A BreuerPress és a HetiTV Csütörtöki esti hírei + 83. kormányinfó

A BreuerPress és a HetiTV Csütörtöki esti hírei

Belpolitika:

 

A kormány komoly nyomásgyakorlásra számít a következő hónapokban a bevándorláspolitikája miatt az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és civil szervezetek részéről. Lázár kijelentette: a Csíki sör megvédése is nemzeti érdek volt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter példaként azt mondta, hogy az Európai Bizottságtól a kötelező betelepítési kvóta elfogadása érdekében várható nyomásgyakorlás Magyarországra. Hozzátette ezzel kapcsolatban, hogy a kormány úgy tudja: a közeljövőben kitűzik a kvótapert. Emellett több, a magyar bevándorláspolitikát érintő strasbourgi döntés is várható a következő időszakban ugyancsak “a nyomásgyakorlás jegyében”.

A Heti Tv több kérdésére is válaszolt Lázár János a 83. Kormányinfón

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 83. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, majd kérdésekre válaszolt, így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait.

 

A Heti Tv a Sportkórház és az egykori Ortopédiai Klinikával kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy mi lesz az egykori Karolina úti intézmény betegeivel. Lázár János szerint a betegek ellátását az Ortopédiai Klinikának kell megoldani, a Sportkórház csak és kizárólag a sportegészségügy területén dolgozik, az általános betegellátási szolgáltatásból kivonják az intézményt.

Ugyancsak kérdésként merült fel, hogy az EMMI vezetője, Balog Zoltán miniszter Izraelben járt, ahol – többek között – az egykori osztrák-magyar zarándokházról, valamint a Héber Egyetemen megszűnt magyar szak újraindításáról is tárgyalt. A kancelláriaminiszter ismertette, hogy már személyesen beszélt Balog Zoltánnal, aki a kormányülés elé viszi a tárgyalásainak eredményeit, egy pozitív előterjesztést téve. Amennyiben ez megtörténik, akkor erről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

A Heti Tv megkérdezte, hogy mi lesz azokkal a magyar gazdákkal, akik a többféle mezőgazdasági pályázatok kiírása, a nyertes pályázatok kifizetése miatt emeltek már panaszt. Lázár János elmondta, szeretne mindenkit megnyugtatni, minden megítélt támogatás kifizetésre kerül. Mindezek után ismertette, kétféle pályázatról van szó, a földalapú és a vidékfejlesztés alapú támogatásról. 2016 folyamán 341 ezer pályázónak ítéltek már meg 325 milliárd forintot, de számos más esetben is, így a zöldesítés címén is már 71 milliárd forint kifizetéséről született döntés. Azonban az is igaz, hogy vannak késések, ennek több okai van, mint például a területalapú támogatásoknál, ahol a nyertes és az állam között alakul ki vita a terület nagyságával kapcsolatban. Mellette az intézményrendszer is átalakult, ami okozhat nehézségeket az elején, valamint a pályázatok kiírásával kapcsolatos európai uniós jóváhagyás is késett. Két minisztérium és az államkincstár is dolgozik azon, hogy a pályázatok és a kifizetések rendben lebonyolódjanak. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte a miniszter, hogy nem biztos, hogy szerencsés volt 2010 előtt az informatikai rendszer kiszervezése az állami szektorból.

A Heti Tv információi szerint az egyik legjelentősebb magyar élelmiszeripari termék, a téliszalámi készítése is nehézségekbe ütközik, mert egyes hírek szerint importból származó nyersanyagból készülnek a termékek. Lázár János szerint, az biztos, hogy az import nyersanyagok nem az EU-n kívülről érkeznek. Az egyik legnagyobb cég már kiépített egy jelentős beszállítói kört.

Végezetül a Heti TV arra is kíváncsi volt, hogy a kormány továbbra is kiáll a 2019-es Európai Macabbi Játékok megrendezése mellett, mert elindult egy aláírásgyűjtés ezen sportesemény ellen is. Lázár János elmondta, teljes politikai konszenzus van a Macabbi mellett, ami reményei szerint meg is marad, így ez a valóban jeles sportesemény nem jut a budapesti olimpiai pályázat sorsára.

A Kormányinfón elhangzott egyéb információk

A kormány komoly nyomásgyakorlásra számít a következő hónapokban a bevándorláspolitikája miatt az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és civil szervezetek részéről – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 83. Kormányinfón.

Példaként azt mondta, hogy az Európai Bizottságtól a kötelező betelepítési kvóta elfogadása érdekében várható nyomásgyakorlás Magyarországra. Hozzátette ezzel kapcsolatban, hogy a kormány úgy tudja: a közeljövőben kitűzik a kvótapert.

Emellett – folytatta – több, a magyar bevándorláspolitikát érintő strasbourgi döntés is várható a következő időszakban ugyancsak “a nyomásgyakorlás jegyében”.

Lázár János szerint mindehhez partnert is találtak Magyarországon, a Magyar Helsinki Bizottságot, amely mára “politikai szervezetté” vált. A miniszter azt kérte a Helsinki-bizottságtól, hogy ha valóban elvi ügynek tekintik a munkájukat, akkor a két bangladesi ügyében – akiket a szervezet képviselt – a strasbourgi bíróság döntésével neki megítélt 2,7 millió forintot ajánlja fel a határon dolgozó karitatív szervezeteknek.

A kormány megkeresi a módját, hogy a nemzeti érdekeket megvédje – jelentette ki Lázár János a csíki védjegyvitára és a kettős élelmiszerminőségre utalva.

A tárcavezető egy összefogás eredményeként minősítette a Csíki sör és a Heineken közötti megállapodást, amelynek értékelése szerint az a tanulsága, hogy meg lehet oldani nehéz ügyeket is.

Megerősítette azt is, hogy a Nébih Olaszországban és Ausztriában értékesített, azonos nevű és külső megjelenésű termékeket vetett össze a Magyarországon forgalmazottal. A minőség az esetek 70 százalékában tért el, más alapanyagokat, ízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel a vizsgált élelmiszerek esetében – fejtette ki.

Lázár János közölte: a V4-es partnerekkel azért küzdenek, hogy első lépésként a fogyasztók védelme érdekében a címkéken szerepeljen világos tájékoztatás az eltérésekről.

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását – mondta Lázár János a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva. A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát – amely 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat – jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

Alig változott a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban – olvasható a Závecz Research Kutatóintézet legutóbbi közvélemény-kutatásában. Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb, amelyet jócskán lemaradva az MSZP és a Jobbik követ. A kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy csak nagyon minimális változások vannak a pártpreferenciákban: a Fidesz támogatottsága hónapok óta nagyon kicsi amplitúdóval hullámzik, csak egy-egy százalékot szokott emelkedni-csökkenni. Az MSZP negyedik hónapja 12 százalékos, amivel most egy hajszállal megelőzi a Jobbikot. A Jobbik támogatottsága a tavalyi év utolsó negyedévében még stabilan 12-13 százalékon volt, azóta azonban araszolgat lefelé, most éppen 10 százalékon van.

 

2018-tól területi alapon különböző lehet a háziorvosok úgynevezett kártyapénze, vagyis a vizsgálatok után járó összeg, így tennék vonzóbbá a kevésbé jövedelmező praxisokat – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, az elmúlt két napban erről sikerült megegyezni a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

 

Hamarosan végleges döntés születhet a római parti védmű végleges nyomvonaláról. A Városháza és a 3. kerületi polgármester a part menti tervet támogatja, a helyi civilek viszont tiltakoznak a Római-part környezetének várható átalakítása miatt. A 3. kerületi önkormányzat képviselő-testülete csak a meglévő gyakorlatot erősítette meg, miután elfogadta azt az előterjesztést, amely a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezéséhez köti a helyi népszavazás kötelező elrendelését – mondta Bús Balázs óbudai polgármester. A főpolgármester arról beszélt, hogy két nyomvonal került szóba korábban a védmű megépítésére. Tarlós István szerint a partmenti változatot kell megvalósítani.

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a baloldali pártok számára egymillió választópolgár megnyerése a tét a 2018-as választásokon. „Ezt a folyamatot azonban nemhogy nem könnyíti, de nehezíti az, ha Gyurcsány Ferenc az élvonalban van ebben a folyamatban”- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Botka László. Az MSZP szerint a baloldali pártoknak össze kell fogniuk, közös listát kell állítaniuk, és ki kell választaniuk a 106 közös egyéni képviselőjelöltet a 2018-as országgyűlési választásokra, az összefogás azonban önmagában nem elég – tette hozzá.

Külpolitika:

 

Az Európa előtt álló kihívásokkal foglalkozott az Európai Néppárt kétnapos máltai kongresszusa. Orbán Viktor miniszterelnök egyebek közt arról beszélt, “nagy hibákat követtünk el”, az uniós külpolitika hozzájárult a Közel-Kelet és Észak-Afrika destabilizációjához. A beszéd lényege az volt, hogy a világ legjobb helye Európa, és örülhetünk, hogy a kommunizmus évtizedei után sikerült az európai lét részeseivé válnunk. Ugyanakkor komoly félelmek övezik az európai jövőt, és ebben a több szinten megjelenő válságok játsszák a legfontosabb szerepet, így a gazdasági válság, a migrációs válság, a védelmi válság és a külpolitikai válság, ami hozzájárul a radikális pártok megerősödéséhez Európa-szerte. Orbán Viktor szerint radikális önvizsgálatra van szüksége Európának és az Európai Néppártnak. Világossá kell tenni, be kell vallani az elmúlt időszakban elkövetett különféle hibákat és korrigálni kell őket.

 

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja, és eltökélt az erről szóló megállapodás megteremtésében – számolt be az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéséről Alan Dershowitz amerikai jogászprofesszor az izraeli katonai rádiónak. „Világosan a kétállami megoldásról beszélt velem, amely Izrael mellett független palesztin államhoz vezet. Egyáltalán nem szólt olyan megoldásról, amelyben csak egy állam szerepel – hangsúlyozta Dershowitz, akiről köztudott, hogy közeli kapcsolatban áll Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász rövid videoüzenetben megfenyegette Izrael biztonsági vezetőit, köztük Avigdor Liberman védelmi minisztert és Gadi Ejzenkot vezérkari főnököt, bosszút ígérve Mázen Faha Hamász-vezető múlt pénteki meggyilkolásáért. A Hamász-közeli Seháb hírügynökség tette közzé elsőként a fenyegető videoüzenetet, amelyben célkeresztben látható Liberman és Ejzenkot, valamint Nadav Argaman, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetője, Joszi Kohen, a külföldi hírszerző szervezet, a Moszad igazgatója, Aviv Kochavi, a katonai hírszerzés volt főnöke, Gilád Erdan belbiztonsági miniszter, és David Zini tábornok, az Óz nevű kommandós egység parancsnoka.

 

Az orosz befolyás latba vetését sürgették a NATO-országok a kelet-ukrajnai tűzszünet betartatása érdekében. Az észak-atlanti szövetség főtitkára jelezte, jelentősen megnőtt az összecsapások intenzitása a térségben. Hosszúnak, őszintének és konstruktívnak nevezte a NATO-Oroszország Tanács idei első ülését Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára. A megbeszélésen a szövetség tagjai aggodalmukat fejezték ki a kelet-ukrajnai tűzszünet sorozatos megszegése miatt, és azt sürgették, hogy Moszkva használja fel a militáns orosz szervezeteknél meglévő erős befolyását a fegyvernyugvás betartatása érdekében.

 

A terrorizmus és a menekülthullám ellenére nőtt a tolerancia Franciaországban: jelentősen csökkent az antiszemita és rasszista cselekmények száma. A romákkal szemben a legjelentősebb az ellenérzés. Több mint ötven százalékkal csökkent a rasszista és antiszemita cselekmények száma tavaly Franciaországban az előző évhez képest, s a tolerancia mértéke növekedett a közvéleményben a terrorizmus és a menekülthullám ellenére – derült ki egy csütörtökön megjelent kormányzati jelentésből.

 

A venezuelai legfelsőbb bíróság megfosztotta minden hatalmától a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjét. Venezuelában az ellenzék hónapok óta harcol azért, hogy népszavazás útján függesszék fel hivatalából Nicolás Maduro szocialista elnököt. Az ellenzéki képviselők szerint Maduro felelős az országban uralkodó súlyos gazdasági válságért, amely 2014 óta csak erősödött a kőolaj világpiaci árának mélyrepülése nyomán. Miguel Pizarro képviselő a bíróság ítéletét úgy értékelte: “diktatúrát” vezettek be az országban.

 

A fogadóirodák kivételével teljesen betiltják májustól szerencsejátékok szervezését Pozsonyban – erről fogadott el kötelező érvényű rendeletet a szlovák főváros önkormányzati képviselő-testülete. A szerencsejátékok tilalmát bevezető rendeletről az idén februárban egyszer már szavaztak a pozsonyi városatyák, de a képviselő-testület akkor – az előzetes várakozásokkal ellentétben – a szükséges kétharmados támogatás hiányában nem fogadta el a javaslatot. A rendeletet a javaslat elutasításával elégedetlen pozsonyi főpolgármester, Ivo Nesrovnal márciusban ismét a városatyák elé terjesztette, s azt most 27 igen szavazattal, egy nem voks ellenében, két tartózkodás mellett jóváhagyta a testület.

Gazdaság:

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. projekt telephelyengedélyét – közölte Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila rendkívül fontos mérföldkőnek nevezte az engedély kiadását. A paksi telephely alkalmas arra, hogy ott az új blokkokat felépítsék. Adott minden olyan paraméter, amelynek alapján a blokkok műszaki terveit el lehet készíteni – közölte. A kormánybiztos felidézte, hogy március elején az Európai Bizottság jóváhagyta a projektet, megkapták a teljes szabad jelzést Brüsszelből. Most egy hazai zöld jelzés is megérkezett – fogalmazott.

 

Csökkenti bruttó 12 forinttal a gázolaj, illetve 6 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szombaton a Mol Nyrt. a jövedéki adó változása miatt. A csökkentéssel a gázolaj és a benzin átlagára 349-349 forintra mérséklődik.

Sport:

 

Európa 16 résztvevőt indíthatna automatikusan a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon, melynek két helyéért hatcsapatos interkontinentális pótselejtezőt rendeznének – derül ki a nemzetközi szövetség javaslatából, melyet a 2026-tól érvényben lévő, 48 csapatos világbajnokságok földrészek szerinti kvótaelosztására dolgozott ki. A csütörtökön bemutatott tervezet szerint Európa 16, Afrika 9, Ázsia 8, Dél-Amerika 6, az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség 6, míg Óceánia 1 automatikus helyet kapna. A rendező ország csapatát beleszámítanák az adott kontinensre meghatározott kvótába. A fennmaradó két helyről interkontinentális selejtezőtornán döntenének.

 

A Veszprém megyei labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában súlyos incidens történt a Sümegprága-Zalahaláp meccsen. A vendégek kiállított focistája, Rosta Péter már a pályán nekitámadt a játékvezetőnek, majd a lefújás után megütötte és megrúgta az öltözőbe lépő bírót – írta a Veol.hu. A játékost a megyei labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága örökre eltiltotta a futballtól. Ilyen súlyos büntetést még soha nem kellett alkalmazni a megyében.

Időjárás és

Pénteken a napos időt elsősorban a keleti és a középső tájakon zavarhatják gyakrabban felhők, de csapadék sehol sem várható. Nyugaton, északnyugaton megélénkül, Sopron térségében megerősödik a délies szél. Hajnalban 1 és 8, napközben 18 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem várható. Sokfelé megélénkül, északnyugaton megerősödik a délkeleti szél. Az ország legnagyobb részén 20 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap is sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. A helyenként megélénkülő délies szélben 21-25 fok valószínű.
Rekorder barna törpét talált egy nemzetközi kutatócsoport: az égitest az eddig ismert legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpe. Az SDSS J0104+1535 nevű égitest galaxisunk úgynevezett halójában található – ez egy főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmazó nagy és ritka térség. A barna törpékre jellemző, hogy tömegük túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak, de általában lényegesen nagyobb a tömegük, mint egy bolygónak – így átmenetet képeznek a planéták és a teljesen kifejlett csillagok között. A Földtől 750 fényévnyire, a Halak csillagképben lévő barna törpét alkotó gáz mintegy 250-szer tisztább, mint a Nap, tehát több mint 99,99 százalékban hidrogén és hélium alkotja – írja a PhysOrg online tudományos lap.