A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Orbán Viktor arra kérte Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy kellő körültekintéssel járjon el a magyarországi “Soros-egyetem” ügyében – tudta meg az Origo. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette a portál információját, miszerint a kormányfő levelet küldött az ügyben a néppárti politikusnak. A kormányfő azért írt a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetőjének, mert arról értesült, hogy Manfred Webert lobbisták keresték meg a magyarországi “Soros-egyetem” ügyében – áll az Origo cikkében. Hozzátették: a miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként “jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett. Ezek között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.

Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos. Lázár János kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön. Kijelentette: az ügyben “készek vagyunk válaszolni” Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is. “Soros György és hálózata” komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, “folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben”, de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot – hangsúlyozta.

 

Magyarország betartja a külső határok védelmét előíró uniós szabályokat, a cél, hogy mindenki csak ellenőrzést követően léphessen be az országba és így az Európai Unióba – jelentette ki a belügyminiszter. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy uniós elvárás a schengeni külső határ védelme. Meg kell akadályozni, hogy bárki illegálisan átlépje a zöldhatárt – tette hozzá. A miniszter kiemelte, hogy péntektől szigorodott az ellenőrzés az átkelőkön is, a tagállamok és a harmadik országok polgárai is csak ellenőrzést követően léphetik majd át a határon.

 

Hamarosan országszerte kikerülnek a Jobbik plakátkampányára válasznak szánt plakátok – közölte a Magyar Időkkel Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. A kormánypárti plakátkampányban egy “bábjátékban” ábrázolják Simicska Lajost, illetve Vona Gábort, a Jobbik elnökét. A Jobbik akciójáról, ahol a plakátokon párban látható Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, valamint Habony Árpád és Rogán Antal, Németh Szilárd a lapnak hangsúlyozta: “egy furcsa koalíció jött létre”, amelyben szerinte Soros György amerikai milliárdos üzletember, Simicska Lajos nagyvállalkozó és a Jobbik vesz részt.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a jelenlegi választási rendszerben nincs alternatívája az ellenzéki együttműködésnek. Gyurcsány Ferenc erről országjárásának pécsi állomásán beszélt a kormányváltás szükségességét hangsúlyozva. A kormányváltás feltétele, hogy “legyen mondanivaló”, ami “a DK oldalán megvan”, az MSZP pedig májusban mutatja be programját – tette hozzá. Úgy folytatta: ekkor már “értelmes dolgokról beszélünk”, nem pedig “személyi vircsaftról”. Természetes, hogy vannak viták (…), de az nem természetes, hogy az Orbán Viktorral szembeni küzdelemben a viták fontosabbak, mint az együttműködés – mondta a volt kormányfő.

 

Külpolitika:

 

Oroszország bejelentette, hogy elismeri Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a világon elsőként.Az orosz külügyminisztérium weboldalán közzétett nyilatkozat szerint úgy vélik, hogy Kelet-Jeruzsálem azonban a jövőbeni Palesztin Államé kell legyen.”Ugyanakkor ebben a kontextusban ki kell jelentenünk, hogy Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként tekintjük,” mondta a minisztérium.

Buszmegállóban várakozók közé hajtott szándékosan gépkocsijával egy palesztin merénylő Ciszjordániában, a gázolásban egy izraeli fiatal meghalt, egy másik pedig megsérült. Az incidens az Ofra nevű ciszjordániai település egyik kereszteződésében történt. Szemtanúk elmondása szerint a gépkocsivezető a buszmegállóhoz közeledve gyorsított, és a várakozók közé hajtott. A gázolásban egy húszéves izraeli a helyszínen belehalt sérüléseibe, a másik, tizenkilenc éves fiatalt pedig könnyebb sérülésekkel egy jeruzsálemi kórházba szállították. A palesztin támadó a Jediót Ahronót honlapja szerint a közeli Szilvád falu lakója. A támadás után a kiérkező biztonságiak őrizetbe vették őt. Gázolásos támadást legutóbb januárban követtek el Izraelben, amikor Jeruzsálemben egy merénylő teherautójával a városnéző túrán lévő katonák közé hajtott, megölt négy, és megsebesített tizenöt katonát.

 

Az amerikaiak többsége tart attól, hogy a zsidók ellen antiszemita támadások történnek majd – derült ki az Amerikai Rágalmazásellenes Liga felméréséből. Az intézet 1964 óta végez kutatásokat, és most először volt arra példa, hogy a megkérdezettek többsége szerint tartania kell a zsidóknak az erőszaktól – derült ki az Israel Hayom tudósításából. A megkérdezettek 84 százaléka szerint az amerikai kormánynak hatákonyabban kellene küzdenie az antiszemitizmus ellen. Érdekessége volt a felmérésnek, hogy a muszlim amerikaiak 34 százalékának vannak antiszemita előítéletei, ami magasabb, mint az amerikai átlag.

 

Nemzetközi fellépést sürgetett a több tucat halálos áldozattal járó Hán Sejkún-i vegyi támadás után a Jad Vasem izraeli holokauszt múzeum és intézet igazgatója, Meír Lau volt askenázi főrabbi pedig holokausztnak nevezte a Szíriában zajló vérengzést – közölte a Haaretz. A második világháború után a világ vezetői egyetemes elveket fogadtak el és szervezeteket hoztak létre a további emberiségellenes tettek megakadályozására, s ezeket kellene alkalmazni a szíriai atrocitások leállítása érdekében – mondta a Jad Vasem emlékmúzeumot vezető Avner Salev, az ENSZ Biztonsági Tanácsának üzenve. Ami Szíriában történik az holokauszt, amely immár hat éve tart – mondta Meír Lau rabbi, aki szerint a világnak félre kellene tennie a katonai beavatkozást akadályozó politikai megfontolásokat. Csak azt tanultuk a történelemből, hogy semmit sem tanultunk belőle – jelentette ki a rabbi, az ügyben rendkívüli kneszet ülés összehívását sürgetve a már elkezdődött pészachi szünet ellenére.

 

A palesztin lakosságú Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet felakasztott három, Izraellel folytatott együttműködéssel vádolt helyi palesztint – jelentette az izraeli kettes tévécsatorna. A cikk szerint a Hamász közleményében izraeli ügynököknek nevezett gázaiak kivégzése összefüggésben állhat a Hamász egyik vezetőjének, Mázen Fukahának a március végi meggyilkolásával. Izrael nem vállalta magára a Hamász-vezető megölését, sőt Avigdor Liberman védelmi miniszter a Hamász belső leszámolásaként értékelte Fukaha lelövését. A The Times of Israel szerint a három kivégzett férfinak nem volt köze Fukaha megöléséhez, hanem más Hamász-tagokról és katonai létesítményekről adtak át információkat az utóbbi harminc évben Izraelnek.

 

A Törökországba szállítottak közül elhunyt három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun településén – írta a Millyet című török napilap Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Kirikkaléban tett nyilatkozatára hivatkozva. Bozdag elmondta: az érintettek fojtogató gáz következtében vesztették életüket, tüdejükben súlyos ödéma található.

 

Dél-Korea sikeres kísérletet hajtott végre egy saját gyártmányú, 800 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétával, amellyel egész Észak-Korea területe elérhető. Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő szerint a rakéta sikeres tesztje komoly elrettentő erővel bír. A fegyvert a sikeres kísérlet után még idén hadrendbe állíthatják – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Szöul 2016 júniusában két másik, saját gyártmányú, 500 kilométeres hatótávolságú rakétát tesztelt, amely egy tonnáig “terhelhető” robbanótöltettel.

 

Egy Damaszkusz melletti szíriai keresztény településen ismeretlenek kitűzték az an-Nuszra Front iszlamista terrorszervezet zászlaját. Az esetről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számolt be. Az an-Nuszra Frontként is ismert Dzsabhat Fatah as-Sám az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága. A nyilatkozó, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta, hogy a lobogót az egyik házra tűzték ki, a fővárostól északra fekvő Maarda városkában. Az elkövetőket nem sikerült elfogni. A keresztény település lakói attól tartanak, hogy a közeli menekülttáborban a terroristák háttérbe húzódott csoportjai rejtőztek el.

 

A nézeteltérések ellenére több nagyvonalúsággal kell viszonyulni az Európai Unió kelet-európai tagállamaihoz – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Kiemelte: nem szabad túlságosan nagy igényekkel fellépni Németország európai barátaival és szomszédjaival, a lengyelekkel, a magyarokkal és a csehekkel szemben. Ezeknek az új uniós tagországoknak sokkal inkább biztosítani kellene egy kis időt, hogy hozzászokjanak az új környezethez – tette hozzá Wolfgang Schäuble, utalva arra, hogy a német egység helyreállítása is sokáig tartott. Ez ugyan nem mentség mindenre, de a régi uniós tagországoknak “egy kicsit nagyvonalúbbnak” kellene lenniük a fiatal tagállamokkal szemben – mondta a német pénzügyminiszter.

Gazdaság:

A Nemzeti Versenyképességi Tanács alakuló ülésén megjelölt hat területet a gazdasági kabinet és a kormány is megtárgyalta, és jóváhagyta, hogy ezekkel kapcsolatban törvénymódosítási javaslatokkal élhessenek, ennek az előkészítése zajlik most – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter bízik abban, hogy még áprilisban be tudják nyújtani a módosítási javaslatokat. Arról is beszámolt, hogy a második ülésén a munkaerőpiac versenyképességét vizsgálták.

 

Magyarországon 2500-2600 hektáron folyik üvegházakban, fóliákban zöldséghajtatás, innen évente mintegy 420-440 ezer tonna zöldséget takarítanak be a termelők – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc elmondta, a piacokon és az áruházláncokban már megjelentek a magyar primőr zöldségek, főleg a termálvízzel fűtött üvegházakból, fóliasátrakból érkezik nagyobb mennyiségben például a paprika, paradicsom és az uborka.

 

A fejlődő ázsiai országok idei gazdaságnövekedése 16 éve legkisebb lesz – áll az Ázsiai Fejlesztési Bank ismertetett jelentésében. A vizsgált csoportba 45 ország tartozik, ezek együttes GDP-növekedése idén 5,7 százalék lesz a tavalyi 5,8 százalék után, és a fejlesztési bank szerint jövőre is 5,7 százalékos gazdasági növekedéssel kell számolni.

 

Sport:

Brazília átvette a vezetést a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján – a dél-amerikai válogatott legutóbb hét éve állt az élen. A magyar nemzeti együttes négy helyet rontva a 31. az áprilisi rangsorban. A lista szerint a világbajnoki selejtezőkben remeklő, s az oroszországi világbajnokságra a házigazdák után elsőként kijutott brazilok mögött az eddigi listavezető Argentína a második, a vb-címvédő Németország pedig a harmadik. A magyar válogatottat március végén vb-selejtezőn 3-0-ra legyőző, Európa-bajnok portugál csapat továbbra is a nyolcadik, míg a kvalifikációs csoportot Cristiano Ronaldóék előtt vezető Svájc két helyet javítva már a kilencedik a sorban. A többi vb-selejtezős rivális közül Feröer-szigetek a 77., Lettország a 124., Andorra pedig a 187.

 

Tornaelemet nevezett el Babos Ádámról a sportág nemzetközi szövetsége. A férfi szakág technikai bizottsága nyolc új elemet iktatott a kódgyűjteménybe, köztük van az FTC-Ybl Tervező tornászának korláton bemutatott mozgássora, amely mostantól hivatalosan is a Babos nevet viseli. Babos Ádám tavaly, a szombathelyi világkupán mutatta be ezt a C-értékű elemet, amelyet kézenállásból indított terpeszugrással kezd, majd ebből fellendül bicskatartáson keresztül kézenállásba. A magyarok közül korábban Magyar Zoltánról, Sivadó Jánosról, Kovács Péterről, Borkai Zsoltról és Berki Krisztiánról neveztek el tornaelemet.

 

Időjárás és könnyű:

Pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős, főleg a középső tájakon viharos lesz. Hűvös, kellemetlen időnk lesz 11 fokos csúcshőmérséklettel. Hidegfronti hatás érvényesül. Szombat délelőtt még erősen felhős lesz az ég, aztán fokozatosan csökken a felhőzet. Záporok alakulnak ki. Délutánra mérséklődik az eleinte még erős légmozgás. 16 fok köré erősödik a felmelegedés. Vasárnap a napsütést gomolyfelhők zavarják, melyekből elszórtan valószínű zápor. 16 és 21 fok közé melegszik a levegő – közölte a köpönyeg.hu.
A kora tavaszi időszakban szokatlanul sok, több mint 400 jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira, ezzel irányuk megváltoztatására, sebességük csökkentésére kényszerítve a hajókat. Szakemberek szerint a jelenség okát az óramutató járásával ellentétes, szokatlanul erős szelek jelentik, amelyek délre sodorják a jéghegyeket és valószínűleg a globális felmelegedés, amely felgyorsítja a grönlandi jégtakaró olvadását, leválását és elsodródását. Az Atlanti-óceán ezen térségében, ahol 1912-ben a Titanic jéghegynek ütközve elsüllyedt, a jéghegyek megjelenése elővigyázatosságra inti a hajókat: útvonal-változtatásra kényszerülnek, ami esetenként akár 640 kilométernyi kerülőt is jelenthet, egy-másfél nappal hosszabbítva meg számos teherhajó menetidejét.