Aki beszélni szeret, az keressen más elfoglaltságot

 

Aki beszélni szeret, az keressen más elfoglaltságot

Kis-Benedek József katonapolitikai szakértő beszélt a volt titkosszolgálati szakemberrel készült interjúról, de válaszolt a NATO átalakításával kapcsolatos kérdésekre, amelyeket Breuer Péter és Herskovits Eszter, a 168 Óra munkatársa tett fel.

Érdekelne minket, hogy Önnek mi a véleménye arról az interjúról, amiben egy volt titokszolga nyilatkozott. Egy másik szakértő szerint, bár kibeszélés történt, de egy volt titkosszolgálati szakembernél nem lehet szó sértettségről, egyszerűen az a cél vezette, hogy felhívja bizonyos ügyekre a figyelmet, segítve a hazáját.

Én ezzel nem értek egyet, ha valaki belép egy szolgálathoz, akkor a belépése napján aláíratnak vele egy papírt, hogy hatvan évig nem beszélhet a munkájáról, ezért szerintem akár fel is lehetne ezt az embert jelenteni hazaárulás vádjával. A másik, szerintem nem biztos, hogy a hazáját segíti, hanem lehet, hogy kifejezetten nemzetbiztonsági károkat okoz. Arról nem beszélve, hogy az interjúban egy olyan titkosszolgálatról beszélt az úr, amelyik, ha az érdekei úgy kívánják, bosszút állnak az érdekeik megsértése miatt.

Ez lehetséges, de bizonyos információk azért már egy ideje keringtek a levegőben, az általa elmondottak egy része nem volt újszerű.

Voltak valóban információk, amikről lehetett tudni, ahogy lehet általános dolgokról is beszélni, de vannak olyan dolgok is, amelyek védettek és az államtitok kategóriájába tartoznak, mint például a nemzetbiztonsági célok, ezekről nem lehet beszélni. Ha ezt sikerül bebizonyítani, akkor a bíróság biztosan elítéli ezt az embert. Aki szeret beszélni, annak azt tanácsolom, menjen el más területre dolgozni.

Most tartott egy ülést a NATO Budapesten, a szervezet főtitkára vezetésével. Sok minden elhangzott, mint a tagállamok hozzájárulása, a terrorizmus elleni harc, a szervezet bővítése. És még mi?

Tudni kell, a NATO-nak Belgiumban van a művelei parancsnoksága, míg a transzformációs parancsnokság meg az Egyesült Államokban. Ez utóbbinak a feladata, hogy a különböző műveletekből a tanulságokat levonják. Ugyanilyen fontos feladatuk, hogy megállapítsák a kihívásokat rövid-, közép- és hosszútávon. Ez utóbbit 2035-ig értjük, most éppen ezt vitatták meg. Hozzátartozik, ennek egyébként egy magyar ezredes a vezetője, gondolom, neki is szerepe volt abban, hogy ezt a konferenciát Magyarországra hozzák, mert ez egy elismerés. Itt foglalkoztak a kihívásokkal, a fenyegetésekkel, amik között persze ott szerepel a terrorizmus, de nem csak az.

Egy ilyen nagyszabású tanácskozásra nem próbálnak meg beszivárogni az idegen szolgálatok emberei?

Lehet, hogy megpróbálták, de nehéz lett volna, miután ide csak a meghívottak léphettek be, a rendezvény helyszíne meg technikailag is le volt védve. Aki megjelent, azok mindegyike át volt világítva nemzetbiztonsági szempontból. Megjelentek még a NATO vezetők mellett a különböző kutatóintézetek szakemberei is, akik feltérképezik, hogy hol jelenhetnek meg a veszélyek, mik a fenyegetések. Ha már tudom a fenyegetést, akkor megkereshetem rá a választ. Ez a NATO parancsnokság a szervezeten belül mindenütt ott van, tapasztalatokat gyűjt, különböző központokat hoznak létre. Itt segítik a tagországokat, a partnerségi kapcsolatban lévő országokat. A mostani tanácskozás is arról szólt, hogy javaslatokat tegyenek a NATO átalakítására, amiről majd természetesen a politikusok döntenek majd.

Köszönjük a beszélgetést.