Irán szankciókkal válaszol az USA-nak

Irán szankciókkal válaszol az USA-nak

Irán szankciókat vezetett be vasárnap 15 amerikai vállalat ellen, mert indoklása szerint támogatják Izraelt, a terrorizmust és a térségbeli népek elnyomását – közölte az iráni külügyminisztérium.

TASR/AP felvétel

A tárca tudatta, hogy Teherán a büntetőintézkedésekkel válaszolt az Egyesült Államok egyoldalú Irán elleni szankcióira.
Olyan vállalatokat sújtja velük, amelyeknek “közvetve vagy közvetlenül közük van a cionista rezsim bűncselekményeihez, a terrorizmus támogatásához és a térségbeli népek elnyomásához”.

A külügyminisztérium felsorolja a szóban forgó amerikai cégeket, és közli, hogy tilos velük mindenfajta kapcsolattartás, elkobozzák az iráni kinnlevőségeiket, az alkalmazottaik pedig nem kaphatnak iráni vízumot.

Washington február elején vezetett be új szankciókat Irán ellen. Washington szerint a büntetőintézkedések nem sértik a 2015 végén Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut. Az új szankciók 13 személyt és 12 vállalatot érintettek, köztük néhány nem is iráni székhelyű vagy iráni állampolgárságú. A washingtoni közlemény szerint mindnyájan kapcsolatban álltak az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjával, illetve tevőlegesen segítette vagy támogatta.

Rovatok: Egyéb