Darvas István a Vájikrá hetiszakaszról beszél és tanít , a Halljad Izrael! adásában

Szerénynek lenni

Darvas István a Vájikrá hetiszakaszról beszél és tanít.

Mi a mostani hetiszakasz, amit felolvasnak a zsinagógákban?

Mózes III. könyvét kezdjük el, a könyvet Vájikrának nevezzük és ez is a mostani hetiszakasz címe is. Ám ez a szombat, ez különleges szombat lesz, mert nem csak új könyvet, hanem új hónapot is kezdünk Niszán hónapját, a Pészach hónapját, de mellette ezt a szombatot, a Hónap Szombatjának is nevezzük.

Ebben mi a különleges?

Az, hogy nem egy, hanem három Tóra tekercsből olvasunk fel különböző szövegeket. A Vájikrá nyitó hetiszakaszával kapcsolatban, azt lehet megjegyezni, hogy a Vájikrá kifejezés annyit jelent, hogy szólította. a Jóisten szólította Mózest. A Vájikra kifejezés utolsó betűje egy alef betű, az ábécé első betűje, a Tóra tekercsekben az alef kisebbel van szedve, mint a többi betű. Természetesen a mestereink ennek az okát is igyekeztek megtalálni, sokak szerint a kis alef az nem mást, mint Mózes szerénységét szimbolizálja. Most 5775-ben, vagy másként, 2015-ben egy egészen más fogalom, amit nem mindenki tudna egyből definiálni. Mi az a szerénység, mit nevezhetünk egészséges szerénységnek? Egy példával tudom illusztrálni, hogy a zsidó gondolkodás miként is tekintett a szerénységre, mint értékre.  A két nagy talmudi iskola, Hillél és Sámmáj között három éven keresztül folyt vita vallásjogi kérdésekben, s végül úgy dőlt el közöttük a vita, hogy egy égi hang azt mondta, mindkettő az élő Isten szavát mondja, a halacha Hillél szerint megy. Felmerült a kérdés, miért Hillélt követjük? Az volt a válasz, mert ők szerények voltak.

Miben állt ez a szerénység?

Abban, hogy nem csak a saját véleményükre voltak kíváncsiak, nem csak a saját véleményüket őrizték meg az utókornak, hanem a kisebbségi véleményt is. Tehát, ha egy Talmudot kinyitunk, ott nem csak azt találjuk, hogy mi a törvény, mi a követendő út, hanem annak ellenére, hogy elvetették Sámmáj véleményét, megőriztük minden egyes szavát ennek az iskolának, ennek a mesternek is. Ha sikerül a szerénységet arra kiterjeszteni, hogy nem csak a saját véleményünkre, hanem a kisebbség, a másik véleményére is kíváncsiak vagyunk, akkor talán egy megfelelő szerénységről adunk tanúbizonyságot,. s így a Vájikra alefjához is méltók leszünk.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. március 31-i a elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.