A zsidó konyha Pészahkor

A zsidó konyha Pészahkor

Rubin Eszter író, gasztroblogger beszél arról, hogy mit is lehet az asztalra tenni az ünnep alatt, valamint recepteket is megoszt velünk.

Pészah táján milyen egy zsidó háziasszony élete?

Szerintem egyáltalán nem annyira nehéz, mint amilyen nagy feneket kerítenek ennek. A hagyományos pászkán kívül, amit azért az ember meg tud unni az ünnep napjai alatt, számtalan lehetőségünk van arra, hogy feldobjuk az étkezést. Mandula, akár liszt formájában, vagy egyéb mindenféle őrölt magok segítségével, de használhatunk rizslisztet, kukoricalisztet, a lehetőségeink nem annyira behatároltak. Persze a maceszgombóc, az egy hagyományos és nagyon finom étel.

A leveshez miként kell elkészíteni a maceszgombócot?

Ehhez a pászkát használjuk, a lapokat vagy maceszlisztet, illetve mindkettőt. Ehhez kell tojás, macesz, hagyományos fűszerezés, gyömbér, szerecsendió, só, bors, libazsír, ez nagyon fontos, lehet olajjal helyettesíteni, de az íze sosem lesz olyan. Finomra daráljuk a pászkát, hozzáadjuk a maceszlisztet, a tojást, a fűszereket. Ha nem használunk maceszlisztet, akkor a pászkát be kell áztatni. Ezek után, attól függően, ki mit szeret, gombócokat gömbölygetünk. Azt tanácsolom, hogy ne a levesben főzzük, hanem a levesből vegyünk ki egy kisebb adagot egy lábosban és ott főzzük meg külön.

Mi a leves alapja?

Egy hagyományos húsleves, aki nem akar húst enni, az zöldséglevest is készíthet, ám én a húslevest ajánlom. Ezen kívül van a pászkatorta, almával vagy akár csokoládékrémmel, ezt én nem annyira szeretem, így nem is nagyon ajánlom. Csinálhatunk datolyatortát, ez egy kicsit keleties hatású, ehhez a következő receptet ajánlom. 1 bögre dió, 1 bögre datolya, 3 tojás, 5 dkg vaj, de ezt helyettesíthetjük kókuszzsírral, vagy más növényi zsiradékkel, 4 evőkanál datolyaszirup, 1 evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál kókuszliszt. A datolyát megfőzzük, kimagozzuk, ledaráljuk a vajjal. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, ledaráljuk, a datolyasziruppal összekeverjük, a tojásokkal, a rizsliszttel. Kisütjük 180 fokon, majd csokoládémázzal öntjük le, így elképesztően finom és könnyű tortát kapunk. A recepteket egyébként megtalálhatják a gasztroblogomon, a gasztro.rubineszter.com oldalon.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. április 7-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.