A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017,03,30

A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017,03,30

Már a határzár életbe lépése előtti napokban radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma, sikeres pedig nem is történt a szigorított jogi határzár és a megerősített kerítés együttes hatására – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Az Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 32 tisztje ellenőrzi az ottani tevékenységet, és az ő véleményük alapján összeállított, néhány hete nyilvánosságra hozott jelentés pozitívnak értékelte a magyar határőrizeti rendszer működését és törvényességét.  2015-ben több mint 500-an, 2016-ban csaknem 400-an, idén pedig eddig 35-en kaptak menekültstátuszt Magyarországon.

A migrációs válságról, az európai határvédelemmel kapcsolatos jogi vitákról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Pedro Agramunttal, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökével Máltán, az Európai Néppárt kongresszusa előtt – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-t. A megbeszélésen Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a határőrizeti szigorítások a magyar és az európai polgárok védelmét szolgálják; egyes külföldi hátterű nem kormányzati szervezetek anyagilag és politikailag is visszaélnek helyzetükkel, és ez különböző jogi vitákhoz vezet, de a magyar kormány elkötelezett Magyarország és Európa határainak megvédése mellett. Orbán Viktor és Pedro Agramunt tárgyalásán szó esett az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésekről is – tette hozzá Havasi Bertalan.

 

Ellehetetlenül a Közép-európai Egyetem működése, ha a parlament elfogadja a kedd este benyújtott törvényjavaslatot. Kedden este olyan törvénymódosítást adott be a kormány, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól. Elég világos, hogy ezzel a Soros György által fenntartott, amerikai alapítású Közép-európai Egyetemet (CEU) akarják sarokba szorítani. A CEU rektora is így érzi, azt mondja, ha ezt így elfogadják, azzal ellehetetlenül az egyetem működése. A CEU-n válságtanácskozást tartanak.

 

A Magyar Államkincstár 2017. január elsejétől vette át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) feladatait, azóta mintegy 43 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke az MTI-nek. az Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt működő kincstár, a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium , felel a volt MVH feladatainak ellátásáért.  Az MVH 287 milliárd forintot fizetett ki előlegként, illetve részfizetésként a gazdálkodóknak 2016. december 31-ig, ami 100 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Ebben kiemelt szerepe volt a területalapú támogatásnak, a zöldítésnek és az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnak. Idén március 27-ig 43 milliárd forintot utaltak a gazdálkodóknak.  Kárenyhítésre, például a belvíz, árvíz okozta károkra 4,8 milliárd, belpiaci és nemzeti kifizetések jogcímen 17,1 milliárd forintot kaptak a gazdák, a területalapú támogatás keretösszegének mintegy 90 százalékát utalták már ki.

 

Bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a lucki lengyel főkonzulátust ért támadás miatt . A lengyel külügyi tárca közleménye megerősítette a főkonzulátus felső emeletét szerdára virradó éjjel ért támadás tényét, valamint azt, hogy a belövés csak az épületben tett kárt, a támadásban senki sem sérült meg. A kijevi lengyel nagykövetség  diplomáciai jegyzéket intézett  az ukrán hatóságokhoz, az incidens körülményeinek tisztázását, valamint az ukrajnai lengyel külképviseletek “megerősített és hatékony védelmét” kérve. Az első lengyel sajtókommentárok az esetet az év elején történt ukrajnai lengyel emlékhelyek, valamint a kijevi lengyel nagykövetség kerítésének megrongálásával is összefüggésbe hozzák. Ezeket az ukrán hatóságok a két nép megosztását célzó provokációknak minősítették.

 

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesített Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és elnökjelölt nem utazott szerdán Koszovóba, hogy részt vegyen elnökjelölti kampányrendezvényén, amelyet ugyan nélküle is megtartottak volna, ám a rendezvény veszélybe került, mert az oda utazó szimpatizánsok autóbuszait a helyi albán szélsőségesek kövekkel dobálták meg, és nem akarták tovább engedni. Szerbiában április 2-án tartanak elnökválasztást. A szerb politikusok többsége az utóbbi években mindig megragadta az alkalmat, hogy a választási kampány során Koszovóba utazzon, arra a területre, amelyet Szerbia még mindig saját, többségében albánok lakta, déli tartományának tart annak ellenére, hogy Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.

 

Mahmud Abbas palesztin elnök számít az Arab Liga támogatására a Trumppal való tárgyalásai során. Abbas kifejtette, hogy az Arab Liga idei csúcstalálkozójától   a világnak szóló  egyértelmű, világos  üzenetet vár a palesztin nép jogaival kapcsolatban. Abbas korábban attól tartott, hogy a Trump kormányzat mellékszereplőként kezeli majd,  mivel  Trump  és Netanyahu  közelmúltbeli találkozója során teljes nézetazonosság uralkodott, de a találkozó óta megérkezett Trump meghívása  Abbashoz  a Fehér-házi látogatásra.

 

GPS nélkül vezette az izraeli hadsereg egyik szállítójárművét  a ciszjordániai Gush Etzion környékén  az izraeli hadsereg egyik katonája, aki így eltévedt és  egy, a palesztin terroristák által  lakott településre érkezett. A faluban ellenséges kőzápor fogadta, míg nem  a helyi  palesztin lakosok közül többen védett helyre vitték és értesítették a palesztin rendőrséget.  A palesztín rendőrök védelmet adtak  az eltévedt katonának és értesítették az izraeli haderőket, akik haladéktalanul kórházba szállították a vérző sebesült katonát.

 

Gazdaság:

 

A 2016. december-2017. februári három hónapos időszak alatt a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 372 ezer volt, 130 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 2,4 százalékponttal, 67,1 százalékra javult – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 144 ezer fővel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 14 ezer fővel csökkent, míg a külföldi telephelyen dolgozóké lényegében nem változott.

 

Idén is emelik a munkabéreket az élelmiszerláncok, munkaerőt viszont nem mindenhol keresnek az MTI-nek nyilatkozó cégek tájékoztatása szerint. A Lidl Magyarország áruházaiban dolgozó munkavállalók átlagkeresete jelenleg bruttó 334 ezer forint, amellyel az iparágra jellemző átlagbéreknél magasabb fizetést biztosít munkavállalóinak a cég. A Tesco áruházlánc a szakképzettségtől függetlenül minden munkatársának garantálja a bruttó 161 ezer forintos bérminimumot, ennek megfelelően ez év januárjától több mint 12 ezer Tesco-munkatárs alapbére nőtt. Minimálbérért továbbra sem alkalmaznak senkit – hangsúlyozta a társaság. A  Spar valamennyi dolgozója idén évi 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatást kap. A vállalatnál több mint öt éve dolgozó munkatársak további évi 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak SZÉP-kártyán. Ezeken felül megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, amely egyedülálló a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban – hangsúlyozták.
Az Aldi példaként ismertette, hogy egy 30 órában dolgozó bolti eladó legmagasabb elérhető bruttó fizetése 233 325 forint, ami kiegészül a vasárnapi pótlékkal és az Erzsébet-utalvánnyal.  A dolgozói létszám az elmúlt években dinamikusan bővült, bár néhány pozícióra, például bolti eladónak nehezebb most megfelelő szakembert találni  , hozzátéve, hogy az áruházlánc jelenleg több mint 200 pozícióra vár jelentkezőket.

 

Sport:

Lionel Messi négy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, amiért megsértette az egyik partjelzőt a Chile elleni találkozón. Klubcsapata hivatalos közleményben jelezte, hogy nem értenek egyet a döntéssel. Az FC Barcelona meglepődött és elutasítja a FIFA Fegyelmi Bizottságának döntését, melyben az Argentína-Chile mérkőzést követően eltiltották Leo Messit. A klub szerint az argentin futballistára kiszabott négy meccses büntetés igazságtalan és aránytalan. Az FC Barcelona ismételten kifejezi támogatását Leo Messi irányába, aki pályán és azon kívül is példamutató futballista” – olvasható a csapat közleményében.

 

Időjárás:
A többórás napsütést gomolyfelhők zavarhatják, délután főként keleten záporeső is előfordulhat, majd kora estétől mindenütt csökken a felhőzet. Az északnyugati szelet nagy területen élénk, időnként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható.