Már nem csak a spájzban vannak

Már nem csak a spájzban vannak

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a növekvő orosz befolyásr5ól, a birodalmi gondolkozásról is beszélt Breuer Péter és Herskovits Eszter, a 168 Óra munkatársa kérdéseire válaszolva.

Mit szól ahhoz az interjúhoz, amiben egy volt magyar titkosszolgálati tiszt beszélt a növekvő orosz hírszerzésről, befolyásáról?

Azt kell megérteni, egy nagyon komoly visszarendeződés, egyfajta birodalmi gondolkodás jelent meg bő tíz évvel ezelőtt Oroszország oldaláról.

Ez azért is érdekes, mert Putyin feltűnése olyasféle volt, mintha az országa demokratizálása felé nyitna.

Beszélt ilyenekről, de ettől függetlenül ez a visszarendeződés elindult 2006 környékén, úgy, hogy közben az amerikai és az európai titkosszolgálatok mintha egy kicsit elaludtak volna, megették ezt a kommunikációt. Oroszország mindeközben hihetetlen forrásokat biztosított arra, hogy különböző hírszerzési csatornákat indítson el, ám ami még ennél is borzasztóbb, a hadi doktrínájába beépítette az alternatív , kommunikációs hadviselést, ebben jelenleg az oroszok egyedülállóak. Felépítettek kommunikációs csatornákat, televíziókat, rádiókat, internetes fórumokat, olyan dezinformációs rendszereket telepítettek, amelyek ellen még nem sikerült lépni. Jó minőségben adnak át olyan anyagokat a világnak, aminek kb. a 60-70%-a hamis információ. Mellette még komolyan dolgoztak, dolgoznak azon, hogy adott országokban miként tudnak jelentős médiaszereplőket megtalálni, befolyásolni, a szakma ezt úgy hívja, befolyásoló ügynökké tenni. Ami az említett interjúban megjelent, amit a volt műveleti igazgató mondott, annak azért egy komoly része vizsgálandó.

Ám azért az kérdés, hogy egy volt titokszolga miként nyilatkozhat és ez hogyan tud a nyilvánosság előtt megjelenni?

Magyarország elmúlt huszonöt éves történelmében három ügy volt, ahol egy volt titokszolga a napvilágra lépett. Az első az Végvári József ügye volt, a Dunagate, a kétezres évek elején Földi László beszélt a Nyírfa ügy kapcsán, majd a mostani. A cikkben négy ügyet említett a volt műveleti igazgató, egyrészt elmondta, 2006-ban meg lehetett volna fogni a szélsőségeseket, így nem az történt volna ami, azaz kiengedték a szellemet a palackból. A másik ügy a romagyilkosságok ügye, amivel kapcsolatban elmondta, ez a hat ember talán ma is élne, ha akkor engedik őket dolgozni. Beszélt egy erősödő orosz aktivitásról, aminek kapcsán egy kettős mérce van, azaz bizonyos témákban engedik, míg másokban nem engedik őket műveleteket végrehajtani. Végül pedig az, hogy van egy nagyon komoly orosz átrendeződés, mert van egy nagy rés a magyar kémelhárítás pajzsán, bejutnak könnyen magyar területre orosz ügynökök,, de nem csak az ország területére, hanem akár egyes titkosszolgálati területekre is. Ezek a témák külön-külön is megvizsgálandók, mert botrányosak, de az, hogy négy téma egyszerre jelenik meg, pláne úgy, hogy nem is csak egy kormányt érintve, ilyen még nem nagyon fordult elő. Bár a kormányzati propaganda egy sértett emberről beszél, ami szerintem szamárság, de sokkal inkább arról van szó, hogy itt a figyelem felhívása történt meg. Persze ezeket meg kell vizsgálni, mert én magam sem fogadok el minden állítást, ahogy ő azt elmondta, nem szabad átugrani felette, ahogy a kormányzati hivatalos politikusok mondják.

Azt mondja, hogy nem mindenben ért egyet a nyilatkozóval, de a legtöbben igaza van?

Azt gondolom, több állítása is van, amit érdemes lenne megnézni, mint például a 2006-os zavargások ügye, hogyan és miért nem tudtunk fellépni a szélsőségesekkel szemben, miközben öt-nyolc évvel korábban a futballhuliganizmust sikerült megoldani. Én magam is írtam erről, mert nem tehettem mást, nézve a történéseket, bennem a kérdésekkel. A romagyilkosságok kapcsán elmondottak körül is érdemes lenne vizsgálódni, én magam is közreműködtem, a sértettek kértek fel, hogy segítsem a vád munkáját, mit mondjak, érdekes információk kerültek a napvilágra. Az orosz megjelenéssel pedig minden biztonságpolitikai szakértőnek, minden biztonsággal foglalkozó politikusnak kell foglalkoznia. Az orosz birodalmi gondolkodás, az erős médiabefolyás, hírfolyam, amiről mondtam, a 80%-a tényszerűen nem igaz, olyan irányba akarja fordítani Kelet-Európa politikáját, amire példa van Ukrajnában, Moldáviában, ahol az igazságszolgáltatást már beszőtték az oroszok, a most napvilágra került orosz pénzmosási akció is Moldávián keresztül zajlott. De elég megnézni a bolgár, a macedón választásokat, hogy miként kapott Szerbia egy komoly haditechnikát ingyen, ahol a szerb légierő a térség legerősebbje lett. Egy egyre gyorsabb ütemű átrendezésről van szó, amire fel kell kapnia a fejét a szakmának és bizonyos védelmi lépéseket is meg kell tenni.

Köszönjük a beszélgetést.