A Római Szerződés 60. évfordulója

A Római Szerződés 60. évfordulója 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, a politikai csoportok vezetői és más európai parlamenti képviselők találkoznak többek között Sergio Mattarella olasz elnökkel pénteken. Ezzel veszi kezdetét a Római Szerződés 60. évfordulójának hivatalos ünnepségsorozata Rómában.

Tajani elnök, valamint az EP alelnökei, quaestorai és a politikai csoportok vezetői találkoznak Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a 2016-ban súlyos földrengést elszenvedett Norcia-ban. A találkozót sajtótájékoztató követi. A délután során Rómában Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel, majd a szenátus elnökével, Pietro Grasso-val és az olasz parlament szóvivőjével, Laura Boldrini-vel folytatódnak a találkozók.

Szintén pénteken az Európai Unió állam- és kormányfői, az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, az Európai Unió Tanácsának elnöke, Joseph Muscat és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker találkoznak Ferenc pápával a Vatikánban. (Élőben EbS+ és EP Live)

Ünnepélyes megemlékezés a 60. évforduló kapcsán

Szombaton az EP vezetői részt vesznek a Római Szerződés aláírásának 60.évfordulójára rendezett ünnepélyes megemlékezésen Rómában, ahol Tajani elnök beszédet mond és a Római Nyilatkozatot az Európai Parlament nevében aláírja, majd közös sajtókonferencián vesz részt az EU négy intézményének elnökeivel.

A ceremóniát és a sajtókonferenciát az Ebs+-on és EP Live-on lehet majd követni.

 

Az Európai Parlament keddi ünnepi ülésén Tajani elnök hangsúlyozta, hogy a Római Szerződés évfordulója alkalmat kell, hogy nyújtson az európai polgárokkal való kapcsolat-újrafelvételre, és teret kell engedjen, hogy átgondolhassuk eddigi eredményeinket és az előre vezető utat. 

Európa jövőjéről 3 jelentést fogadtak el az európai parlamenti képviselők a februári plenáris ülésen. A márciusi plenáris ülés során megvitatták az európai Bizottság által vázolt öt forgatókönyvet az EU jövőjéről.