pészáh, kóserolás, kampány, széder este, stb

hírlevél 17-04-06 (pészáh, kóserolás, kampány, széder este, stb

x

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!
——- hagyományMit is írhatna egy rabbi pészáh előtt néhány nappal?Talán azt, hogy – kicsit leegyszerűsítve – a zsidóságot két alapvető dolog tartotta meg zsidóságnak: hogy szerettük a micváinkat és igényünk is volt megérteni azokat, azaz tanulni.Ezt az elvet megörököltük. Legyen igényesek!Ne “micvarobotok” legyünk, gépies cselekvők, vagy a micvaerdőkben elvesző vak emberek.Pészáh megértése és megtartása párhuzamosan élt és él a zsidóság évezredeiben és napjainkban. Egyik a másik nélkül, nemhogy felét nem éri az egésznek, hanem semmit se. A szédereste pezsgő életigenlése, a kérdések és válaszok kavalkádja évről évre köszönt minket. Ezen továbbmenve állandó kihívás lett a micvák üzeneteinek megértése. A zsidóság aki akképpen válaszol, hogy “mert” vagy hogy “csak”, az bizony “bukást” jelent.Pészáh, a bibliai zsidó újév. A szolgaság vége, a szabadság kezdete.Csak biztatni tudlak, Próbáld / próbáljuk a zsidóságnak azt az útját élni és megélni, amelyikben a zsidóság nem kérdés, hanem éppen elletettje: a válasz.Öntudatot és tudatot ad. Büszkeséget és kötődést.Ám ezt az élményt csak a zsidóság megismerésével lehet elérni. Tudatos, szabad választással, aminek célja, hogy egybe olvadj önmagad zsidóságával, identitásával és múltjával.Hidd el a zsidó történelem 4 évezredének, hogy, csodás élmény tudatosan megélni a zsidóságot!Jelölj ki valamit, minden héten vagy minden hónapban, ahová el akarsz érni. Egy pontot, amit meg szeretnél érinteni.A betűink, a történelmünk, a könyveink…. Mind-mind előtted vannak.Lépésről – lépésre jussunk el – közösen – arra a pontra, hogy ne csak azért legyünk zsidók, mert éppenséggel annak születtünk, hanem azért, mert jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, és minden nap tudatosan választjuk a saját identitásunkat!Mert tudjuk ki vagyunk. Tudjuk, honnét jöttünk és hová megyünk!Legyünk igényesek és legyenek igényeink – önmagunk és a saját zsidóságunk irányába is!
— sábát —
hetiszakasz: Cáv – sábát hágádol
sábát: 19:03 – 20:10
rajzfilm:

péntek este menete – az őszi ünnepekig:
18:00: délutáni ima,
18:15: 10 perc háláhá (tanulás Megyeri Andrással) – pészáhi törvények
18:30: szombatfogadás majd kiddus
dvár Tóra: Csergő Éva
szombat reggel: 
8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: Grünzweig Gábor
és ne feledjük, a szombati kiddus után: zsidóság 1.0 és gyermek héber

—— Zsidóság 1.0
ÚJ ÍDŐPONTBAN!!!! – a szombati kiddus után
téma: Ki adta a Rabbiknak a jogot arra, hogy a törvényt formálják?
időpont: szombat: kb. 12.30előadó: Megyeri J. András

—— héber
kezdő: csütörtök 18.30 (Irén)
gyermekhéber: szombaton, a kiddus után. kb. 12.30 (Sári)
——– Zsinagógai imádkozások a hétenáprilis 10 hétfő – reggeli ima 7.00április 10 hétfő – esti ima 18.00 majd 1. széderáprilis 11 kedd – reggeli ima 9.00 – pészáh 1. napáprilis 11 délután – esti ima 17.30 majd 2. széder
április 12 szerda – reggeli ima: 9.00 – pászáh 2. nap
április 13: csütörtök, reggeli ima: 7.00 – pészáh félünnep április 14: péntek, reggeli ima: 8.00 – pészáh félünnep (munkaszüneti nap)április 14: péntek – esti ima: 18.00——————- jövő hét ———–április 15 szombat – 9.00április 16: vasárnap – reggel ima 8.00 – pészáh félünnep április 16: vasárnap – este 18.00 pészáh 7. nap beköszönteáprilis 17: hétfő – reggeli ima 9.00 – pészáh 7, napjaáprilis 17: hétfő – esti ima 18.00 – pészáh 8. napjaáprilis 18: kedd – reggeli ima: 9.00 – pészáh 8. napja – mázkir——pészáhi rajzfilm: