Üzleti házasságközvetítés Amerikába és Magyarországra

 

Üzleti házasságközvetítés Amerikába és Magyarországra

Barát Tamás, a New Yorki Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke és Zsabka Zsolt a szervezet itthoni tanácsadója beszélt a kamara működéséről, feladatairól.

Mi is az, hogy Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara és miért az van a névjegykártyájukon, hogy New Yorki Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara?

Barát Tamás: Roppan egyszerű, mert a new yorki volt az első kereskedelmi kamara, amit az Egyesült Államokban létesítettek, 1909-ben létesült, ám az utóbbi évtizedekben nem igazán működött, így le kellett porolni, amit végül 2016-ban tettünk meg.  Abban az esztendőben februárban úgy harminc magyar üzletember összeült New Yorkban, azt mondtuk, igen, nagyon komoly szükség van egy olyan szervezetre, amely segíti a magyar és az amerikai üzletembereket, legyen szó exportról, importról, hogy a két ország piacán könnyebben tudjanak érvényesülni. Az elhatározást tett követte,beadtuk a kérelmeket, amit végül áprilisban kaptunk meg a State Departmenttől, május 3-án megtartottuk az alakuló közgyűlést. Így újra megalakítottuk az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamarát, New Yorkban. Tudni kell, működik még kamara Los Angelesben, San Franciscóban, Nevadában egyaránt.

Mennyire működnek együtt ezek a kamarák?

  1. T.: Nem igazán, talán túl messze vagyunk egymástól. Formális kapcsolatunk van, ismerjük egymást, kölcsönoösen meghívjuk egymást az eseményeinkre.

Ön milyen munkát végez a szervezetben?

Zsabka Zsolt. Én 2017 elején kaptam azt a megtisztelő felkérést, hogy segítsem a munkát Magyarországról, ez azt jelenti, ha valaki vállalkozást szeretne a tengerentúlon alapítani, netán befektetőt keres, azt segítsem a New Yorki Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamarához.

Sikerült már üzletembereket eljuttatni az Egyesült Államokba?

Zs. Zs.: Igen, abban tudtunk segíteni nekik, hogy ha kimennek, akkor ne csak egy üres világgal találkozzanak, hanem legyen mellettük egy segítő, magyarul is tudó szakértői csapat, jogi és kereskedelmi háttérrel.

Most egy jelentős rendezvényt szerveznek itthon, de mi is ez?

  1. T.: Egy magyar amerikai üzletember találkozó, nekünk az a célunk, hogy közelebb hozzuk az Amerikában működő magyar üzletembereket a Magyarországon működő üzleti vállalkozásokkal, amelyek akár export, akár import tekintetében szeretnének megjelenni az Amerikai Egyesült Államok piacán. Egy dolgot látni kell, ma az amerikai piac a magyar gazdaság számára rendkívül fontos, hiszen ez az ország áll a második helyen a külgazdasági kapcsolatokban. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mi milyen tanácsokat adunk a magyar üzletembereknek. Tartok egy előadást, amiben például felteszem majd a kérdést: dolgozhat-e egy magyar üzleti vállalkozás az amerikai kormánynak? A válasz egyértelműen igen, tehát egy magyar üzleti vállalkozás minden további nélkül lehet beszállítója az amerikai kormánynak, persze ehhez bizonyos feltételeket teljesíteni kell.

Az AmCham jelentős támogatást kap az itteni amerikai nagykövetségtől, az Önök szervezete milyen támogatást kap a kinti magyar képviselettől?

  1. T.: Rendkívüli módon, mind a washingtoni nagykövetség, de leginkább a new yorki főkonzulátus sokat segít, kiváló a kapcsolatunk, mondhatom azt is, szimbiózisban működünk a Budapest Business Clubbal.

Mekkora létszámmal működnek?

  1. T.: Harmincan alapítottuk a szervezetet, de a lényegesebb az a szakértői gárdánk, közel húsz fővel, amelynek a tagjai olyan kérdésekre tudnak válaszolni, amivel a konkrét segítséget megadják az indulni kívánó vállalkozásnak.

Mi mindenben tudnak segítséget nyújtani, találkozókat szerveznek az üzletembereknek, repülőjegyet vásárolnak nekik?

Zs. Zs.: Amellett, hogy megszervezzük azt is, hogy miként jussanak ki Amerikába, de segítünk neki az előszűrésben is. Ez azt jelenti, ha egy cég kilép az amerikai piacra, akkor képes legyen megfelelni a kívánt alapfeltételeknek.

  1. T.: Mi az előszűrés alapján tudjuk igazolni ezeket a cégeket, így mindkét országban leülnek velük tárgyalni.

Milyen üzleteket szeretnének megkötni a magyarok Amerikában?

Zs. Zs.. Elsősorban az IT szektorról lehet szó, az agrárium is megjelenhet, de ot is inkább az innovációra kell a hangsúlyt helyezni. Terméket kivinni egyébként jóval drágább, mint ott legyártani. Minket leginkább az agrár-innováció és az IT területéről keresnek meg.

  1. T.: Most egyébként egy IT fejlesztés ügyében kerestek meg minket, a cél az amerikai piac. Mi azt feleltük, hogy nincs akadálya, de ez akkor valósulhat meg, ha a hozzáadott érték tekintetében valamelyik részt Amerikában gyártsák, ami megfelel az új politikának is. Mi ne üzletelünk, mi üzleti házasságot közvetítünk, elvisszük szót, valamint biztosítjuk az információcserét.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter