Uhl Antalra, az embermentő katolikus papra emlékezett Dr. Latorcai Csaba a Holokauszt Emlékközpontban

Uhl Antalra, az embermentő katolikus papra emlékezett Dr. Latorcai Csaba a Holokauszt Emlékközpontban

 

Beszédet mondott a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Uhl Antal katolikus papra emlékezve a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Dr. Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy az atya a Vészkorszak idején, a párizsi magyar katolikus misszió vezetőjeként több száz zsidó honfitársunkat mentett meg a koncentrációs táboroktól.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mártírok és az embermentő hősök életpéldáját – közöttük Uhl Antal atyáét – a jövő nemzedék okulására, példaként állítjuk, hogy döntéseikben és világképük formálásában segítse tájékozódásukat és eligazodásukat. A Holokauszt-, a Gulag-, vagy az 1956-os emlékévek Magyarország Kormánya szándéka szerint az igazság rendjének helyreállítását szolgáló emlékezetkultúra kialakításának fontos mérföldkövei.

Uhl Antal 1902-ben született Mohácson. Lille-ben, majd 1941-től Párizsban teljesített egyházi szolgálatot, mint a franciaországi magyarok lelkipásztora. A háború alatt a németek által megszállt Párizsból, mintegy félezer Magyarországról származott zsidót mentett meg azzal, hogy magyar állampolgárságot biztosító okmányokkal látta el őket, valamint a Magyar Katolikus Misszió igazolványát állította ki számukra.

A Gestapo ezért a tettéért börtönre ítélte, de az ítélet végrehajtása elöl Magyarországra menekült. Itt érte a háború vége, azonban 1946-ban a kommunisták bíróság elé állították, mert felemelte szavát a svábok kollektív bűnösként való megbélyegzése ellen.