közölte Balogh Árpád, az igazgatóság volt vezetője. Balogh Árpád, aki 2007 júliusa és 2008 szeptembere között volt megbízott projektigazgató, elmondta: 2007 végén és 2008 elején készült két szakmai anyag, amelyekben a beruházás leállítását javasolták. Ezt “a szakmailag előnytelennek tűnő” szerződésekkel, valamint “a fúrópajzs és az állomások közötti kapcsolatrendszer” bonyolultságával és szövevényességével indokolták. Az anyagok a fővárosi vezetés elé kerültek, de mind a két alkalommal “falakba ütköztek” – közölte.

Külpolitika:

A Sínai-félszigetről rakétatámadás érte Izrael déli részét, a támadásban szerencsére senki sem vesztette életét – írta a Haaretz. A támadás azután történt, hogy Izrael lezárta Egyiptommal közös határát, mivel attól tartottak, hogy támadás érheti a zsidó államot. A Sínai félszigetre nem léphetnek be izraeli állampolgárok, de onnan bármikor visszatérhetnek a zsidó államba. A korlátozás oka a virágvasárnapi egyiptomi terrortámadás volt. Az Iszlám Államhoz köthető merényletekben 48 kopt keresztény vesztette életét, miután két templomot felrobbantottak. A hétfői rakétatámadásban egyébként egy üvegházat ért találat, az egyik ott dolgozó sokkot kapott – írta a lap. Az izraeli terrorelhárítás vezetője egyébként még márciusban arról beszélt, hogyha valamilyen közvetlen fenyegetés éri a zsidó államot és az izraeli turistákat a sínai-térségben, akkor haladéktalanul elrendelik a határzárat.

Az izraeli kabinet mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a múlt heti szíriai

vegyifegyver támadás kiskorú sérültjeinek kórházi ellátását nyújtson. Yisrael Katz közlekedési miniszter azt javasolta, hogy a Törökországban lévő sebesült gyermekeket szállítsák Izraelbe – derült ki az Israel Hayom tudósításából. Avigdor Liebermann ellenezte ezt a kezdeményezést, mivel ez túlságosan nagy együttműködést igényelne Törökországgal. A kabinetülésen végül nem született döntés a gyermekek gyógykezeléséről, de abban az esetben, ha van lehetőség Idlibből Izraelbe szállítani a gyerekeket, akkor Izrael segíteni fog a felépülésekben.

A gázai övezetben egyre súlyosabb vízügyi válság fenyeget és emiatt Izrael arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent a humanitárius válság elkerülésére – írta az i24news tudósításából. Az Izraeli Hadi Rádió szerint a palesztin enklávé területén a víz 96 százaléka ihatatlan, mivel az egyik ivóvízbázis összeomlott. Izrael egyébként nemrégen ajánlotta föl a gázai övezetnek, hogy az évi 10 millió helyett 20 millió köbméter vizet juttat a térségnek. A vízügyi problémák mellett folyamatosak az elektromos hálózattal kapcsolatos hibák is a térségben, így sok esetben az is gond, hogy az ivóvizet eljuttassák az érintettekhez.

Egyértelmű üzenetet küldött az Iszlám Állam az egyiptomi kopt keresztényeknek a virágvasárnapi kettős merénylettel, aminek 48 halálos áldozata volt – olvasható a The Jerusalem Post oldalán. Az elemzés szerint a merényletek a keresztények megfélemlítésén túl arra is kiválóak voltak, hogy mind a külföldi befektetők, mind a turisták előtt riasztó képet fessen föl Egyiptomról. A támadások az Egyiptomban élő keresztények és muszlimok közötti feszültségek növelésére is alkalmasak lehetnek, és romba dönthetik a kormány azon szándékait, amik a megbékélésre irányultak. A támadások Abdel-Fatah esz-Szíszi elnök politikáját is alááshatják, mivel eddig Egyiptom a stabilitás szigetének tűnt a térségben, és ez most könnyen léket kaphat – írta a The Jerusalem Post.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front vezetője és elnökjelöltje úgy vélekedett, hogy Franciaország nem felelős a franciaországi zsidók deportálásáért a második világháború idején. “Nem hiszem, hogy Franciaország a felelős Vel d’Hiv-ért” – jelentette ki a politikus egy interjúban arra célozva, hogy 1942 júliusában 13 ezer zsidót gyűjtött be a francia rendőrség a párizsi Velodrome d’Hiver nevű stadionba, ahonnan náci haláltáborokba deportálták őket. Az izraeli külügyminisztérium a közösségi médiában utasította vissza Le Pen kijelentését. “Ez a kijelentés ellentétes a történelmi tényekkel, ahogyan azt korábbi francia államfők is kinyilvánították”.

A nyugat-európai jobboldali szélsőségesek modernebbek szeretnének lenni, alkalmazkodni igyekeznek az idők szavához, és el akarnak szakadni a múlttól – mondta Bernhard Odehnal, osztrák újságíró az Új Szó című szlovákiai lapnak. A német AfD vagy az osztrák Szabadságpárt mindent megtesz azért, hogy távolságot tartson a neonácizmustól – tette hozzá. Olyan pártokként akarják magukat láttatni, melyek a jövőbe tekintenek. Az újságíró szerint a közép-európai szélsőséges mozgalmakban azonban egy erős konzervatív elem van. Ezek a csoportok visszalépnének az időben: a Jobbik például a Nagy-Magyarország-eszmét élteti, a szlovák csoportok pedig Jozef Tiso idejébe vágynak vissza – derült ki az interjúból.

A román–magyar határ több átkelője is a kilencvenes éveket idézte a hét végén, miután pénteken éjfélkor életbe lépett az új schengeni határellenőrzési kódex, ami szigorúbb ellenőrzésre kötelezi a hatóságokat. A rendelet értelmében az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és összevetni a Schengeni Információs Rendszerrel, illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás nemcsak az EU külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről – közölte a Krónika című erdélyi napilap.

Gazdaság:

2017 első negyedévében 10 358 cégtörlés mellett csupán 6600 céget alapítottak, ezzel 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon. A regisztrált vállalkozások száma utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony – közölte a Világgazdaság. A lap szerint az viszont egyértelműen pozitív jelenség, hogy a megszüntetésre irányuló eljárások között a felszámolásoknak egyre kisebb szerepe van. Immár 3 éve folyamatosan csökken a felszámolások száma, 2017 első negyedévében csak 1486 eljárás indult – mondja az Opten igazgatója. Az 1486 felszámolás azért még mindig nagyon soknak számít egy 10 milliós lakossággal rendelkező országban, továbbá a felszámolások száma azért is csökken, mert sokan már nem is bajlódnak a problémás partnereik felszámolásával.

Az idei év februárjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,8, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az év első két hónapjának eredményei alapján jó évre számít a turizmusban idén. Könnyid

László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke pedig a vizes világbajnoksággal Magyarországra irányuló figyelem hatására árbevételben és a kereskedelmi szálláshelyek foglaltságában is emelkedést vár idén – írta a vg.hu.

Sport:

„Már nem látom Cristiano Ronaldónál azt az elképesztő góléhséget!” – mondta Bernd Schuster a Nemzeti Sport cikke szerint. Schuster játékosként a Barcelonánál és a Real Madridnál is megfordult, sőt, a királyiakat később edzette is egy rövid ideig. „Emlékszem olyan meccsekre, mikor a Real már négy góllal vezetett, de ő szinte összetörte magát, csak hogy berámoljon még egyet, vagy legalább kiharcoljon egy közeli szabadrúgást, esetleg büntetőt. De ennek az időszaknak vége” – indokolt Schuster, akinek Gareth Bale-ről is megvan a véleménye. „Bale rengeteg álldogál csak úgy a pályán, nem igazán veszi ki a részét sem a védekezésből, sem a támadásokból. Lehet, a sérülése miatt ilyen, ő azért nem egy Arjen Robben, aki teljes gázzal tud robogni a pályán, miután hat hétig sérült volt…” – tette hozzá a német szakember.

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elkészítették a 26. forduló játékvezetői küldését, amelyből kiderül, hogy Kassai Viktor fújja a sípot a szerdán 18 órakor kezdődő Paks–Ferencváros mérkőzésen. Kassai Viktor először vezethet bajnokit a Ferencvárosnak azóta, hogy novemberben három 11-est is megítélt az FTC ellen a Vasassal szembeni, 2–2-vel záruló rangadón (egy büntetőt a Fradi is lőhetett a meccsen) a Fáy utcában. A meccs után Thomas Doll éles célzásokat tett Kassai működésére (azért a nyilatkozatáért vonta később kérdőre az MLSZ fegyelmi bizottsága), az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál pedig jelezte, kérni fogják a szövetséget, hogy Kassai ne vezessen több mérkőzést a Ferencvárosnak. Az MLSZ azonban válaszában egyértelművé tette: a kluboknak nem lehet szerepük a játékvezetők kiválasztásában, ezért elutasítják a zöld-fehérek kérését – olvasható a Nemzeti Sport oldalán.

Időjárás és könnyű:

Kedden északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, napközben csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan, főként délen és keleten várható eső, zápor, délelőtt délkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, napközben a Dunántúlon viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható, délkeleten lesz a legmelegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Japán lakossága ötven éven belül 30,7 százalékkal csökkenhet. A jelenség hátterében a társadalom gyors öregedése és az alacsony születési szám áll. A

népesség 2065-re a 2015-ös 127 millió főről várhatóan 88,08 millióra csökken. 2015-ben a 65 éves vagy annál idősebb japánok a lakosság 26,6 százalékát tették ki, 2065-ben viszont arányuk 38,4 százalékra emelkedhet, emiatt meg fognak növekedni a társadalombiztosítási költségek.