Kósa Lajos a 4-es metróval kapcsolatban

TISZTÁZNI KELL, DEMSZKY MIRE UTASÍTOTTA A BKV KORÁBBI VEZÉRIGAZGATÓJÁT

 

Tisztázni kell, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester mire utasította Aba Botond volt BKV-vezérigazgatót a metróberuházáskor – húzta alá Kósa Lajos a 4-es metróval kapcsolatban.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága Aba Botond volt BKV-vezérigazgatót az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról készült elmarasztaló jelentése ügyében hallgatta meg.

„A VOLT BKV-VEZÉRIGAZGATÓ TOVÁBBRA IS FENNTARTOTTA AZON ÁLLÍTÁSÁT, HOGY RENDSZERESEN INFORMÁLTA DEMSZKY GÁBOR FŐPOLGÁRMESTERT A METRÓPROJEKT ÁLLÁSÁRÓL,”

Halász János a keddi frakcióinfón emlékeztetett, az OLAF-jelentés nyilvánosságra kerülése után a gazdasági bizottság elindította azokat a meghallgatásokat, melyek során a politikai felelősöket is keresik.

Kósa Lajos szerint Aba Botond meghallgatása legalább annyi kérdést vetett fel, mint amennyi megválaszolásra került, hiszen a volt BKV-vezérigazgató továbbra is fenntartotta azon állítását, hogy rendszeresen informálta Demszky Gábor főpolgármestert a metróprojekt állásáról, és Demszky Gábor közvetlenül és közvetetten instruálta őt a különböző szerződések kapcsán. A frakcióvezető aláhúzta, tisztázni kell, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester mire utasította a vezérigazgatót.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, Aba Botond vezérigazgatói időszakában a kifogásolt, szabálytalan szerződések összege több mint 141 milliárd forint volt, és ebből 54 milliárdot az OLAF korrupciógyanúsnak minősített.

Kósa Lajos aláhúzta, ezek olyan példátlanul nagy összegek, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának újabb meghallgatásokat kell tartania.