Az Élet Menete idén is elindul

Az Élet Menete idén is elindul

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke az idei rendezvényükről beszélt.

 

Az Élet Menete Alapítvány sajtótájékoztatót tartott a mostani rendezvényükről, mi hangzott el?

Az idei Élet Menetéről volt szó, amit április 17-én rendezünk meg, ez Húsvét vasárnapja, Pészah hatodik napja is egyben. Azért ezt a napot választottuk, mert a Holokauszt Emléknap az április 16-a, előbb nem akartuk megszervezni a szokásos vonulásunkat, hétköznap sem szerettük volna megrendezni, az április 16-át követő hétvégén meg Lengyelországba megyünk a nemzetközi Élet Menetére, így maradt a már meghirdetett időpont, azonban igyekszünk tekintettel lenni az ünnepekre.

Mi lesz az idei programja az Élet Menetének?

Április 16-án fél háromkor találkozunk a Cipők emlékműnél, ahol egy dominikai fiatalember zongorázik, majd Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója és Verő Tamás főrabbi indítja el a menetet, amelyik a Lánchídon vonul át a Clark Ádám térre. Itt van Budapest nulladik kilométere, ahonnan majd elindul Hajdú Péter, egy hatvanhárom éves sportember, futva, így eljutva Auschwitzba. Ő nyolc napon át fut, hogy április 24-én, a nemzetközi Élet Menetére velünk együtt érkezzen meg a magyar megemlékezésre.

Milyen megszervezni egy ilyen megemlékezést Budapesten 2017 áprilisában?

Egyrészt nagyon megtisztelő, de a szervezés azért nem áprilisban kezdődik, hiszen még vége sincsen az idei rendezvénynek, de mi már a következő évi programon kezdünk el gondolkodni. Tekintettel az ünnepekre, most is nagyon figyelünk majd arra, hogy mik hangzanak el a színpadon, lesz még egy különleges videóüzenet is, amiről bővebben most nem szeretnék beszélni. A műsorvezető Szily Nóra lesz, közreműködik majd Oláh Gergő és a Roma Soul zenekar, de Pataki Ági filmproducer, Szinetár Miklós rendező is felszólal. Megkértük Szántó T. Gábort, hogy beszéljen az 1945 című filmről, melyet ő írt. Ez egy különleges film, amely még eddig semmihez sem hasonlíthatóan dolgozza fel a Holokauszt témáját. Nógrádi Gergely főkántor és Szomor Tibor hegedűművész is egészen különleges produkciót ad majd elő. Innen indul el majd Hajdú Péter is, hogy futva tegye meg az utat Auschwitzig, az indulás maga is különleges lesz, de erről sem szeretnék előre elárulni semmit.

Mint mondta, hogy a nemzetközi Élet Menetére is elmennek, idén mekkora lesz a magyar küldöttség?

Kétszázan kaptak lehetőséget, ebből százötvenöt diák, április 23-án indulunk, 24-én lesz a nemzetközi Élet Menete, majd másnap jövünk vissza Budapestre.

Az Élet Menete Alapítványt kik támogatják a rendezvények megszervezésében, a munkájában?

Egyrészt tudni kell, az Élet Menete Alapítvány benne szerepel a magyar költségvetésben, így minden évben megkapjuk a támogatást, ezen kívül pályázunk mindenhol, ahol csak lehet, de támogat minket a Mazsihisz is, de kapunk magánemberektől is adományokat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter