Kósa Lajos: Alaptalanok a nemzetközi sajtóban terjedő híresztelések

ALAPTALANOK A NEMZETKÖZI SZERVEZETEK VÁDJAI

 

Alaptalanok azok a nemzetközi sajtóban terjedő híresztelések, melyek a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és honvédeket bírálják – reagált az Orvosok Határok Nélkül nevezetű szervezet vádjaira Kósa Lajos.

2015-ben az Európai Unióba 1,8 millió migráns érkezett, 400 ezren hazánkon keresztül, 2016-ban 500 ezer migráns érkezett, ebből 18 ezer ember próbált meg illegálisan bejutni Magyarországra, 2016-ban 33 ezren próbáltak meg illegálisan belépni az ország – egyszer s mind az unió területére – a déli határszakaszon. 2017-ben eddig 4000-en kíséreltek meg illegális határátlépést – ismertette a vonatkozó adatokat a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke a testület ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján, kedden.

“A MAGYAR RENDŐRÖK ÉS KATONÁK KIVÉTELESEN KIEMELKEDŐEN JÓL ŐRZIK A MAGYAR ÉS UNIÓS HATÁRT MAXIMÁLISAN BETARTVA A JOGSZABÁLYOKAT.”

Ebben az időszakban 44 esetben történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban feljelentés, melyek negyedében az elöljáró kezdeményezte az eljárást – közölte. Hozzátette: mindegyik esetben lefolytatták a vizsgálatot, egy esetben marasztalták el az intézkedő rendőrt, azonban ez az eset nem a határon, hanem a kiskunhalasi befogadó állomáson történt.

Megjegyezte: ebben az esetben gázspray-vel fújta le az intézkedő rendőr a vele erőszakosan viselkedő migránst. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt az eljárást az intézkedő rendőr felettese kezdeményezte.

Katonával szemben egy esetben kezdeményeztek eljárást, szintén a felettes kezdeményezésére, amikor a katona szabálytalan kényszerintézkedést foganatosított egy illegális határátlépővel szemben – ismertette a Fidesz frakcióvezetője.

Fotó: fidesz.hu

Mindkét esetben pénzbüntetést szabtak ki az intézkedő rendőrre és katonára – tette hozzá. „A civil, illetve más szervezetek által kezdeményezett eljárások mindegyike alaptalannak bizonyult” – húzta alá. Az említett időszakban a Frontex 15 alkalommal tartott helyszíni szemlét a magyar határon, és minden esetben azt állapították meg, hogy a magyar rendőrök és katonák jól végzik a munkájukat – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.

A fentiek alapján Kósa Lajos kijelentette: a magyar rendőrök és katonák kiemelkedően jól őrzik a magyar és uniós határt maximálisan betartva a jogszabályokat. Alaptalanok a nemzetközi sajtóban lábra kapott híresztelések, melyek a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és honvédeket bírálják – szögezte le.