A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei

A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei

 

Az emlékezetes netadó elleni tüntetés óta a legnagyobb megmozdulásra került sor vasárnap délután a fővárosban, ahol a  lex CEU törvény ellen tiltakozók a Várkertbazártól a Kossuth térig vonultak.

A  tüntetésen több mint 70 ezer szimpatizáns vett részt. A törvény ellenzői, az oktatók és a diákok képviselői több szónoklaton keresztűl arra kérték Áder János államfőt, hogy hétfőn ne írja alá a törvényt.

Az az ország, amely fantom ellenségeket képez állampolgáraiból, az nem szabad. Legyen szabad a tudás, legyen szabad a tanulás és a tanítás, legyen szabad az ország – mondta a Várkert Bazárnál tartott gyülekezőn az első szónok. Felszólította Áder Jánost, hogy teljesítse vállalását, amelyet első megválasztásakor az Országgyűlés előtt tett, s küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek , illetve az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági vizsgálatra.

A vasárnap délelőtti merénylet után pár órával újabb merényletet követtek el egy másik keresztény templomnál Egyiptomban, ezúttal Alexandriában. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium közlése szerint 11-en meghaltak és legalább 35-en megsérültek a detonációban. Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Az egyházfő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból. A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

Izrael teljes mértékben támogatja az Egyesült Államok légicsapásait Szíriában – mondta Benjamin Netanjahu. Az USA morális indokok alapján hajtotta végre a csapásokat, de az akció egyben világos üzenet volt azok számára, akik vegyi fegyvert akarnak bevetni – mondta az izraeli miniszterelnök az Israel Hayom tudósítása alapján a hét eleji kormányülésen. A kormányfő arról is beszélt, hogy van egy meglévő kötelezettségvállalása Szíriának, amit még 2013-ban fogadtak el, miszerint az ország területén lévő vegyi fegyvereket megsemmisítik, azonban a múlt hét történései világosan mutatják, hogy ez nem teljesült.

Pészah ünnepét a zsidóság a niszán hónap 15. napjának előestéjétől, azaz 14-étől a hónap 22. napjáig tartja. A tavasz, a természet újjászületésének ünnepe, amikor az egyiptomi kivonulásra, a rabszolgaságból való szabadulásra is emlékeznek, a Gergely-naptár szerint idén április 10-én este kezdődik, és április 18-ig tart. A pészah ünnepe arra utal, hogy a kivonulás előtt a tizedik csapás – az elsőszülöttek halála – elkerülte a zsidók házait. A pészah a szabadság ünnepe is, mert ekkor engedték ki az egyiptomi rabszolgaságból Izrael gyermekeit. A pészah harmadik jelentése: a kovásztalan kenyér ünnepe, mert az ünnep alatt nem szabad kovászos kenyeret enni, ehelyett a lisztből és vízből készült, gyorsan sütött kovásztalan pászkát vagy maceszt fogyasztják.

A Heti TV minden nézőjének boldog ünnepet kívánunk!

וחג פסח שמח וכשר לכול החברים והחברות האהובים
A háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíjat vasárnap, ezzel beérte a pontversenyben a most másodikként záró Sebastian Vettelt, a Ferrari négyszeres vb-győztes német versenyzőjét. A 32 éves Hamiltonnak ez volt pályafutása 54. futamgyőzelme.